Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.

Πώς είναι να είσαι Product Designer

Πώς είναι να είσαι Product Designer

Η Product Designer Μαριέττα Λαζανά απαντάει σε ερωτήσεις του eduguide και μας δίνει μια εικόνα για το επάγγελμά της.

1. Τι είναι το Product Design;

Το Product Design, ή αλλιώς ο σχεδιασμός ψηφιακών προϊόντων, είναι μια συναρπαστική διαδικασία που συνδυάζει δημιουργικότητα και πρακτικότητα για τη δημιουργία προϊόντων που λύνουν πραγματικά προβλήματα και βελτιώνουν την καθημερινή ζωή των ανθρώπων. Δεν αφορά μόνο την εμφάνιση ενός προϊόντος, αλλά και τη λειτουργικότητά του, την ευκολία χρήσης και την ικανότητά του να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των χρηστών. Σκεφτείτε, για παράδειγμα, μια εφαρμογή που χρησιμοποιείτε καθημερινά στο κινητό σας: πέρα από το να είναι ελκυστική, πρέπει να είναι εύχρηστη, γρήγορη και να προσφέρει τις λειτουργίες που χρειάζεται ο χρήστης. Ο σχεδιασμός προϊόντων απαιτεί την κατανόηση των ανθρώπινων αναγκών και τη δημιουργία λύσεων που είναι τόσο πρακτικές όσο και ευχάριστες στη χρήση.

Η Μαριέττα Λαζανά με άλλους ομιλητές στο ARTIFICIAL INTELLIGENCE CONFERENCE, συζητώντας για το πώς η Τεχνητή Νοημοσύνη φέρνει επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο οι εταιρείες δημιουργούν ψηφιακά προϊόντα.

2. Πώς μπορεί να γίνει κανείς Σχεδιαστής Προϊόντων;

Για να ξεκινήσεις μια καριέρα στον σχεδιασμό προϊόντων, είναι σημαντικό να αναπτύξεις τις απαραίτητες δεξιότητες και να αποκτήσεις εμπειρία. Αρχικά, η εκμάθηση εργαλείων σχεδίασης, όπως το Figma, είναι θεμελιώδης. Παράλληλα, η κατανόηση των αρχών του σχεδιασμού εμπειρίας χρήστη (UX- User Experience) και διεπαφής χρήστη (UI - User Interface) θα σε βοηθήσει να δημιουργείς προϊόντα που είναι τόσο λειτουργικά όσο και ελκυστικά.

Η δημιουργία ενός ισχυρού portfolio είναι επίσης κρίσιμη. Μπορείς να ξεκινήσεις με προσωπικά έργα ή να επανασχεδιάσεις υπάρχουσες εφαρμογές και ιστοσελίδες, δείχνοντας την ικανότητά σου να βελτιώνεις την εμπειρία του χρήστη. Η συμμετοχή σε πλατφόρμες όπως το Behance ή το Dribbble μπορεί να σε βοηθήσει να παρουσιάσεις τη δουλειά σου σε ένα ευρύτερο κοινό.

Η εύρεση ενός μέντορα μπορεί να επιταχύνει την ανάπτυξή σου. Πλατφόρμες όπως το ADPList σου επιτρέπουν να συνδεθείς με έμπειρους επαγγελματίες που μπορούν να σου προσφέρουν καθοδήγηση και συμβουλές. Επιπλέον, η συμμετοχή σε πραγματικά έργα, είτε μέσω συνεργασιών με νεοφυείς επιχειρήσεις είτε μέσω εθελοντικής εργασίας, θα σου προσφέρει πολύτιμη εμπειρία και θα σε βοηθήσει να κατανοήσεις τις προκλήσεις του κλάδου.

Τέλος, η συνεχής μάθηση είναι απαραίτητη σε αυτόν τον ταχέως εξελισσόμενο τομέα. Παρακολούθησε διαδικτυακά μαθήματα, διάβασε άρθρα και μείνε ενημερωμένος/η για τις εξελίξεις. 

3. Πώς δουλεύει ένας/μία Product Designer σε μικρές και μεγάλες εταιρείες;

Ο τρόπος που δουλεύει ένας/μία Product Designer εξαρτάται από το μέγεθος της εταιρείας και το είδος του προϊόντος που σχεδιάζεται.

Σε μεγάλες εταιρείες, οι σχεδιαστές συνήθως δουλεύουν σε οργανωμένες ομάδες και ακολουθούν συγκεκριμένα βήματα. Πριν αρχίσουν να σχεδιάζουν κάτι, κάνουν έρευνα (user research) για να καταλάβουν τι πραγματικά χρειάζονται οι χρήστες. Συχνά, συμμετέχουν σε πολλές δοκιμές και συναντήσεις με άλλες ομάδες, όπως με προγραμματιστές και υπεύθυνους μάρκετινγκ, για να σχεδιάσουν ένα προϊόν που να είναι όμορφο, εύχρηστο και λειτουργικό. Σε μεγάλες εταιρείες, ο κάθε σχεδιαστής αναλαμβάνει ένα μικρό κομμάτι του έργου και όλα γίνονται με πολύ προσοχή και μεθοδικότητα.

Αντίθετα, σε μικρές εταιρείες ή startups, τα πράγματα γίνονται πιο γρήγορα και με μεγαλύτερη ευελιξία. Ο σχεδιαστής αναλαμβάνει περισσότερες ευθύνες, όπως το να μιλήσει απευθείας με χρήστες, να σκεφτεί ιδέες, να δοκιμάσει το προϊόν και να το βελτιώσει. Εδώ, η έρευνα μπορεί να είναι πιο απλή, αλλά εξίσου σημαντική: παρατηρούν τις συνήθειες των χρηστών, παίρνουν γρήγορα σχόλια και αλλάζουν το προϊόν ώστε να γίνει καλύτερο.

Είτε σε μεγάλες είτε σε μικρές εταιρείες, το πιο βασικό για έναν σχεδιαστή ή μία σχεδιάστρια προϊόντων είναι να κατανοεί τους χρήστες και να δημιουργεί λύσεις που τους βοηθούν στην καθημερινότητά τους. Το user research, δηλαδή η έρευνα για τις ανάγκες και τις συνήθειες των ανθρώπων, είναι το κλειδί που ανοίγει τον δρόμο για επιτυχημένα προϊόντα. Μην ξεχνάμε ότι για να είναι ένα προϊόν επιτυχημένο πρέπει να είναι ελκυστικό, χρήσιμο και εύκολο να χρησιμοποιηθεί. Αν χρειάζεται «ειδικές» οδηγίες ή προκαλεί σύγχυση, τότε κάτι πρέπει να επανασχεδιαστεί. Ο καλός σχεδιασμός είναι «αόρατος»: λειτουργεί τόσο καλά που δεν τον προσέχουν οι χρήστες καν!


4. Ποια μαθήματα και ποιοι τομείς σπουδών οδηγούν στο επάγγελμα του/της Product Designer;

Για να γίνεις σχεδιαστής προϊόντων, υπάρχουν πολλοί δρόμοι που μπορείς να ακολουθήσεις. Ο σχεδιασμός προϊόντων συνδυάζει την τέχνη, την τεχνολογία και την κατανόηση των ανθρώπινων αναγκών, οπότε τομείς όπως το design, η ψυχολογία, οι εικαστικές τέχνες και το μάρκετινγκ είναι καλές αφετηρίες για να ξεκινήσεις. Ωστόσο, το μάθημα της πληροφορικής είναι ίσως το πιο σημαντικό εφόδιο στη σύγχρονη εποχή.

Ακριβώς όπως ένας αρχιτέκτονας πρέπει να γνωρίζει πώς λειτουργεί ένα κτίριο για να το σχεδιάσει σωστά, έτσι και ένας σχεδιαστής προϊόντων πρέπει να κατανοεί πώς αναπτύσσονται οι εφαρμογές και οι ιστοσελίδες. Αν δεν ξέρεις τα βασικά της πληροφορικής, όπως πώς προγραμματίζονται και λειτουργούν τα ψηφιακά προϊόντα, θα είναι δύσκολο να σχεδιάσεις κάτι που να δουλεύει σωστά. Άρα είναι απαραίτητο να μπορείς να «μιλήσεις» την ίδια γλώσσα με τους προγραμματιστές.

Παράλληλα, η εκπαίδευση στην Πληροφορική σου δίνει τη δυνατότητα να κατανοήσεις τις τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται σήμερα, όπως εφαρμογές για κινητά, ιστότοποι και πλατφόρμες, και να ανακαλύψεις πώς αυτά συνδέονται μεταξύ τους. Με αυτή τη γνώση, μπορείς να δημιουργείς λύσεις που είναι ρεαλιστικές, λειτουργικές και εύκολες στη χρήση.

Φυσικά, το design και οι τέχνες βοηθούν στο να αναπτύξεις τη δημιουργικότητά σου και να μάθεις να φτιάχνεις κάτι όμορφο και αρμονικό. Η ψυχολογία και οι ανθρωπιστικές επιστήμες σου μαθαίνουν πώς σκέφτονται οι άνθρωποι και πώς μπορείς να φτιάξεις προϊόντα που ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους. Αλλά η πληροφορική είναι το θεμέλιο, γιατί χωρίς αυτήν, είναι σαν να προσπαθείς να σχεδιάσεις ένα κτίριο χωρίς να ξέρεις πώς στέκεται όρθιο.

Γι’ αυτό, αν ενδιαφέρεσαι για το επάγγελμα του/της Product Designer, ξεκίνα από την πληροφορική και χτίσε πάνω σε αυτή τη γνώση. Συνδύασε τη δημιουργικότητα με την τεχνολογία και θα μπορέσεις να φτιάξεις προϊόντα που όχι μόνο φαίνονται όμορφα, αλλά λειτουργούν σωστά και λύνουν πραγματικά προβλήματα.

Η Μαριέττα Λαζανά έχει σπουδάσει στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, έχει κάνει στο ίδιο Πανεπιστήμιο μεταπτυχιακές σπουδές στις Τεχνολογίες Λογισμικού και Ανάλυσης Δεδομένων, ενώ έχει ειδικευτεί και στο Design Thinking and Innovation στο Πανεπιστήμιο Harvard. Σήμερα δημιουργεί τεχνολογικά προϊόντα για επιχειρήσεις στην Αμερική, την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, ως Senior Digital Analyst στη McKinsey & Company, με έδρα το Βερολίνο. Είναι συνιδρύτρια του Shenergy, μιας δυναμικής πρωτοβουλίας που στηρίζει και ενδυναμώνει γυναίκες παγκοσμίως, έχοντας δημιουργήσει θετικό αντίκτυπο σε περισσότερες από 60.000 γυναίκες. 

..........................................................

#Σπουδές στo Product Design

Αν το Product Design είναι ο τομέας που σε συναρπάζει, μπορείς να ξεκινήσεις από τον τομέα της Πληροφορικής. Εδώ μπορείς να διαβάσεις περισσότερα για αυτή την επιστήμη ενώ μπορείς να ενημερωθείς εδώ για όλα τα προπτυχιακά προγράμματα που προσφέρονται στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Από την άλλη, αν έχεις ήδη ολοκληρώσει τις προπτυχιακές σπουδές σου και αναζητάς ευκαιρίες για μεταπτυχιακή εξειδίκευση, μπορείς να ψάξεις το μεταπτυχιακό που σε ενδιαφέρει από τη μηχανή αναζήτησης του eduguide, χρησιμοποιώντας λέξεις-κλειδιά όπως «Product Design», «Σχεδιασμός Προϊόντων», κ.λπ.

Μοιραστείτε το:

Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο