Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.

Πώς είναι να είσαι Μηχανικός Αυτοματισμού

Πώς είναι να είσαι Μηχανικός Αυτοματισμού

Ο Mηχανικός Aυτοματισμού Γιάννης Κακόγιαννος απαντάει σε ερωτήσεις του eduguide και μας δίνει μια εικόνα για το επάγγελμά του.

1. Πόσο ασυνήθιστο ως επάγγελμα είναι αυτό που κάνετε; Τι κάνει ένας/μία Μηχανικός Αυτοματισμού;

Όταν ξεκίνησα τις σπουδές μου πριν από είκοσι χρόνια, το επάγγελμα του Μηχανικού Αυτοματισμού δεν ήταν ευρέως γνωστό. Με την πάροδο του χρόνου, ωστόσο, και την εξέλιξη της τεχνολογίας, ο ρόλος του μηχανικού αυτοματισμού έχει καταστεί σημαντικός σε πολλούς τομείς της βιομηχανίας και της κοινωνίας. Σήμερα, ένας μηχανικός αυτοματισμού έχει την ευκαιρία να εργαστεί σε έργα αιχμής, τα οποία αφορούν την ανάπτυξη προηγμένων τεχνολογιών και διεργασιών. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν από τη ρομποτική και τους αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης, έως τον προγραμματισμό εξελιγμένων μηχανημάτων παραγωγής και τον αυτόματο έλεγχο πολύπλοκων βιομηχανικών συστημάτων.

Ένας μηχανικός αυτοματισμού χρησιμοποιεί γνώσεις προγραμματισμού και συστημάτων ελέγχου για να δώσει “νοημοσύνη” σε συσκευές και συστήματα, επιτρέποντάς τους να λειτουργούν αυτόνομα ή ημι-αυτόνομα. Για παράδειγμα, στον τομέα της οδικής ασφάλειας, ένας άνθρωπος που κάνει τη δουλειά μας, μπορεί να σχεδιάζει και να προγραμματίζει συστήματα παρακολούθησης αυτοκινητοδρόμων. Μέσω αυτών, οι αρμόδιες αρχές μπορούν να έχουν -μέσα από δωμάτια ελέγχου- πλήρη εικόνα των καιρικών συνθηκών και της κατάστασης του οδοστρώματος. Με βάση αυτά τα δεδομένα, μπορούν να προσαρμόζουν αυτόματα τα όρια ταχύτητας σε πινακίδες LED, να προειδοποιούν τους οδηγούς για τυχόν κινδύνους ή ατυχήματα και να διασφαλίζουν τη διαχείριση της κυκλοφορίας.

Παράλληλα, σε κλειστά περιβάλλοντα όπως οι σήραγγες, οι μηχανικοί αυτοματισμού αναπτύσσουν συστήματα που παρακολουθούν τις συνθήκες αέρα και φωτιάς, ανάμεσα σε άλλα. Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, όπως η εκδήλωση φωτιάς, τα συστήματα αυτά μπορούν αυτόματα να ειδοποιήσουν την Πυροσβεστική και τις αρμόδιες αρχές, ενώ ταυτόχρονα να δώσουν σαφείς οδηγίες εκκένωσης στους πολίτες μέσω ηχητικών ανακοινώσεων και φωτεινών ενδείξεων. Αυτή η τεχνολογία δεν είναι μόνο εργαλείο διαχείρισης παραγωγής και κέρδους, αλλά ένας κρίσιμος παράγοντας για την ασφάλεια των ζωών μας.
Πέρα από την ασφάλεια, οι μηχανικοί αυτοματισμού διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στη βιώσιμη ανάπτυξη και τη διαχείριση πόρων. Με την κλιματική κρίση να απειλεί την καθημερινότητα και το περιβάλλον μας, οι μηχανικοί αυτοματισμού συμβάλλουν στη δημιουργία νέων ενεργειακά αποδοτικών διεργασιών. Στόχος είναι να ελαχιστοποιούνται οι ενεργειακές απώλειες και να αξιοποιούνται οι πρώτες ύλες με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ώστε να περιοριστεί η σπατάλη. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της συνεχούς βελτιστοποίησης των συστημάτων και των διαδικασιών παραγωγής, όπου πλέον πρέπει να λαμβάνεται υπόψη το περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Είναι σαφές, λοιπόν, ότι το επάγγελμα αυτό είναι πολυδιάστατο και απαραίτητο σε μια σύγχρονη κοινωνία, καθώς συνδυάζει την τεχνολογία με την ασφάλεια και τη βιωσιμότητα.

2. Εσείς συγκεκριμένα με τι ασχολείστε στην καθημερινότητά σας;

Όπως ανέφερα προηγουμένως, οι Μηχανικοί Αυτοματισμού μπορούν να δραστηριοποιηθούν σε πολλά διαφορετικά πεδία, αλλά δεν είναι δυνατόν να τα καλύπτουν όλα. Ο κάθε μηχανικός πρέπει να επιλέξει την εξειδίκευσή του. Η δική μου κλίση με οδήγησε να επιλέξω τον προγραμματισμό βιομηχανικών συστημάτων και ακολούθησα μεταπτυχιακές σπουδές σε αυτόν τον τομέα.

Το παράδειγμα που έδωσα για την ασφάλεια στους αυτοκινητοδρόμους προέρχεται από την επαγγελματική μου εμπειρία. Ένα άλλο κομμάτι της εμπειρίας μου σχετίζεται με την ανάπτυξη συστημάτων ελέγχου που εφαρμόζονται στην ανακύκλωση, επιτρέποντας τον αξιόπιστο διαχωρισμό προϊόντων με διαφορετική σύσταση, συμβάλλοντας έτσι στην κυκλική οικονομία. Επιπλέον, η βελτιστοποίηση διεργασιών για την εξοικονόμηση ενέργειας είναι ένας τρίτος τομέας στον οποίο δραστηριοποιούμαι, και με κάνει να πιστεύω ότι συνεισφέρω στη μείωση των επιπτώσεων της υπερκατανάλωσης.

Η φωτογραφία είναι μια ευγενική παραχώρηση του Γ. Κακόγιαννου.

Αυτή την περίοδο, εργάζομαι ως Project Manager σε ερευνητικά έργα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα έργα αυτά επικεντρώνονται στην ανάπτυξη νέων συστημάτων, διαδικασιών και διεργασιών, μέσω της τεχνολογικής εξέλιξης και της βιώσιμης εφαρμογής της. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει φιλόδοξους στόχους για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα έως το 2030 σε όλες τις βιομηχανικές και παραγωγικές δραστηριότητες και εμείς εργαζόμαστε προς αυτήν την κατεύθυνση.

Προσωπικά, πάντα ήθελα η επαγγελματική μου δραστηριότητα να συνδυάζει την παροχή ενός αξιοπρεπούς βιοτικού επιπέδου με την προσφορά στην κοινωνία. Μετά από τόσα χρόνια εμπειρίας, μπορώ να πω ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί όταν κάποιος ασχολείται με την τεχνολογία στους σωστούς τομείς.

3. Κάτι τελευταίο: πώς βλέπετε τις μελλοντικές προοπτικές στο επάγγελμά σας;

Η ανάπτυξη του πεδίου των αυτοματισμών θα αυξάνεται όσο υπάρχουν ανάγκες για καινοτομία στην τεχνολογία. Ενώ, όπως έχουμε δει και στο παρελθόν, θέσεις διεκπεραίωσης ή πιο χειρωνακτικές έχουν ήδη ή πρόκειται να εξαλειφθούν, δεν βλέπω κάποια τέτοια απειλή για θέσεις εργασίας που έχουν να κάνουν με την ανάπτυξη τεχνολογιών αλλά και τη συντήρησή τους. Σίγουρα ένας/μία μηχανικός αυτοματισμού είναι μέσα σε αυτές τις θέσεις και μάλιστα σε ένα πεδίο που η δημιουργικότητα είναι παρούσα όσο ενδιαφέρεται κανείς να τη χρησιμοποιήσει. 

Ο Γιάννης Κακόγιαννος σπούδασε Μηχανικός Αυτοματισμού στο πρώην ΤΕΙ Πειραιά και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού σε Προηγμένα Βιομηχανικά Συστήματα Παραγωγής στο Kingston University London. Καθ' όλη τη διάρκεια της καριέρας του, ασχολείται με τους βιομηχανικούς αυτοματισμούς σε διάφορα πεδία όπως οι κατασκευές δημοσίων έργων, η βελτιστοποίηση διεργασιών, η κατασκευή μηχανημάτων, η ανακύκλωση και άλλα. Αυτή τη στιγμή τον βρίσκουμε να διοικεί ερευνητικά ευρωπαϊκά έργα από τη θέση του project manager.

 

.................................................

#Σπουδές στη Μηχανολογία

Αν η Μηχανολογία είναι ο τομέας που σε συναρπάζει, εδώ μπορείς να διαβάσεις περισσότερα για αυτή την επιστήμη ενώ μπορείς να ενημερωθείς εδώ για όλα τα προπτυχιακά προγράμματα που προσφέρονται στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Από την άλλη, αν έχεις ήδη ολοκληρώσει τις προπτυχιακές σπουδές σου και αναζητάς ευκαιρίες για μεταπτυχιακή εξειδίκευση, μπορείς να ψάξεις το μεταπτυχιακό που ενδιαφέρει από τη μηχανή αναζήτησης του eduguide, χρησιμοποιώντας λέξεις-κλειδιά όπως «Μηχανική», «Αυτοματισμοί» κ.λπ.

Μοιραστείτε το:

Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο