Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.

Πρόσκληση Συμμετοχής στο Διαδικτυακό Επιμορφωτικό Σεμινάριο του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών (για εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης)

Πρόσκληση Συμμετοχής στο Διαδικτυακό Επιμορφωτικό Σεμινάριο του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών (για εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης)

Στο πλαίσιο του “3ου Διεθνούς Συνεδρίου για την ετυμολογία της ελληνικής” (4 και 5 Νοεμβρίου 2022) το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών του Α.Π.Θ. διοργανώνει το Σάββατο 5 Νοεμβρίου από τις 10.30 έως τις 13.30 διαδικτυακό Επιμορφωτικό Σεμινάριο για εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με τίτλο “Πώς καθορίζεται το γλωσσικό λάθος;”

Το Σεμινάριο αφορά τη σχέση των γλωσσικών λαθών με τη γλωσσική αλλαγή καθώς και τα ορθογραφικά λάθη, και σε αυτό θα συζητηθούν θέματα όπως:

  • Γλωσσικό λάθος ή γλωσσική αλλαγή;
  • Με βάση ποια κριτήρια καθορίζεται το ορθό ή το λάθος στην κοινή νεοελληνική;
  • Διόρθωση τύπων της δημοτικής με βάση τους κανόνες της καθαρεύουσας
  • Το είδος ‘διορθωτής’ (βασικά χαρακτηριστικά)
  • Ποιος θα διορθώσει τους διορθωτές;
  • Γλωσσικό και ορθογραφικό λάθος: ομοιότητες και διαφορές

Το Σεμινάριο διαρθρώνεται σε τρεις ωριαίες φάσεις ως εξής (συντονίστρια: Δ. Παπαδοπούλου, καθηγήτρια Γλωσσολογίας του Α.Π.Θ.):

-1η φάση: παρουσίαση με τίτλο “Αποθανατίζω – απαθανατίζω: κανονιστικές παρεμβάσεις και η ιστορική εξέλιξη της κοινής νέας ελληνικής” (Χρ. Τζιτζιλής, ομότιμος καθηγητής Ιστορικής και Βαλκανικής Γλωσσολογίας του Α.Π.Θ.),

-2η φάση: παρουσίαση/συζήτηση των απαντήσεων σε ερωτηματολόγιο που θα τεθεί υπόψη των εκπαιδευτικών που θα συμμετάσχουν (Γ. Παπαναστασίου, καθηγητής Ιστορικής Γλωσσολογίας του Α.Π.Θ., Α. Ρεβυθιάδου, καθηγήτρια Γλωσσολογίας του Α.Π.Θ.),

-3η φάση: συζήτηση ερωτημάτων που θα θέσουν οι εκπαιδευτικοί (Χρ. Τζιτζιλής, Γ. Παπαναστασίου, Α. Ρεβυθιάδου).

Η συμμετοχή στο Σεμινάριο προϋποθέτει την εγγραφή (κόστος: 10 ευρώ) των εκπαιδευτικών ως τις 30 Οκτωβρίου 2022 στον σύνδεσμο εδώ

Μετά την εγγραφή θα αποσταλεί στους/στις ενδιαφερόμενους εκπαιδευτικούς ένα ερωτηματολόγιο με 15 ερωτήσεις, που θα θέλαμε να απαντηθούν ανώνυμα (θα συζητηθούν στη 2η φάση), καθώς και ο σύνδεσμος για την παρακολούθηση του Σεμιναρίου (μέσω της πλατφόρμας zoom).

Μετά το τέλος του Σεμιναρίου θα χορηγηθεί Βεβαίωση Παρακολούθησης.

Η εγγραφή στο Σεμινάριο δίνει το δικαίωμα παρακολούθησης (διαδικτυακά) ολόκληρου του Συνεδρίου

Ανακοίνωση

Μοιραστείτε το:

Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο