Πώς είναι να είσαι στο HR
Η Sr. HR Business Partner του Kariera Group Δέσποινα Γκολφινοπούλου απαντάει σε ερωτήσεις του eduguide και μας δίνει μια εικόνα για το επάγγελμά της.
1. Πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν: πώς είναι μια τυπική ημέρα στο HR;
Μια τυπική ημέρα στο HR ποικίλει ανάλογα με το κομμάτι των δραστηριοτήτων του τμήματος στο οποίο εργάζεται κανείς και τον συγκεκριμένο ρόλο που έχει αναλάβει. Για παράδειγμα, αν κάποιος εργάζεται στο Recruitment, η μέρα του γεμίζει με επαφές με τους υποψηφίους, συνεντεύξεις και επικοινωνία μέσω τηλεφώνου ή βιντεοκλήσεων, ενώ αν βρίσκεται στο τμήμα Εκπαίδευσης, εστιάζει στον σχεδιασμό και την οργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Στον τομέα της Μισθοδοσίας (Payroll), οι καθημερινές δραστηριότητες είναι γεμάτες από εργασίες σε excel και υπολογισμούς μισθών και παροχών κ.ο.κ.
Ο δικός μου ρόλος στον Όμιλο που εργάζομαι, καλύπτει ένα ευρύ φάσμα λειτουργιών HR, με στόχο τη σύνδεση των ατομικών αναγκών των εργαζομένων με τους στρατηγικούς στόχους της εταιρείας και των τμημάτων. Σε καθημερινή βάση, συμμετέχω σε συναντήσεις με εργαζομένους, παρέχοντας καθοδήγηση σε θέματα όπως οι διαδικασίες της εταιρείας και η επαγγελματική τους ανάπτυξη. Παράλληλα, πραγματοποιώ τακτικά check-in με τους managers για τον εντοπισμό συγκεκριμένων αναγκών – όπως η κάλυψη νέων θέσεων, η ενίσχυση της εργασιακής απόδοσης ή η αξιολόγηση μισθολογικών παροχών. Συνεργάζομαι στενά με την ομάδα HR για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή νέων πρακτικών που προάγουν τη δέσμευση και την παραγωγικότητα των εργαζομένων, ενώ από την ημέρα μου σχεδόν ποτέ δεν λείπουν τα excel και η δημιουργία και ανάλυση report που αποτυπώνουν όλα τα δεδομένα σχετικά με το ανθρώπινο δυναμικό μας.
2. Υπάρχει η αντίληψη ότι αν εργάζεσαι στο HR πρέπει να στηρίζεις το συμφέρον της εταιρείας περισσότερο, παρά των εργαζομένων. Είναι αλήθεια ή μύθος;
Στην ουσία, στο HR, ανταποκρίνεσαι στις «ανάγκες» όλων των μερών. Οι εταιρείες φυσικά δημιουργούνται για να προσφέρουν προϊόντα ή υπηρεσίες στην αγορά, με στόχο τη διατήρηση της οικονομικής τους υγείας και κερδοφορίας. Από την άλλη πλευρά, οι εργαζόμενοι εργάζονται στις εταιρείες για να καλύψουν τις δικές τους ανάγκες, όπως μισθολογικές απολαβές, επαγγελματική εξέλιξη, προσωπική ανάπτυξη και το αίσθημα προσφοράς μέσω του ρόλου τους.
Ο ρόλος του HR είναι να εξισορροπεί και να εναρμονίζει τις ανάγκες αυτών των δύο πλευρών, διασφαλίζοντας ότι η εταιρεία πετυχαίνει τους στόχους της με σωστή οργανωτική δομή, λειτουργίες και υψηλή εργασιακή απόδοση. Παράλληλα, το HR φροντίζει για την ευημερία των ανθρώπων, μέσω της διαχείρισης παροχών, εκπαιδευτικών προγραμμάτων και της διατήρησης ενός υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος, ενισχύοντας έτσι την ικανοποίησή τους.
Η συνολική επιτυχία της εταιρείας εξαρτάται άμεσα από την απόδοση και την ικανοποίηση των εργαζομένων της, ενώ οι προσωπικοί στόχοι των εργαζομένων επιτυγχάνονται καλύτερα όταν η επιχείρηση είναι υγιής και προοδεύει.
Έτσι, οι ανάγκες της εταιρείας και των εργαζομένων δεν είναι αντιφατικές, αλλά αλληλοσυμπληρώνονται, καθιστώντας το "συμφέρον" αμοιβαίο και ενισχύοντας τη συνολική επιτυχία του οργανισμού.
3. Πώς βοηθιέται ένας/μία επαγγελματίας από την τεχνολογία στη δουλειά του/της; Μπορείτε να μας δώσετε κάποια παραδείγματα;
Η τεχνολογία στον τομέα του HR, όπως και σε όλους τους κλάδους, έχει αποδειχθεί ένας πολύτιμος σύμμαχος που απλοποιεί την καθημερινότητά μας και εξοικονομεί χρόνο μέσω αυτοματοποιήσεων. Μας δίνει τη δυνατότητα να συλλέγουμε και να επεξεργαζόμαστε δεδομένα γρήγορα και αποτελεσματικά, επιτρέποντάς μας να παίρνουμε πιο στοχευμένες και ενημερωμένες αποφάσεις.
Η τεχνολογία αγγίζει όλες τις λειτουργίες του HR. Για παράδειγμα, στην πρόσληψη και επιλογή προσωπικού, η χρήση AI στη διαδικασία ανάλυσης βιογραφικών και αξιολόγησης υποψηφίων μέσω προκαθορισμένων κριτηρίων έχει βελτιώσει την ακρίβεια της επιλογής, ενώ τα chatbot παρέχουν γρήγορη υποστήριξη, ενισχύοντας την εμπειρία των υποψηφίων κατά τη διαδικασία πρόσληψης.
Επιπλέον, η τεχνολογία συμβάλλει στην εκπαίδευση και ανάπτυξη των εργαζομένων. Αλγόριθμοι που χρησιμοποιούνται σε εκπαιδευτικές πλατφόρμες δημιουργούν εξατομικευμένα προγράμματα μάθησης, προσαρμοσμένα στις δεξιότητες και τους ρόλους του κάθε εργαζομένου. Η εφαρμογή gamification και οι virtual coaches κάνουν τη διαδικασία μάθησης πιο διασκεδαστική και ελκυστική.
Ακόμα, σημαντική είναι και η χρήση AI για τη διαχείριση της απόδοσης των εργαζομένων, καθώς επιτρέπει την παρακολούθηση των δεικτών απόδοσης και τον εντοπισμό “κενών” σε επίπεδο δεξιοτήτων.
Ας θυμόμαστε ότι ακόμα και στον τομέα της διαχείρισης παροχών και μισθοδοσίας, η τεχνολογία βελτιώνει την αποτελεσματικότητα, μειώνει τα ανθρώπινα λάθη και προσφέρει ταχύτητα στην επεξεργασία μισθών, αδειών και επιδομάτων.
Συνολικά, η τεχνολογία μεταμορφώνει το HR, καθιστώντας το πιο αποδοτικό και ευέλικτο, αλλά κυρίως προσδίδοντάς του έναν περισσότερο στρατηγικό χαρακτήρα. Όπως είδαμε παραπάνω, αυτή η στρατηγική προσέγγιση οδηγεί στην επίτευξη αρμονίας τόσο στους επιχειρησιακούς όσο και στους ατομικούς εργασιακούς στόχους.
*Η Δέσποινα Γκολφινοπούλου είναι επαγγελματίας στον τομέα του HR, με πτυχίο Ψυχολογίας από το Πάντειο Πανεπιστήμιο και μεταπτυχιακό στη Διαχείριση Ανθρώπινου Δυναμικού από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως Senior HR Business Partner στο Kariera Group, για τη βελτίωση της οργανωτικής απόδοσης και την προώθηση μιας θετικής εμπειρίας εργαζομένων.
............................................
#Σπουδές στη Διαχείριση Ανθρώπινου Δυναμικού
Αν η Διαχείριση Ανθρώπινου Δυναμικού είναι ο τομέας που σε συναρπάζει και αναζητάς ευκαιρίες για μεταπτυχιακή εξειδίκευση στη Διαχείριση Ανθρώπινου Δυναμικού, παρακάτω έχουμε συγκεντρώσει τα διαθέσιμα μεταπτυχιακά προγράμματα που προσφέρονται σε Ελλάδα και Κύπρο:
- Διοίκηση Επιχειρήσεων: Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού (MBA) (Εξ αποστάσεως) Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
- Executive MBA - Διοίκηση Επιχειρήσεων για Στελέχη (Κατεύθυνση Διοίκηση Επιχειρήσεων για Στελέχη με ειδίκευση στη Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού (Executive MBA with specialization in Human Resource Management) Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
- Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού (MSc in Human Resource Management) (Πλήρους Φοίτησης)Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
- Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού (MSc in Human Resource Management) (Μερικής Φοίτησης)Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
- Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού, Επικοινωνία και Ηγεσία σε Οργανισμούς/Επιχειρήσεις Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας
- M.Sc. in HRM (Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού) Πανεπιστήμιο Κύπρου
- Εκπαίδευση, Ανθρώπινο Δυναμικό και Πολιτικές Απασχόλησης Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου