Πώς είναι να είσαι Γεωγράφος
Ο Γεωγράφος και Αναπληρωτής Καθηγητής Γεωγραφικής Ανάλυσης στο Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Δρ. Δημήτρης Καβρουδάκης, απαντάει σε ερωτήσεις του eduguide και μας δίνει μια εικόνα για το επάγγελμά του.
1. Τι σημαίνει να είναι κανείς «γεωγράφος»;
Γεωγράφος είναι ο/η επιστήμονας που μελετά και αναλύει φαινόμενα της Γης, των πληθυσμών και του φυσικού περιβάλλοντος. Είναι δηλαδή ένας επιστήμονας που κύριο αντικείμενό του είναι οι διεργασίες και τα αποτελέσματα της ανθρωπογενούς και φυσικής δραστηριότητας στη Γη μας. Ενδεχομένως να υπάρχει η σύγχυση πως ο Γεωγράφος κατασκευάζει μόνο χάρτες. Οι παραγωγή χαρτογραφικών απεικονίσεων είναι ένα από τα πολλά εργαλεία που έχουν αναπτυχθεί στην επιστήμη της Γεωγραφίας από αρχαιοτάτων χρόνων για να απεικονίσουμε τα αποτελέσματα της έρευνας του Γεωγράφου. Με την εισαγωγή των Η/Υ από τη δεκαετία του 1980 ήδη έχουν ενσωματωθεί τεχνολογίες όπως GPS, κινητές συσκευές, 3D απεικονίσεις, ανάλυση δυναμικών φαινομένων και GIS (Geographical Information Systems). Ο Γεωγράφος είναι επιστήμονας του “χώρου” και μπορεί να συμμετέχει άρτια και αποδοτικά σε διεπιστημονικές ομάδες εργασίας αστικού, χωροταξικού, οικονομικού και πολιτικού ενδιαφέροντος.
2. Γεωγραφία και νέες τεχνολογίες πώς συνδέονται σήμερα;
Με την εισαγωγή των Η/Υ μπορούμε πλέον να έχουμε πιο αποδοτική καταγραφή, ανάλυση και οπτικοποίηση των φαινομένων στη Γη. Δηλαδή μπορούμε να καταγράψουμε φαινόμενα με σύγχρονους αισθητήρες και μεθόδους (GPS, Drone, LIDAR, Lazer, κ.λπ.) και στη συνέχεια να τα επεξεργαστούμε σε υπολογιστικά συστήματα υψηλών επιδόσεων. Τα δεδομένα που χρησιμοποιούμε μπορούν επίσης να είναι δευτερογενή, δηλαδή να προκύπτουν από διαδικτυακά δεδομένα, Social Media, Αγγελίες και Αεροφωτογραφίες (Drone) και να επεξεργαζόμαστε με τέτοιο τρόπο ώστε να μας δίνουν πληροφορίες όπως: Γνώμες, Φαινόμενα, Καιρός/Κλίμα, Φυσικές καταστροφές, Οικιστική δόμηση, Αξία γης, Μετακινήσεις πληθυσμών, Οικολογικά χαρακτηριστικά, κ.ά.
3. Αν μπορούσατε να πείτε ένα μυστικό σταδιοδρομίας σε έναν άνθρωπο που τώρα μπαίνει σε αυτό το πεδίο, ποιο θα ήταν αυτό;
Οι σύγχρονες οικονομίες συνεχώς μεταβάλλονται και προσαρμόζονται στις νέες τάσεις. Είναι δηλαδή διαρκώς ευμετάβλητες. Νέα επαγγέλματα που προσφέρουν νέες λύσεις σε προβλήματα και παράγουν νέα προϊόντα, θα είναι διαρκώς πιο επικερδή. Στους νέους Γεωγράφους θα πρότεινα να επιλέξουν έναν υπο-τομέα που τους ενδιαφέρει και να αναζητήσουν να τον μελετήσουν εκτός πλαισίου (out-of-the-box) με σκοπό να προσφέρουν υπηρεσίες και προϊόντα μοναδικά. Δηλαδή θα πρότεινα να συνδυάσουν την επιστήμη της Γεωγραφίας και να εξερευνήσουν νέους επαγγελματικούς ορίζοντες ως γεωγράφοι στον ιδιωτικό τομέα όπως: Ανάλυση Γεωγραφικών Δεδομένων, Real-Estate, GPS τεχνολογίες και συσκευές, Φυσικές Καταστροφές, Μετεωρολογία, Ναυτιλιακές Εφαρμογές πλοήγησης, καθώς και εφαρμογές Drone για τις μεταφορές.
Ο Δημήτρης Καβρουλάκης έχει σπουδάσει Πληροφοριακά Συστήματα Υπολογιστών αλλά και Γεωγραφία. Απέκτησε το μεταπτυχιακό του στα Συστήματα Γεωγραφικών Πληροφοριών στο Ηνωμένο Βασίλειο. Είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος στη Γεωγραφία και έχει εργαστεί ως μεταδιδακτορικός ερευνητής και ως ελεύθερος επαγγελματίας Γεωγράφος.
................................................................
#Σπουδές στη Γεωγραφία
Αν η Γεωγραφία είναι ο τομέας που σε συναρπάζει, εδώ μπορείς να διαβάσεις περισσότερα για αυτή την επιστήμη ενώ μπορείς να ενημερωθείς εδώ για όλα τα προπτυχιακά προγράμματα που προσφέρονται στην Ελλάδα.
Από την άλλη, αν έχεις ήδη ολοκληρώσει τις προπτυχιακές σπουδές σου και αναζητάς ευκαιρίες για μεταπτυχιακή εξειδίκευση, ρίξε μια ματιά στα διαθέσιμα μεταπτυχιακά προγράμματα που συγκεντρώσαμε για σένα:
- Γεωγραφία και Εφαρμοσμένη Γεωπληροφορική Πανεπιστήμιο Αιγαίου
- Ανθρωπογεωγραφία, Ανάπτυξη και Σχεδιασμός του Χώρου Πανεπιστήμιο Αιγαίου
- Φυσικοί Κίνδυνοι και Αντιμετώπιση Καταστροφών Πανεπιστήμιο Αιγαίου
- Εφαρμοσμένη Γεωγραφία και Διαχείριση του Χώρου Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
- Sustainable Tourism Development: Heritage, Environment, Society (Ανάπτυξη Αειφόρου Τουρισμού: Πολιτισμική Κληρονομιά, Περιβάλλον, Κοινωνία) Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο