Πώς είναι να είσαι Μηχανικός Γεωπληροφορικής
Ο Μηχανικός Γεωπληροφορικής Ηλίας Λαζάρου απαντάει σε ερωτήσεις του eduguide και μας δίνει μια εικόνα για το επάγγελμά του.
1. Ακούγεται ασυνήθιστο ως επάγγελμα το «Μηχανικός Γεωπληροφορικής». Είναι όντως σπάνιο;
Η Γεωπληροφορική είναι ένα ταχέως αναπτυσσόμενο πεδίο, αλλά στην Ελλάδα δεν είναι ακόμα τόσο διαδεδομένη όσο σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς ή η Γερμανία. Σε αυτές τις χώρες, υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση για ειδικούς στα GIS (Geographic Information Systems) και σε τεχνολογίες που συνδυάζουν τη γεωχωρική ανάλυση με την πληροφορική.
Στην πράξη, ένας Μηχανικός Γεωπληροφορικής ασχολείται με την ανάλυση, επεξεργασία και διαχείριση γεωχωρικών δεδομένων, αξιοποιώντας τεχνολογίες GIS, τηλεπισκόπησης (συλλογή πληροφοριών για την επιφάνεια της Γης από απόσταση, συνήθως μέσω δορυφόρων ή εναέριων αισθητήρων), χαρτογραφίας και βάσεων δεδομένων. Αυτό μπορεί να αφορά από έξυπνες πόλεις και περιβαλλοντική παρακολούθηση, μέχρι σχεδιασμό δικτύων μεταφορών και διαχείριση φυσικών καταστροφών.
2. Από ποια επιστημονικά πεδία μπορεί κάποιος/α να ασχοληθεί με αυτό; Τι γνώσεις πρέπει να έχει;
Η Γεωπληροφορική είναι ένα διεπιστημονικό πεδίο που προσελκύει ανθρώπους από διάφορους τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας. Κάποιος μπορεί να προέρχεται από σπουδές Γεωγραφίας ή Περιβαλλοντικές Επιστήμες, εστιάζοντας στη μελέτη του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος, ή από την Πληροφορική και τη Μηχανική Λογισμικού, αν έχει ενδιαφέρον για τον προγραμματισμό και τη διαχείριση δεδομένων. Επίσης, όσοι έχουν υπόβαθρο στην Τοπογραφία και τη Χαρτογραφία μπορούν να αξιοποιήσουν τις γνώσεις τους στη μέτρηση και οπτικοποίηση γεωχωρικών δεδομένων, ενώ η γνώση Μαθηματικών και Στατιστικής είναι πολύτιμη για την ανάλυση και μοντελοποίηση πληροφοριών.
Για να ασχοληθεί κανείς με τη Γεωπληροφορική, χρειάζεται να εξοικειωθεί με λογισμικά GIS, να γνωρίζει προγραμματισμό σε γλώσσες όπως η Python, η JavaScript και η SQL και να έχει καλή κατανόηση βάσεων δεδομένων. Επιπλέον, είναι σημαντική η γνώση τηλεπισκόπησης και ανάλυσης γεωχωρικών δεδομένων, καθώς και η ικανότητα να συνδυάζει πληροφορίες από διαφορετικές πηγές για τη λήψη αποφάσεων.
3. Ποια στοιχεία της δουλειάς αυτής πιστεύετε ότι είναι πιο ενδιαφέροντα για έναν νέο άνθρωπο; Και ποια στοιχεία θα τον δυσκολέψουν πιο πολύ;
Ένας νέος άνθρωπος μπορεί να βρει ιδιαίτερα ελκυστική τη δυνατότητα να συνδυάζει διαφορετικά επιστημονικά πεδία για να επιλύει πραγματικά προβλήματα. Η πρακτική εφαρμογή της τεχνολογίας σε τομείς όπως οι έξυπνες πόλεις, η κλιματική αλλαγή και η ανάλυση δεδομένων κινητικότητας (πληροφορίες που καταγράφουν τις μετακινήσεις ατόμων, οχημάτων ή άλλων οντοτήτων στον χώρο και στον χρόνο) κάνει τη δουλειά αυτή συναρπαστική. Επιπλέον, η συνεχής εξέλιξη του πεδίου με νέες τεχνολογίες, όπως η τεχνητή νοημοσύνη και το blockchain στη Γεωπληροφορική, δίνει ευκαιρίες για καινοτομία και συνεχή μάθηση.
Ωστόσο, η πολυπλοκότητα της Γεωπληροφορικής μπορεί να αποτελέσει πρόκληση. Ένας νέος επαγγελματίας θα πρέπει να μάθει να συνδυάζει πολλές διαφορετικές δεξιότητες, από ανάλυση δεδομένων μέχρι προγραμματισμό, κάτι που απαιτεί χρόνο και προσπάθεια. Επίσης, ο μεγάλος όγκος δεδομένων και η ανάγκη για ακριβή διαχείρισή τους μπορεί να κάνει το έργο απαιτητικό. Στην Ελλάδα, η εξειδικευμένη αγορά εργασίας δεν είναι ακόμα τόσο ανεπτυγμένη όσο σε άλλες χώρες, γεγονός που σημαίνει ότι ένας νέος επαγγελματίας πρέπει να είναι προσαρμοστικός και να αναζητά συνεχώς νέες ευκαιρίες και γνώσεις.
Παρόλες τις προκλήσεις, η Γεωπληροφορική είναι ένα πεδίο με μεγάλο αντίκτυπο και πολλές εφαρμογές, καθιστώντας την ιδανική για όσους αγαπούν την τεχνολογία και την ανάλυση δεδομένων. Η ικανοποίηση της δημιουργίας λύσεων που επηρεάζουν τον πραγματικό κόσμο είναι σίγουρα το μεγαλύτερο κίνητρο για να ακολουθήσει κάποιος αυτόν τον κλάδο.
Ο Ηλίας Λαζάρου σπούδασε Τεχνολόγος Τοπογράφος Μηχανικός στο πρώην ΤΕΙ Αθήνας (νυν τμήμα Μηχανικών Τοπογραφίας και Γεωπληροφορικής, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής) και εξειδικεύτηκε στα Γεωγραφικά Πληροφοριακά Συστήματα (GIS) στο Πανεπιστημιακό Κολλέγιο του Λονδίνου (UCL). Εργάζεται από το 2005 σε ιδιωτική εταιρεία Γεωπληροφορικής ως σύμβουλος, αναλυτής και προγραμματιστής GIS ενισχύοντας ταυτόχρονα το ακαδημαϊκό του υπόβαθρο με την τρέχουσα διδακτορική του έρευνα στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής σε τομέα σχετικό με τα GIS και τα Συστήματα Άμεσης Απόκρισης.
............................................
#Σπουδές στη Γεωπληροφορική
Αν η Γεωπληροφορική είναι ο τομέας που σε συναρπάζει, παρακάτω έχουμε συγκεντρώσει τα διαθέσιμα προπτυχιακά προγράμματα που προσφέρονται σε Ελλάδα και Κύπρο:
- Μηχανικών Τοπογραφίας και Γεωπληροφορικής Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
- Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών - Μηχανικών Γεωπληροφορικής Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
- Μηχανικών Τοπογραφίας και Γεωπληροφορικής Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος
- Τοπογράφων Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ενασχόληση με τη Γεωπληροφορική δεν προϋποθέτει απαραίτητα προπτυχιακές σπουδές αποκλειστικά στον τομέα αυτό. Ως διεπιστημονικό πεδίο, δέχεται αποφοίτους από διαφορετικά επιστημονικά υπόβαθρα, όπως Γεωγραφία, Περιβαλλοντικές Επιστήμες, Πληροφορική, Μηχανική Λογισμικού, Τοπογραφία, Χαρτογραφία, καθώς και Μαθηματικά ή Στατιστική. Οι γνώσεις από αυτούς τους κλάδους μπορούν να αξιοποιηθούν σε μεταπτυχιακές σπουδές στη Γεωπληροφορική, ανοίγοντας δρόμους για σταδιοδρομία στον συγκεκριμένο τομέα.
Από την άλλη, αν έχεις ήδη ολοκληρώσει τις προπτυχιακές σπουδές σου και αναζητάς ευκαιρίες για μεταπτυχιακή εξειδίκευση, μπορείς να ψάξεις το μεταπτυχιακό που σε ενδιαφέρει από τη μηχανή αναζήτησης του eduguide, χρησιμοποιώντας λέξεις-κλειδιά όπως «Γεωπληροφορική», «Geoinformatics» κ.λπ.