Πώς είναι να είσαι Δημοσιογράφος
Ο δημοσιογράφος και παρουσιαστής ειδήσεων Αντώνης Κρητικός απαντάει σε ερωτήσεις του eduguide και μας δίνει μια εικόνα για το επάγγελμά του.
1. Πώς είναι συνήθως μια καθημερινή σας εργασιακή μέρα;
Ξυπνώντας το πρωί, αμέσως αρχίζεις να ενημερώνεσαι. Κάπου έχεις αφήσει το νήμα των εξελίξεων την προηγούμενη μέρα. Από εκεί αρχίζεις να ξεδιπλώνεις τις τελευταίες εξελίξεις, για όλα τα θέματα. Είτε σε ενδιαφέρουν άμεσα στη δουλειά της ημέρας είτε όχι. Είναι μεγάλη η εσωτερική ικανοποίηση όταν σε μία δημοσιογραφική σύσκεψη έχεις εικόνα και γνώση όλων των θεμάτων. Αφού ενημερωθείς, αρχίζεις να «στήνεις» το ρεπορτάζ της ημέρας. Ανάλογα με το τι «τρέχει» ή το ποιο είναι το θέμα που έχεις αναλάβει για το δελτίο ειδήσεων, ξεκινάς επαφές, τηλεφωνήματα, συνεντεύξεις σε μία προσπάθεια να αποτυπώσεις δημοσιογραφικά και τηλεοπτικά ένα ρεπορτάζ. Ξεκινάς τα εξωτερικά γυρίσματα όταν αυτό απαιτείται ή την έρευνα από το γραφείο σου στο κανάλι. Συλλέγεις υλικό και στοιχεία και έπειτα ξεδιπλώνεις το ρεπορτάζ σου.
Στη διάρκεια της ημέρας μπορεί να υπάρχουν εξελίξεις στο θέμα. Είσαι πάντα σε εγρήγορση και ετοιμότητα να εμπλουτίσεις το ρεπορτάζ και τη γνώση σου. Προσωπικά, ενδιάμεσα από το ρεπορτάζ θα χρειαστεί αρκετές φορές να εκφωνήσω απογευματινό – σύντομο δελτίο ειδήσεων. Σε αυτή την περίπτωση είναι ακόμα πιο κρίσιμο το να έχει έχεις πλήρη γνώση της επικαιρότητας, καθώς μπορεί να χρειαστεί να μεταδώσεις ειδήσεις από την Ελλάδα ή και όλο τον κόσμο. Μελετάς πάντα τα κείμενα που εκφωνείς και φροντίζεις να είναι ειδησεογραφικά πλήρη, και συντακτικά και γραμματικά ορθά. Συνήθως, αφού γίνει το μοντάζ στο βίντεο που έχεις αναλάβει για το κεντρικό δελτίο του σταθμού, μπορεί να χρειαστεί να έχεις και μία ζωντανή εμφάνιση στο δελτίο για κάτι επιπλέον του υπάρχοντος θέματος ή για μία επιπλέον είδηση που θα παρουσιαστεί live από το στούντιο. Η εργασιακή μέρα ενός δημοσιογράφου τηλεόρασης τυπικά τελειώνει αφού ολοκληρωθεί το κεντρικό δελτίο του σταθμού του, όμως πάντα είμαστε σε εγρήγορση για έκτακτα συμβάντα.
2. Πόσο έχει αλλάξει το επάγγελμά σας και αυτά που κάνετε, από τότε που ξεκινήσατε μέχρι σήμερα;
Η δημοσιογραφία και ειδικά η τηλεοπτική δημοσιογραφία είναι σαν ένας ζωντανός οργανισμός. Οι αρμοδιότητες και οι ευθύνες αυξάνονται και το αντικείμενο εξελίσσεται. Υπάρχουν πολλά είδη ρεπορτάζ. Συνήθως, ένας νέος δημοσιογράφος ξεκινά από το ελεύθερο ρεπορτάζ που περιλαμβάνει μία ευρεία γκάμα ειδήσεων. Με τα χρόνια εξελίσσεσαι, μεταπηδάς σε άλλα ρεπορτάζ και εξειδικεύεσαι. Επίσης, με τα χρόνια μπορεί να αναλάβεις και ρόλους με μεγαλύτερη ευθύνη όπως αυτός της παρουσίασης.
3. Ένας άνθρωπος που θέλει να ασχοληθεί ενεργά με τη Δημοσιογραφία, πόσες επιλογές (ως προς τα πόστα) έχει στις μέρες μας;
Εξαρτάται σε τι ΜΜΕ θα εργαστεί. Μπορεί να είναι σε ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, σε έντυπα, σε ραδιόφωνα ή σε τηλεοπτικούς σταθμούς. Τα πόστα είναι πολλά. Από παραγωγός – δημοσιογράφος, ρεπόρτερ, συντάκτης ειδήσεων, ραδιοφωνικός παραγωγός, αρθρογράφος, μέχρι υπεύθυνος για τη ροή ειδήσεων σε ιστοσελίδες.
Ο Αντώνης Κρητικός έχει σπουδάσει ΜΜΕ στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο και στο ΙΕΚ ΑΛΦΑ. Ξεκίνησε να εργάζεται σε εφημερίδες και τηλεοπτικούς σταθμούς από το 2018. Πέρασε από τον δημόσια τηλεόραση ως εκπαιδευόμενος, εργάστηκε στον ΣΚΑΪ για 7 χρόνια και σήμερα είναι στο οικονομικό ρεπορτάζ και σε εκφωνήσεις δελτίων ειδήσεων στο OPEN.
............................................
#Σπουδές στη Δημοσιογραφία
Αν η Δημοσιογραφία είναι ο τομέας που σε συναρπάζει, εδώ μπορείς να διαβάσεις περισσότερα για αυτή την επιστήμη ενώ μπορείς να ενημερωθείς εδώ για όλα τα προπτυχιακά προγράμματα που προσφέρονται στην Ελλάδα και την Κύπρο.
Από την άλλη, αν έχεις ήδη ολοκληρώσει τις προπτυχιακές σπουδές σου και αναζητάς ευκαιρίες για μεταπτυχιακή εξειδίκευση, μπορείς να ψάξεις το μεταπτυχιακό που σε ενδιαφέρει από τη μηχανή αναζήτησης του eduguide, χρησιμοποιώντας λέξεις-κλειδιά όπως «Δημοσιογραφία», «Επικοινωνία» κ.λπ.