Πώς είναι να είσαι Νοσηλευτής
Ο Νοσηλευτής Ζωγράφος Νίκου απαντάει στις ερωτήσεις του eduguide και μας δίνει μια εικόνα για το επάγγελμά του.
1. Ποια είναι η καθημερινή σας ρουτίνα ως νοσηλευτής;
Ως νοσηλευτής με πολυετή εμπειρία, η καθημερινή μου ρουτίνα αφορά κυρίως την παροχή άμεσης φροντίδας στους ασθενείς που αυτό πρακτικά σημαίνει ότι καταγράφω ζωτικά σημεία όπως πίεση, θερμοκρασία, οξυγόνωση, χορηγώ τα φάρμακά τους, υποστηρίζω τη σίτιση, τη μετακίνηση και την προσωπική τους υγιεινή. Βέβαια, δεν είναι λίγες οι φορές που θα πρέπει να αντιδράσω γρήγορα σε επιπλοκές ή αλλαγές που αφορούν την κατάσταση του ασθενούς. Να προσθέσω βέβαια και τα πολύ διαδικαστικά της δουλειάς όπως είναι η καταχώριση στοιχείων και αλλαγών στον φάκελο του ασθενούς και η ενημέρωση της κατάστασης σε κάθε αλλαγή βάρδιας. Μια μικρή επισήμανση όμως, η ρουτίνα μπορεί να διαφέρει σημαντικά ανάλογα με το τμήμα που βρίσκεται ο κάθε νοσηλευτής/τρια (π.χ., ΜΕΘ, Χειρουργικό, Παθολογικό) και τις συνθήκες εκείνης της ημέρας, που μπορεί να περιλαμβάνουν εξάρσεις, ελλείψεις προσωπικού, ή αυξημένο αριθμό ασθενών.
2. Ποιες είναι οι συνθήκες εργασίας στα νοσοκομεία; Υπάρχουν αρκετές θέσεις εργασίας;
Καυτή ερώτηση! Θα τα περιγράψω όσο πιο αντικειμενικά μπορώ καθώς οι συνθήκες στα νοσοκομεία είναι συχνά απαιτητικές, με μακρές βάρδιες και έντονους ρυθμούς εργασίας. Στα περισσότερα, αν όχι σε όλα τα νοσοκομεία, υπάρχει έλλειψη προσωπικού, κάτι που επιβαρύνει τους/τις υπάρχοντες/ουσες νοσηλευτές/τριες. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι όσοι δουλεύουν το κάνουν με αυξημένο άγχος, κούραση από τις συνεχόμενες βάρδιες, νεύρα και ας μην γελιόμαστε με μειωμένη την ικανότητα παροχής ποιοτικής φροντίδας. Ακόμη, παρά την έλλειψη που συζητάμε, δεν υπάρχουν πάντα οι ευκαιρίες για επαγγελματική ανάπτυξη και ανέλιξη, καθώς η πρόσληψη και τα κίνητρα συχνά εξαρτώνται από τα οικονομικά των νοσοκομείων. Τέλος, αξίζει να σας πω πώς στην καθημερινότητά μας η διαχείριση σοβαρών περιστατικών και το αίσθημα ευθύνης είναι συνεχώς παρόντα, ενώ η επαφή με τον θάνατο και τον πόνο επηρεάζει αρκετά την ψυχική υγεία των νοσηλευτών/τριών.
3. Ποιες συμβουλές θα δίνατε σε κάποιον/α που σκέφτεται να ακολουθήσει καριέρα στη νοσηλευτική;
Ωραία ερώτηση. Σίγουρα, όποιος/α σκέφτεται τη νοσηλευτική θα πρέπει να γνωρίζει εξαρχής ότι η φροντίδα των ανθρώπων που περνούν δύσκολες στιγμές απαιτεί κατανόηση, ενσυναίσθηση και ισχυρή συναισθηματική σταθερότητα. Επίσης, πρέπει να τους χαρακτηρίζει η ψυχραιμία γιατί σε καταστάσεις υψηλού άγχους είναι απαραίτητη. Θα ήταν αρκετά καλό κατά τη γνώμη μου, εφόσον σήμερα υπάρχει καλύτερη πληροφόρηση, κάποιος/α να διερευνήσει τα διάφορα πεδία της νοσηλευτικής (π.χ., παιδιατρική, ογκολογία, εντατική φροντίδα) και να βρει αυτό που ταιριάζει καλύτερα με τις κλίσεις και τα ενδιαφέροντά του/της. Σίγουρα, η νοσηλευτική είναι ένα επάγγελμα που προσφέρει ικανοποίηση και νόημα, αλλά απαιτεί αφοσίωση, αντοχή και συνεχή βελτίωση. Αν αποφασίσει κανείς να ακολουθήσει αυτή την πορεία, η προσφορά του στο κοινωνικό σύνολο θα είναι αναντικατάστατη, αλλά θα πρέπει να γνωρίζει καλά τις προκλήσεις που τον/την περιμένουν.
Ο Ζωγράφος Νίκου σπούδασε Νοσηλευτική στο πρώην ΤΕΙ Λάρισας και απέκτησε μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Υπηρεσιών και Μονάδων Υγείας. Κατά την καριέρα του ως νοσηλευτής, επέλεξε να ειδικευτεί στην Εντατική Νοσηλευτική, με σκοπό να συμβάλλει στη φροντίδα ασθενών σε κρίσιμες καταστάσεις.
.........................................
#Σπουδές στη Νοσηλευτική
Αν η Νοσηλευτική είναι ο τομέας που σε συναρπάζει, εδώ μπορείς να διαβάσεις περισσότερα για αυτή την επιστήμη ενώ μπορείς να ενημερωθείς εδώ για όλα τα προπτυχιακά προγράμματα που προσφέρονται στην Ελλάδα και την Κύπρο.
Από την άλλη, αν έχεις ήδη ολοκληρώσει τις προπτυχιακές σπουδές σου και αναζητάς ευκαιρίες για μεταπτυχιακή εξειδίκευση, μπορείς να ψάξεις το μεταπτυχιακό που ενδιαφέρει από τη μηχανή αναζήτησης του eduguide, επιλέγοντας στον Κλάδο Σπουδών τις Επιστήμες Υγείας και χρησιμοποιώντας λέξεις-κλειδιά όπως «Νοσηλευτική», «Nursing» κ.λπ.