Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.

Πώς είναι να είσαι Μηχανικός Ρομποτικής

Πώς είναι να είσαι Μηχανικός Ρομποτικής

Η Μηχανικός Ρομποτικής Γεωργία Πελέκα απαντάει στις ερωτήσεις του eduguide και μας δίνει μια εικόνα για το επάγγελμά της.

1. Τι σας ενέπνευσε να ασχοληθείτε με τη ρομποτική;

Η αλήθεια είναι ότι με τη ρομποτική ασχολήθηκα κατά τύχη, και στην πορεία «ερωτεύτηκα» το αντικείμενο. Σπούδασα “Πληροφορική με Εφαρμογές στη Βιοϊατρική” στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, και απέκτησα μεταπτυχιακό στην Ιατρική Πληροφορική από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Κατά την αναζήτηση εργασίας ανακάλυψα το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), και συγκεκριμένα το Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΙΠΤΗΛ) στο οποίο και αναζήτησα θέσεις σχετικές με την επεξεργασία ψηφιακού σήματος και εικόνας, θέματα με τα οποία ασχολήθηκα στη διπλωματική μου εργασία. Όταν λοιπόν ήρθα για συνέντευξη στο ΙΠΤΗΛ, δεν περίμενα ότι η θέση αφορούσε κάποιο έργο ρομποτικής, οπότε μπορείτε να καταλάβετε την έκπληξή μου όταν μου παρουσίασαν δύο μεγάλους βιομηχανικούς ρομποτικούς βραχίονες και μου είπαν πως θα δουλεύω με αυτούς! Βέβαια μετά την αρχική μου έκπληξη, εντυπωσιάστηκα με το αντικείμενο και τη ρομποτική γενικά, και έκτοτε έχω δουλέψει με πάρα πολλά διαφορετικά ρομποτικά συστήματα και μετράω ήδη 11 χρόνια στο αντικείμενο. 

Η φωτογραφία είναι μια ευγενική παραχώρηση της Γεωργίας Πελέκα.

2. Μπορείτε να μας εξηγήσετε τι ακριβώς περιλαμβάνει καθημερινά η δουλειά σας;

Στην ουσία εργάζομαι ως ερευνητικός συνεργάτης στο ινστιτούτο, τόσο σε εθνικά όσο και σε ευρωπαϊκά έργα. Αυτό πρακτικά περιλαμβάνει την έρευνα σε τομείς τόσο ρομποτικής όρασης όσο και της ρομποτικής γενικά. Η καθημερινότητά μου μπορεί να περιλαμβάνει: τη συγγραφή κώδικα, τη συγγραφή επιστημονικών άρθρων, την ενσωμάτωση του κώδικα πάνω σε κάποια ρομποτική πλατφόρμα αλλά και την ανάπτυξη ρομποτικών συστημάτων στο πεδίο για δοκιμές.

3. Ποιο είναι το πιο συναρπαστικό έργο ρομποτικής στο οποίο έχετε δουλέψει;

Δύσκολη ερώτηση αυτή, δεν είναι εύκολο να διαλέξω ένα μόνο, γιατί έχω ασχοληθεί με έργα σε πολλούς διαφορετικούς τομείς (π.χ. βιομηχανικά, ιατρικά, υπηρεσιών, συντροφιάς, αγροτικών εργασιών και υποβρύχια) αλλά μπορώ να ξεχωρίσω 3 από αυτά, κυρίως γιατί αφορούσαν τρεις πολύ διαφορετικούς τομείς: εσωτερικού χώρου, εξωτερικού χώρου, και υποθαλάσσιο. Το πρώτο ήταν το έργο RAMCIP (Robotic Assistant for MCI patients at home) το οποίο ήταν ένας ρομποτικός βοηθός στο σπίτι για ηλικιωμένους σε αρχικό στάδιο Alzheimer ή άνοιας. Κατά τις πιλοτικές δοκιμές του έργου πήγαμε με το ρομπότ σε 12 πραγματικά σπίτια ηλικιωμένων στην Βαρκελώνη, όπου δοκιμάσαμε το ρομπότ σε πραγματικές συνθήκες. Το ρομπότ έμενε 7-10 μέρες σε κάθε σπίτι και βοηθούσε τους ηλικιωμένους στην καθημερινότητά τους, είτε υπενθυμίζοντας τα φάρμακά τους (τα οποία και τους τα έφερνε) είτε παρακολουθώντας για καταστάσεις κινδύνου, όπως αν ξεχάσουν ανοιχτό το μάτι της κουζίνας (το οποίο και έκλεινε), είτε σε περιπτώσεις πτώσης (καλώντας σε βοήθεια) και πολλά άλλα.

Το δεύτερο έργο που ξεχωρίζω είναι το BACCHUS (MoBile Robotic PlAtforms for ACtive InspeCtion and Harvesting in AgricUltural AreaS), το οποίο αφορούσε αγροτικές εργασίες, και συγκεκριμένα την επιλεκτική συγκομιδή σταφυλιών. Κατά τη διάρκεια του έργου αυτού, είχαμε 2 ρομποτικές πλατφόρμες σε έναν αμπελώνα, όπου η μία από αυτές πραγματοποιούσε την επιθεώρηση και τη χαρτογράφηση του αμπελώνα για την κατηγοριοποίηση των σταφυλιών σύμφωνα με την ωριμότητά τους, ενώ η δεύτερη πραγματοποιούσε την αυτόνομη επιλεκτική συγκομιδή των ώριμων σταφυλιών για τη διάρκεια του τρύγου, καθώς είχε 2 ρομποτικούς βραχίονες που της επέτρεπαν να χειρίζεται και να κόβει τα σταφύλια.

Η φωτογραφία είναι μια ευγενική παραχώρηση της Γεωργίας Πελέκα.

Τέλος, ξεχωρίζω και το έργο U-ArchaeoRoV (Underwater Archaeological RoV) κατά το οποίο είχα την ευκαιρία να δουλέψω με μία υποβρύχια ρομποτική πλατφόρμα RoV (Remotely Operated Vehicle) με ρομποτικό βραχίονα, ειδικά σχεδιασμένη να υποστηρίξει την ενάλια αρχαιολογική έρευνα πεδίου. Κατά τη διάρκεια των πιλοτικών δοκιμών του έργου είχα την ευκαιρία να συμμετάσχω σε ενάλια αρχαιολογική έρευνα στον Αργοσαρωνικό κόλπο ενός Μυκηναϊκού ναυαγίου. Με το RoV καταφέραμε να βοηθήσουμε στην ανασκαφή, να τεκμηριώσουμε φωτογραφικά αρχαιολογικά ευρήματα, να δημιουργήσουμε τρισδιάστατα μοντέλα του βυθού και των ευρημάτων, αλλά και να γίνει αυτόματα η αναγνώριση, μέσω τεχνητής νοημοσύνης, δυνητικών στόχων αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, όπως κεραμικών αγγείων ή λίθινων αγκυρών.

4. Τι συμβουλή θα δίνατε σε μαθητές και μαθήτριες που θέλουν να ακολουθήσουν τον τομέα της ρομποτικής;

Να μην τα παρατήσουν την πρώτη φορά που δεν θα δουλέψει κάτι! Γενικά πλέον είναι πολύ εύκολο να έρθουν όλοι σε επαφή με τη ρομποτική από μικρή ηλικία. Μπορεί ο καθένας να ξεκινήσει να ασχολείται ερασιτεχνικά (καθώς υπάρχει πολύ εκπαιδευτικό υλικό διαθέσιμο σε όλους διαδικτυακά), χωρίς καν να ασχοληθεί με τον προγραμματισμό. Εφόσον όμως η ρομποτική είναι κάτι που τους ενδιαφέρει, θα πρότεινα να ασχοληθούν με τον προγραμματισμό, να το ψάξουν και να παίξουν και μόνοι τους, γιατί η πρακτική ενασχόληση βοηθάει περισσότερο. Και επίσης, να θυμάστε ότι οι φορές που κάτι δεν θα δουλέψει προσφέρουν περισσότερες γνώσεις από το αντίθετο.

* Η Γεωργία Πελέκα σπούδασε στο Τμήμα Πληροφορικής με Εφαρμογές στη Βιοϊατρική στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και απέκτησε μεταπτυχιακό στην Ιατρική Πληροφορική από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Κατά την καριέρα της ως μηχανικός ρομποτικής, ασχολείται με την έρευνα στην τεχνητή νοημοσύνη, την υπολογιστική όραση, και τη μηχανική μάθηση πάνω στη ρομποτική για πάνω από 11 χρόνια τώρα.

............................................

#Σπουδές στην Πληροφορική

Αν η Πληροφορική είναι ο τομέας που σε συναρπάζει, εδώ μπορείς να διαβάσεις περισσότερα για αυτή την επιστήμη ενώ μπορείς να ενημερωθείς εδώ για όλα τα προπτυχιακά προγράμματα που προσφέρονται στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Από την άλλη, αν έχεις ήδη ολοκληρώσει τις προπτυχιακές σπουδές σου και αναζητάς ευκαιρίες για μεταπτυχιακή εξειδίκευση, μπορείς να ψάξεις το μεταπτυχιακό που σε ενδιαφέρει από τη μηχανή αναζήτησης του eduguide, χρησιμοποιώντας λέξεις-κλειδιά όπως «Πληροφορική», «Τεχνολογία», κ.λπ.

Μοιραστείτε το:

Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο