Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.

Πώς είναι να είσαι Software Engineer

Πώς είναι να είσαι Software Engineer

Η Software Engineer Δήμητρα Χαραλαμποπούλου απαντάει στις ερωτήσεις του eduguide και μας δίνει μια εικόνα για το επάγγελμά της.

1. Πώς γίνεται κανείς software engineer και με τι ασχολείται στην πράξη; 

Για να αποκτήσει κάποιος την ειδικότητα του Software Engineer, συνήθως απαιτείται να έχει γνώση κάποιας γλώσσας προγραμματισμού την οποία μπορεί να αποκτήσει είτε μέσω σπουδών είτε μέσω coding bootcamps, πρακτικής εμπειρίας ή self-learning με courses/tutorials. Σίγουρα είναι βοηθητικό το ακαδημαϊκό πτυχίο αλλά όχι απαραίτητο. Στην πράξη, ο Software Engineer ασχολείται με τον σχεδιασμό, την ανάπτυξη, τη συντήρηση και την επίλυση προβλημάτων λογισμικού. Δημιουργεί εφαρμογές και συστήματα που βοηθούν τους χρήστες και τις επιχειρήσεις να επιλύουν προβλήματα ή να αυτοματοποιούν διαδικασίες. Πολλές φορές αναφερόμαστε στους software engineers και ως “developers”: η  διαφορά μεταξύ των δύο συχνά εξαρτάται από τον οργανισμό και τον ρόλο. Ένας developer τείνει να επικεντρώνεται κυρίως στην ανάπτυξη κώδικα και τη δημιουργία λειτουργιών, ενώ ένας software engineer βλέπει το έργο σε μεγαλύτερη κλίμακα, συμμετέχοντας και σε θέματα σχεδιασμού και “αρχιτεκτονικής”. Ωστόσο, οι δύο όροι είναι πολλές φορές εναλλάξιμοι.

Η Δήμητρα Χαραλαμποπούλου σε ομιλία της στο DataConnect Conference 2024 στο Columbus του Ohio2. Δηλαδή το επάγγελμα δεν περιορίζεται στο να κάθεται κανείς μπροστά σε μια οθόνη για 8 ώρες και να γράφει κώδικα; 

Παρότι το γράψιμο κώδικα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της δουλειάς μας, ένας Software Engineer εμπλέκεται επίσης στη δημιουργική διαδικασία της επίλυσης προβλημάτων, στη συνεργασία με άλλες ομάδες, στη διαχείριση έργων και στην κατανόηση των αναγκών των χρηστών. Είναι ένας ρόλος που απαιτεί ευελιξία, διαρκή ενημέρωση σε νέες τεχνολογίες και καλή επικοινωνία με ανθρώπους άλλων ειδικοτήτων.

3. Πώς είναι να είσαι γυναίκα σε αυτόν τον χώρο; Αντιμετωπίσατε δυσκολίες στην πορεία;

Ως γυναίκα στον τομέα της τεχνολογίας -έναν κατά κύριο λόγο ανδροκρατούμενο τομέα- αντιμετώπισα αρκετές δυσκολίες είναι η αλήθεια. Στην καριέρα μου, ένιωθα συχνά ότι ήμουν μειονότητα και ότι έπρεπε να αποδεικνύω συνεχώς τις ικανότητές μου σε σύγκριση με άνδρες υποψηφίους, όταν έκανα αιτήσεις για θέσεις εργασίας ή περνούσα από συνεντεύξεις, ακόμα και στη διαπραγμάτευση του μισθού μου ή προαγωγών. Προσωπικά, αυτές οι εμπειρίες μου έδωσαν κίνητρο να προσπαθώ περισσότερο και να εξελίσσομαι επαγγελματικά, αλλά γνωρίζω αρκετές γυναίκες που έχουν εγκαταλείψει τον συγκεκριμένο χώρο λόγω τέτοιων διακρίσεων.

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια παρατηρώ βελτίωση στην κατάσταση, με περισσότερες εταιρείες να υποστηρίζουν πρωτοβουλίες για τις γυναίκες στην τεχνολογία (όπως προγράμματα mentoring για γυναίκες, διοργάνωση εκδηλώσεων στην Τεχνολογία με στόχο την εκπαίδευση και το networking κ.ά.). Αυτή η εξέλιξη είναι σημαντική, καθώς συμβάλλει στη δημιουργία ενός πιο συμπεριληπτικού και καινοτόμου περιβάλλοντος εργασίας.

*Η Δήμητρα Χαραλαμποπούλου σπούδασε στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο University of Southern California στο Los Angeles. Εργάζεται ως Software Engineer στην Intel, με έδρα τη Silicon Valley και έχει εμπειρία στον χώρο του Technology Consulting όπου έχει εργαστεί με πελάτες στην Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αμερική. Παράλληλα, υποστηρίζει τις γυναίκες στον τομέα της τεχνολογίας και έχει υπάρξει ιδρύτρια και Managing Director της ΜΚΟ Girls In Tech Greece, με την ίδια να έχει διδάξει μαθήματα προγραμματισμού σε πάνω από 3.000 γυναίκες παγκοσμίως. 

 

............................................

#Σπουδές στην Πληροφορική

Αν η Πληροφορική είναι ο τομέας που σε συναρπάζει, εδώ μπορείς να διαβάσεις περισσότερα για αυτή την επιστήμη ενώ μπορείς να ενημερωθείς εδώ για όλα τα προπτυχιακά προγράμματα που προσφέρονται στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Από την άλλη, αν έχεις ήδη ολοκληρώσει τις προπτυχιακές σπουδές σου και αναζητάς ευκαιρίες για μεταπτυχιακή εξειδίκευση, μπορείς να ψάξεις το μεταπτυχιακό που σε ενδιαφέρει από τη μηχανή αναζήτησης του eduguide,  χρησιμοποιώντας λέξεις-κλειδιά όπως «Πληροφορική», «Λογισμικό», κ.λπ.

Μοιραστείτε το:

Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο