Πώς είναι να είσαι Μαθηματικός
Ο μαθηματικός Νίκος Χατζηζήσης απαντάει στις ερωτήσεις του eduguide και μας δίνει μια εικόνα για το επάγγελμά του.
1. Πότε (και πώς) καταλάβατε ότι τα Μαθηματικά είναι ο δικός σας κλάδος και ότι με αυτό θέλετε να ασχοληθείτε επαγγελματικά;
Από πάντα μου άρεσαν οι φυσικές επιστήμες, οι εξερευνήσεις και οι εκδρομές στη φύση: εκεί που η θεωρία συναντά την πράξη, η παρατήρηση συνδέεται με το πείραμα και η ήρεμη καρτερική γνώση από τα βιβλία με τη δυναμική διάσταση του φυσικού κόσμου. Θυμάμαι τα καλοκαίρια, όλα τα ξαδέρφια, να πηγαίνουμε με έναν θείο μου Χημικό και να μελετάμε πετρώματα, δέντρα, έντομα, και γενικότερα τη χλωρίδα και την πανίδα του τόπου μας. Έτσι στον νου μου, από μικρός, οι επιστήμες των μαθηματικών, της φυσικής και της χημείας ήταν άρρηκτα συνδεδεμένες. Ό,τι κι αν έκανα, όποια πέτρα κι αν σήκωνα, όπου κι αν πατούσα, ή όταν πετούσα πλατανόφυλλα στη ροή μικρών ρυακιών για να τα δω να ταξιδεύουν, νά σου κι ένας νόμος, μια εξίσωση, ένα μαθηματικό μοντέλο. Μα το τελειωτικό χτύπημα ήρθε κάπου εκεί στο λύκειο. Τότε κατάλαβα πως ήθελα να ασχοληθώ με αυτόν τον συγκεκριμένο κλάδο που στην ολότητά του αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο με εφαρμογές σε οτιδήποτε κι αν επέλεγα να ασχοληθώ στο μέλλον. Ήταν φως φανάρι: τα μαθηματικά ήταν -και είναι- παντού!
2. Πώς είναι μια τυπική μέρα ενός Μαθηματικού;
Ένα έχω να πω… Δεν υπάρχουν τυπικές ημέρες στη ζωή ενός μαθηματικού. Η ζωή μας είναι συνυφασμένη με την ενδελεχή παρατήρηση, το πείραμα και την προσεκτική εξαγωγή συμπερασμάτων. Άρα η αμφισβήτηση, και η αυστηρότητα ως προς τους επιστημονικούς κανόνες και πρακτικές είναι κάτι που βρίσκεται στο πετσί μας. Οι μαθηματικοί δεν είναι απλές αριθμομηχανές που απλά κάνουν γρήγορα περίπλοκους μαθηματικούς υπολογισμούς. Απεναντίας, είμαστε επιστήμονες που προσπαθούμε, με τα διαθέσιμα όπλα στη φαρέτρα μας, να επιλέξουμε στρατηγικά το πώς θα οδηγηθούμε στην επίλυση ενός σύνθετου προβλήματος. Ίσως το πιο σημαντικό στην καθημερινότητά μας είναι το ότι έχουμε μάθει να μαθαίνουμε καινούρια στοιχεία και δεδομένα, πράγμα που αναντίρρητα δε μας αφήνει να βαριόμαστε. Κάθε μέρα είναι μια καινούρια εμπειρία, μια νέα απορία, ένα ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί, κι ένα «σταυρόλεξο» που οφείλει να συμπληρωθεί.
3. Τι επιλογές εργασίας έχει σήμερα ένας άνθρωπος που τελειώνει το Μαθηματικό;
Για τον κλάδο μας, παλιότερα, υπήρχε η -εσφαλμένη- εντύπωση ότι έχει να κάνει μόνο με τη μεταλαμπάδευση της μαθηματικής γνώσης σε οποιαδήποτε βαθμίδα της εκπαίδευσης. Αυτό φυσικά έχει αλλάξει δραστικά, ιδίως τα τελευταία χρόνια με τη ραγδαία άνθηση της επιστήμης των υπολογιστών. Πλέον κανείς θα συναντήσει μαθηματικούς να ασχολούνται εξ ολοκλήρου με την έρευνα σε ερευνητικά ινστιτούτα, μεγάλες εταιρείες και δημόσιους φορείς. Η εξάπλωση της επιστήμης της πληροφορικής και η ίδια η φύση της μαθηματικής επιστήμης συνέβαλε αποφασιστικά προς αυτήν την κατεύθυνση. Σε τέτοιο σημείο που πλέον τις περισσότερες φορές θα δεις μαθηματικούς να προτιμώνται έναντι πτυχιούχων άλλων ειδικοτήτων. Γι αυτό τον λόγο δεν είναι να απορεί κανείς για το ότι μπορεί να συναντήσει πολλούς μαθηματικούς να δουλεύουν στην τεχνητή νοημοσύνη, την επιστήμη των μεγάλων δεδομένων (Big Data), τη στατιστική, σε συμβουλευτικές εταιρείες, στην ανάλυση δεδομένων, στον χώρο των επιστημών υγείας, στην αντιμετώπιση κρίσεων και καταστροφών και άλλα πολλά…
*Ο Νίκος Χατζηζήσης σπούδασε Θεωρητικά Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και Εφαρμοσμένα Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Ασχολείται με τη μαθηματική φυσική, τις καταδύσεις και τη φωτογραφία. Εργάζεται ως καθηγητής στο 1ο Πειραματικό Λύκειο Αμαρουσίου.
............................................
#Σπουδές στα Μαθηματικά
Αν τα Μαθηματικά είναι ο τομέας που σε συναρπάζει, εδώ μπορείς να διαβάσεις περισσότερα για αυτή την επιστήμη ενώ μπορείς να ενημερωθείς εδώ για όλα τα προπτυχιακά προγράμματα που προσφέρονται στην Ελλάδα και την Κύπρο.
Από την άλλη, αν έχεις ήδη ολοκληρώσει τις προπτυχιακές σπουδές σου και αναζητάς ευκαιρίες για μεταπτυχιακή εξειδίκευση, μπορείς να ψάξεις το μεταπτυχιακό που σε ενδιαφέρει από τη μηχανή αναζήτησης του eduguide, χρησιμοποιώντας λέξεις-κλειδιά όπως «Μαθηματικά» κ.λπ.