Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.

Πώς είναι να είσαι Γεωλόγος

Πώς είναι να είσαι Γεωλόγος

Ο Γεωλόγος Νίκος Καλογιάννης απαντάει σε ερωτήσεις του eduguide και μας δίνει μια εικόνα για το επάγγελμά του.

1. Τι σημαίνει να είναι κανείς στην πράξη γεωλόγος;

Η φωτογραφία είναι μια ευγενική παραχώρηση του Ν. Καλογιάννη από το πεδίο εργασίας του.Το να είσαι γεωλόγος σημαίνει ότι ασχολείσαι με τη μελέτη της Γης, των υλικών της, των διαδικασιών που διαμορφώνουν το περιβάλλον γύρω, το οποίο σε μεγάλο βαθμό επηρεάζει τη ζωή μας σε πολλούς τομείς. Στην πράξη, οι γεωλόγοι εξετάζουν πετρώματα, εδάφη και διάφορα γεωλογικά φαινόμενα, που σχετίζονται εν γένει με την αξιοποίηση ορυκτών πόρων, τη διαχείριση των υδάτινων πόρων, τη γεωτεχνική έρευνα, τις κατασκευές μεγάλων έργων υποδομών (οδικά δίκτυα, σήραγγες, φράγματα κ.λπ.), τις φυσικές καταστροφές (σεισμοί, ηφαίστεια, κατολισθήσεις, τσουνάμι κ.ά.), και τη μελέτη της κλιματικής αλλαγής. 

2. Εσείς με τι ασχολείστε περισσότερο αυτή την περίοδο;

Αυτή την περίοδο εργάζομαι ως γεωλόγος έρευνας σε μεταλλεία χρυσού. Το συγκεκριμένο αντικείμενο αφορά στην έρευνα, τον εντοπισμό και την αξιολόγηση κοιτασμάτων χρυσού και βασικών μετάλλων. Περιλαμβάνει γεωλογικές χαρτογραφήσεις πεδίου και υπογείων, δειγματοληψίες, ανάλυση, αξιολόγηση και ερμηνεία των γεωλογικών δεδομένων με στόχο αρχικά τον εντοπισμό και εν συνεχεία τον καθορισμό της έκτασης και της ποιότητας των κοιτασμάτων.

3. Έχει προοπτικές στην Ελλάδα το επάγγελμα; Ποια σύγχρονη κατεύθυνση πιστεύετε ότι έχει ενδιαφέρον;

Η φωτογραφία είναι μια ευγενική παραχώρηση του Ν. Καλογιάννη από το πεδίο εργασίας του.Το επάγγελμα του γεωλόγου στην Ελλάδα ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει αρκετές προοπτικές. Η χώρα μας παρουσίαζε ανέκαθεν έντονο ενδιαφέρον για ζητήματα που αφορούν στη γεωλογική επιστήμη αλλά τα τελευταία χρόνια ακόμη περισσότερο δεδομένου ότι η κλιματική αλλαγή, και τα φαινόμενα που τη συνοδεύουν, επηρεάζει όλο και περισσότερο τις ζωές μας, την καθημερινότητά μας ακόμη και τις οικονομικές μας δραστηριότητες. Επιπλέον, τα ενεργειακά ζητήματα και οι κρίσιμες πρώτες ύλες είναι πλέον στο προσκήνιο, αποτελώντας τομείς όπου η γεωλογική γνώση κρίνεται απαραίτητη για την επίλυσή τους. Συνεπώς μια σύγχρονη κατεύθυνση με ενδιαφέρον είναι η περιβαλλοντική γεωλογία, όπου επικεντρώνεται στη μελέτη και την προστασία των φυσικών πόρων και του περιβάλλοντος, ενώ παράλληλα και η οικονομική γεωλογία αποτελεί μια κατεύθυνση με ξεχωριστό και ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Ο Νίκος Καλογιάννης έχει πάρει master στο «Περιβάλλον και Ανάπτυξη» του Μετσόβιου Πολυτεχνείου και είναι Υποψήφιος Διδάκτωρ της Σχολής Μεταλλειολόγων - Μεταλλουργών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Έχει εργαστεί ως σύμβουλος Γεωλόγος σε μεταλλευτικά, γεωτεχνικά έργα και έργα περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος ενώ σήμερα εργάζεται ως Γεωλόγος Έρευνας σε μεταλλεία χρυσού.

 

.................................................

#Σπουδές στη Γεωλογία

Αν η Γεωλογία είναι ο τομέας που σε συναρπάζει, εδώ μπορείς να διαβάσεις περισσότερα για αυτή την επιστήμη ενώ μπορείς να ενημερωθείς εδώ για όλα τα προπτυχιακά προγράμματα που προσφέρονται στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Από την άλλη, αν έχεις ήδη ολοκληρώσει τις προπτυχιακές σπουδές σου και αναζητάς ευκαιρίες για μεταπτυχιακή εξειδίκευση, μπορείς να ψάξεις το μεταπτυχιακό που ενδιαφέρει από τη μηχανή αναζήτησης του eduguide, χρησιμοποιώντας λέξεις-κλειδιά όπως «Γεωλογία», «Γεωεπιστήμες» κ.λπ.

Μοιραστείτε το:

Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο