Προσωπικότητες Διεθνούς Εμβέλειας στη Συμβουλευτική Επιτροπή του Τμήματος Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς
Στο πλαίσιο της συνεχούς προσπάθειας για την παροχή υψηλού επιπέδου εκπαιδευτικού και ερευνητικού έργου, το Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς (bankfin.unipi.gr), αρχαιότερο Τμήμα στον τομέα της Χρηματοοικονομικής στην Ελλάδα, συνέστησε Συμβουλευτική Επιτροπή (Advisory Board) αποτελούμενη τόσο από ανώτατα στελέχη με θητεία σε επιτελικές θέσεις όσο και διακεκριμένους πανεπιστημιακούς. Η επιτροπή αξιοποιώντας την πλούσια εμπειρία των μελών της, προσφέρει συμβουλές σε θέματα στρατηγικής και περαιτέρω ανάπτυξης του Τμήματος, όπως η διαμόρφωση του προγράμματος σπουδών, η διασύνδεση του με την αγορά εργασίας, και η εξωστρέφεια του σε εγχώριο και σε διεθνές επίπεδο. Η Επιτροπή απαρτίζεται από εννέα εξωτερικά μέλη και τρία εσωτερικά μέλη (Καθηγητές του Τμήματος) με τριετή θητεία που δύναται να ανανεωθεί.
Η Επιτροπή αποτελείται από τα ακόλουθα εξωτερικά μέλη:
- Δρ. Μαρία Βασσάλου, Co-CIO, Multi-Asset Solutions, Goldman Sachs
- Δημήτρης Κουτσόπουλος, CEO Deloitte Greece
- Παναγιώτης Λασκαρίδης, CEO Laskaridis Shipping Co. Ltd. και Lavinia Corporation
- Χρήστος Μεγάλου, CEO Piraeus Bank
- Γιώργος Παπαδημητρίου, CEO/Country Managing Partner EY
- Δημήτριος Παπαλεξόπουλος, Chairman of the Group Executive Committee of Titan Cement International & Πρόεδρος του ΣΕΒ
- Καθηγητής Δημήτρης Παπανικολάου, John L. & Helen Kellogg Professor of Finance, Kellogg School of Management, Northwestern University
- Καθηγητής Νίκος Τεσσαρομάτης, Πρόεδρος ΤΕΚΑ και EDHEC Business School
- Γιώργος Χρυσικός, CEO Grivalia Hospitality
Τα εσωτερικά μέλη της επιτροπής είναι οι καθηγητές του Τμήματος:
- Σεραΐνα Αναγνωστοπούλου, Καθηγήτρια, Πρόεδρος του Τμήματος
- Δημήτρης Μαλλιαρόπουλος, Καθηγητής, Πρόεδρος Ομάδας Εσωτερικής Αξιολόγησης (ΟΜ.Ε.Α.) Τμήματος, Διευθυντής Οικονομικών Μελετών και Επικεφαλής Οικονομολόγος της Τράπεζας της Ελλάδος
- Γιώργος Σκιαδόπουλος, Καθηγητής, Πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής, μέλος του Group of Economic Advisers to the European Securities Markets Authority (ESMA).
Στο Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής, έχουμε ήδη βασιστεί σε βέλτιστες πρακτικές, όπως αυτές ακολουθούνται από μεγάλα πανεπιστήμια του εξωτερικού, για να διαμορφώσουμε ένα σύγχρονο και δυναμικό Πρόγραμμα Προπτυχιακών Σπουδών. Ως αποτέλεσμα, το Τμήμα έλαβε την κορυφαία στην Ελλάδα αξιολόγηση (ως προς τα «συγγενή» τμήματα) από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ). Τι μας λένε αυτές οι βέλτιστες πρακτικές;
1) Για τα τμήματα των πεδίων της Οικονομίας και της Διοίκησης (τετραετή Προπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών), ο βέλτιστος αριθμός μαθημάτων ανά εξάμηνο είναι 4 έως 5. Με αυτόν τον τρόπο κάθε μάθημα οφείλει να καλύπτει σημαντικό εύρος γνώσης και επιτυγχάνεται σε μεγαλύτερο βαθμό η σωστή οργάνωση της ύλης των μαθημάτων ενώ αποφεύγονται οι επικαλύψεις. Στο Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής κάθε προπτυχιακός φοιτητής οφείλει να παρακολουθήσει τέσσερα μαθήματα ανά εξάμηνο.
2) Τα πρώτα δύο έτη ενός τετραετούς προγράμματος σπουδών θα πρέπει να προσφέρουν κυρίως υποχρεωτικά μαθήματα, κοινά για όλους τους φοιτητές. Δημιουργείται έτσι το κοινό υπόβαθρο γνώσης, βάσει του οποίου οι φοιτητές θα διαμορφώσουν τις προτιμήσεις τους για τα μαθήματα επιλογής των επόμενων ετών. Στο Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής τα 16 μαθήματα των πρώτων δύο ετών είναι υποχρεωτικά και κοινά για όλους τους φοιτητές.
3) Κατά το 3ο και 4ο έτος σπουδών, θα πρέπει να παρέχεται στους φοιτητές σημαντικός αριθμός μαθημάτων επιλογής. Στο Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής, τα 9 από τα 16 μαθήματα που οφείλουν να παρακολουθήσουν οι φοιτητές κατά τη διάρκεια του 3ου και του 4ου έτους σπουδών είναι μαθήματα επιλογής. Κατά το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023, το Τμήμα παρείχε τη δυνατότητα στους φοιτητές του να επιλέξουν από ένα σύνολο 36 προσφερόμενων μαθημάτων επιλογής, ενισχύοντας έτσι τη δυνατότητα επικέντρωσης κάθε φοιτητή σε θεματικές ενότητες ενδιαφέροντος.
4) Ο σχεδιασμός της δομής και της ύλης των μαθημάτων οφείλει να λαμβάνει υπόψη (όπου αυτό είναι εφικτό) τις προδιαγραφές που θέτουν διεθνώς αναγνωρισμένοι επαγγελματικοί και επιστημονικοί οργανισμοί και φορείς, με στόχο να προσφέρεται αυτή η αναγνώριση/πιστοποίηση. Στο Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής, τόσο το Πρόγραμμα Προπτυχιακών Σπουδών όσο και το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Χρηματοοικονομική και Τραπεζική ανήκουν στα πιστοποιημένα προγράμματα που συμμετέχουν στο CFA Institute University Affiliation Program. Έτσι, πιστοποιείται ότι το Πρόγραμμα Προπτυχιακών Σπουδών στη Χρηματοοικονομική και Τραπεζική Διοικητική ενσωματώνει τουλάχιστον το 70% του CFA Program Level I (πρώτο επίπεδο της εξέτασης) στο πρόγραμμα σπουδών του. Επίσης, στους φοιτητές του Τμήματος παρέχεται η δυνατότητα να λάβουν απαλλαγή από την εξέταση μέχρι και για 7 θεματικές ενότητες (exam modules) από τις 15 της πιστοποίησης του Institute of Chartered Accountants in England and Wales (ICAEW), καμέχρι για 8 από τις 13 θεματικές ενότητες της επαγγελματικής πιστοποίησης της Association of Chartered Certified Accountants (ACCA). Τα ACCA και ICAEW συνεργάζονται με το Ελληνικό Σώμα Ορκωτών Ελεγκτών-Λογιστών (ΣΟΕΛ),
5) Το σύγχρονο Πρόγραμμα Προπτυχιακών Σπουδών οφείλει να παρέχει δυνατότητες στους φοιτητές για Πρακτική Άσκηση, και να τους φέρνει σε επαφή με εταιρείες και ανθρώπους του επαγγελματικού χώρου. Το Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής προσφέρει στους φοιτητές τη δυνατότητα επιλογής πρακτικής άσκησης (για το 2023, 73 φοιτητές σε 43 εταιρείες). Επίσης, διοργανώνονται παρουσιάσεις από έμπειρους και καταξιωμένους ομιλητές του επαγγελματικού χώρου, ενώ οι φοιτητές παροτρύνονται να συμμετέχουν στις ημέρες καριέρας του Τμήματος, τις οποίες υποστηρίζουν δεκάδες μεγάλες και αναγνωρίσιμες εταιρείες, όπως και στις ημέρες καριέρας που διοργανώνει το Πανεπιστήμιο Πειραιώς.
6) Ένα σύγχρονο πρόγραμμα σπουδών οφείλει να παρέχει ευκαιρίες στους φοιτητές για την ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων τους. Ως ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων (digital skills) δεν θεωρείται μόνο η εξοικείωση με τη χρήση εφαρμογών στον ηλεκτρονικό υπολογιστή, αλλά και τουλάχιστον μια πρώτη επαφή με τη διαδικασία πληκτρολόγησης και εκτέλεσης εντολών, όπως οι στοιχειώδεις εντολές προς ένα λειτουργικό σύστημα ή σε κάποια γλώσσα προγραμματισμού.
Τα προγράμματα προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών του Τμήματος Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής φέρνουν τους φοιτητές σε επαφή με χρήσιμες εφαρμογές, όπως αυτές που προσφέρονται από το MS Office (Word, Excel, PowerPoint) στο πλαίσιο διδασκαλίας ενός σημαντικού αριθμού μαθημάτων. Ιδιαίτερο, όμως χαρακτηριστικό των προγραμμάτων σπουδών του Τμήματος είναι η επαφή που αποκτούν οι φοιτητές με τη διαδικασία συγγραφής κώδικα. Ενδεικτικά, το Πρόγραμμα Προπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος δίνει στους φοιτητές την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τις γλώσσες προγραμματισμού:
(i) C (στο πλαίσιο του μαθήματος «Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές»),
(ii) R (στο πλαίσιο των μαθημάτων «Οικονομετρία», «Εφαρμοσμένη Οικονομετρία», «Οικονομετρική Ανάλυση Χρονοσειρών» και «Χρηματοοικονομική Οικονομετρία»),
(iii) Python (στο πλαίσιο του μαθήματος «Χρηματοοικονομική Τεχνολογία»), και
(iv) Matlab (στο πλαίσιο του μαθήματος «Υπολογιστική Χρηματοοικονομική»).
Επίσης, οι φοιτητές έρχονται σε επαφή και με την πλατφόρμα για Business Intelligence, Microsoft Power BI (στο πλαίσιο του μαθήματος «Χρηματοοικονομική Τεχνολογία»), καθώς και με τη συλλογή στοιχείων από απομακρυσμένες βάσεις δεδομένων, στις οποίες την πρόσβαση χρηματοδοτεί το Τμήμα με δικούς του πόρους.
7) Για να εφαρμοστούν και να υποστηριχθούν σωστά οι πρακτικές και τα χαρακτηριστικά που αναφέρθηκαν απαιτείται το κατάλληλο διδακτικό προσωπικό. Οι καθηγητές του Τμήματος Χρημαοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής χαρακτηρίζονται από υψηλή επιστημονική & επαγγελματική ποιότητα. Έχουν λάβει Διδακτορικά από φημισμένα πανεπιστήμια της Ευρώπης και των Η.Π.Α. και παράγουν έρευνα η οποία αναγνωρίζεται μέσα από Επιστημονικές Δημοσιεύσεις σε ακαδημαϊκά περιοδικά υψηλού κύρους. Ως αποτέλεσμα, το Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής κατατάσσεται τα τελευταία χρόνια συνεχώς ως το 1ο Τμήμα στην Ελλάδα στις Επιστήμες Διοίκησης και Οικονομίας (σύμφωνα με την κατάταξη της IDEAS, της μεγαλύτερης βάσης δεδομένων βιβλιογραφικού υλικού Οικονομικών Επιστημών και Επιστημών Διοίκησης, η οποία λειτουργεί υπό την αιγίδα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των Η.Π.Α.).
Το Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής με μια ματιά: https://bankfin.unipi.gr/en/to-tmima-me-mia-matia