Πώς είναι να είσαι Κτηνίατρος
Ο ιατρός μικρών ζώων Λευτέρης Μακρυθανάσης απαντάει σε ερωτήσεις του eduguide και μας δίνει μια εικόνα για το επάγγελμά του.
1. Τι ιδιαιτερότητες έχει το επάγγελμα του κτηνιάτρου σε σχέση με άλλα επαγγέλματα;
Για να γίνεις κτηνίατρος στην Ελλάδα πρέπει να σπουδάσεις τουλάχιστον για 5 χρόνια (αν και οι περισσότεροι παίρνουν πτυχίο και λίγο πιο μετά), και στο εξωτερικό αντίστοιχα, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να σου αρέσει αρκετά! Αναλόγως τι είδους κτηνίατρος θες να γίνεις υπάρχουν και διαφορετικές απαιτήσεις, ενώ αν έχεις όνειρο να αποκτήσεις το δικό σου ιατρείο-κλινική, θα πρέπει να είσαι έτοιμος/η εκτός από ιατρός να είσαι και επιχειρηματίας, λογιστής, υπεύθυνος προσωπικού κ.λπ. Καλό θα ήταν να έχεις μια καλή φυσική κατάσταση καθώς το επάγγελμα απαιτεί ορθοστασία, γρήγορα αντανακλαστικά και ενδεχομένως λίγο κουβάλημα ζώων. Από ψυχολογική άποψη είναι μέρες που είσαι γεμάτος/η χαρά γιατί ασχολείσαι με κουτάβια και ψιψίνια ή έχεις κάνει ένα χειρουργείο που έσωσε μια ζωή, αλλά υπάρχουν και μέρες που έρχεσαι αντιμέτωπος/η με δύσκολες αποφάσεις ή πρέπει να επικοινωνήσεις στους πελάτες σου δυσάρεστα νέα για τα φιλαράκια τους.
2. Πώς είναι μια τυπική μέρα ενός/μίας ιατρού ζωών συντροφιάς;
Μια τυπική μέρα στη δουλειά: Αν στο κτηνιατρείο υπάρχουν κλουβιά νοσηλείας το πρώτο πράγμα που κάνουμε είναι να ελέγξουμε αν όλα τα ζώα είναι εντάξει, προχωρώντας στις νοσηλείες, τις καθαριότητες και το τάισμα, με τη βοήθεια πάντα των νοσηλευτών/φροντιστών. Μετά ακολουθούν τα προγραμματισμένα ραντεβού: εμβόλια, εξετάσεις αίματος, κλινική εξέταση μέχρι και πιο “βαριά” όπως χειρουργεία κυρίως τις πρωινές ώρες, αρκετά τηλέφωνα/mail από τους πελάτες για τυχόν απορίες/ενημέρωση για τα περιστατικά και φυσικά μην ξεχνάμε τα έκτακτα που μπορεί να συμβούν ανά πάσα στιγμή.
3. Τι θα συμβούλευες ένα νέο παιδί που θέλει τώρα να ασχοληθεί με το επάγγελμα;
Εάν θες να γίνεις κτηνίατρος, συγχαρητήρια, είναι ένα από τα πιο όμορφα επαγγέλματα για πολλούς λόγους. Έρχεσαι σε καθημερινή επαφή με μουσούδια που σε έχουν ανάγκη για την ευζωία τους, δε βαριέσαι ποτέ γιατί κάθε μέρα είναι διαφορετική, γνωρίζεις πολύ κόσμο με τις υπέροχες ιστορίες τους σε σχέση με τα κατοικίδια τους κ.λπ. Έχει βέβαια και μεγάλη ευθύνη καθώς υπάρχουν δυσκολίες, όπως αναφέραμε. Το βασικό είναι να αγαπάς τα ζώα και να βλέπεις μέσα στην ψυχή τους την αθωότητα και τη χαρά της ζωής που έχουν. Τα κατοικίδια είναι ένα κομμάτι της ζωής μας αλλά εμείς είμαστε όλη τους η ζωή οπότε καλό είναι οι γιατροί τους να τα αγαπούν και να τα φροντίζουν σαν να ήταν δικά τους.
Ο Λευτέρης Μακρυθανάσης έχει σπουδάσει Κτηνιατρικές Επιστήμες και εργάζεται πάνω στα πεδία της παθολογίας και της χειρουργικής ζώων συντροφιάς.
.............................................................................#Σπουδές στην Κτηνιατρική
Αν η κτηνιατρική είναι ο τομέας που σε συναρπάζει, εδώ μπορείς να διαβάσεις περισσότερα για αυτή την επιστήμη ενώ μπορείς να ενημερωθείς εδώ για όλα τα προπτυχιακά προγράμματα που προσφέρονται στην Ελλάδα.
Από την άλλη, αν έχεις ήδη ολοκληρώσει τις προπτυχιακές σπουδές σου και αναζητάς ευκαιρίες για μεταπτυχιακή εξειδίκευση, ρίξε μια ματιά στα διαθέσιμα μεταπτυχιακά προγράμματα που συγκεντρώσαμε για σένα:
- Ιατρική Zώων Συντροφιάς Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
- ΔΠΜΣ Ζώα: Ηθική, Δίκαιο, Ευζωία Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
- Κτηνιατρική Παθολογία και Χειρουργική Μαστού Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (νέο ΠΜΣ)
- Ολοκληρωμένη διαχείριση παραγωγικών ζώων και άγριας πανίδας (Livestock and Wildlife Management) Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας