Πώς να αναπτύξεις ένα δίκτυο επαγγελματικών επαφών κατά τη διάρκεια των σπουδών σου
Το χτίσιμο ενός επαγγελματικού δικτύου δεν είναι κάτι που πρέπει να σκεφτείς αφού πάρεις το πτυχίο σου. Αντίθετα, η φοιτητική περίοδος είναι η ιδανική στιγμή για να ξεκινήσεις να δημιουργείς ισχυρές επαγγελματικές σχέσεις, που θα σε βοηθήσουν στη μετέπειτα καριέρα σου. Επενδύοντας από νωρίς στην ανάπτυξη ενός δικτύου επαφών θα εξασφαλίσεις ευκολότερη πρόσβαση σε πολύτιμες πληροφορίες, καθοδήγηση, ευκαιρίες πρακτικής άσκησης και πιθανές συνεργασίες στο μέλλον. Ας δούμε πώς μπορείς να ξεκινήσεις!
1. Συμμετοχή σε εκδηλώσεις και σεμινάρια
Οι εκδηλώσεις και τα σεμινάρια που διοργανώνονται από το πανεπιστήμιο στο οποίο σπουδάζεις ή από εξωτερικούς οργανισμούς που δραστηριοποιούνται στον τομέα σου, είναι εξαιρετικά σημεία για να συναντήσεις ανθρώπους από τον κλάδο σου. Παρακολούθησε παρουσιάσεις, εργαστήρια, ημερίδες καριέρας και άλλες δραστηριότητες που σχετίζονται με τα επαγγελματικά σου ενδιαφέροντα.
Συμβουλή: Μην φοβάσαι να προσεγγίσεις τους ομιλητές μετά το τέλος της παρουσίασης. Κάνε ερωτήσεις, ζήτησε συμβουλές και προσπάθησε να ανταλλάξεις μαζί τους στοιχεία επικοινωνίας.
2. Ενεργή παρουσία στο LinkedIn
Το LinkedIn είναι ένα από τα πιο ισχυρά εργαλεία για τη δημιουργία και ανάπτυξη επαγγελματικών σχέσεων. Κατά τη διάρκεια των σπουδών σου, φρόντισε να δημιουργήσεις ένα προφίλ που θα παρουσιάζει τις δεξιότητες, τις σπουδές, τις δραστηριότητες και τα επιτεύγματά σου. Εάν θέλεις να μάθεις περισσότερα για τη χρήση του Linkedin και τις δυνατότητες που μπορεί να σου προσφέρει, διάβασε το άρθρο μας "LinkedIn: ένα χρήσιμο εργαλείο για την καριέρα σου!".
3. Επωφελήσου από τις σχέσεις σου με τους/τις Καθηγητές/τριες σου
Οι καθηγητές/τριες σου μπορούν να αποτελέσουν μία εξαιρετική αρχή για τη δημιουργία επαγγελματικών σχέσεων στον κλάδο σου. Πολλοί από αυτούς έχουν εκτεταμένα δίκτυα στον τομέα τους και μπορούν να σου προσφέρουν πολύτιμες συμβουλές ή ακόμα και συστάσεις.
Συμβουλή: Δείξε ενδιαφέρον στα μαθήματά τους, ζήτα καθοδήγηση για τα ερευνητικά σου project ή τις εργασίες σου και ρώτα τους για τις ευκαιρίες που υπάρχουν στον τομέα σου.
4. Συμμετοχή σε φοιτητικές ομάδες
Οι φοιτητικές ομάδες προσφέρουν την ευκαιρία να γνωρίσεις άτομα με τα ίδια ενδιαφέροντα και να αναπτύξεις τις ηγετικές σου δεξιότητες. Επιπλέον, είναι συχνά το σημείο επαφής με επαγγελματίες που επιθυμούν να μιλήσουν ή να συνεργαστούν με τους φοιτητές.
Πώς να αξιοποιήσεις τη συμμετοχή σου:
- Ανάλαβε μια θέση ευθύνης για να έρθεις σε επαφή με περισσότερα άτομα.
- Δικτυώσου με μέλη που έχουν ήδη εμπειρία στον κλάδο ή μπορούν να σε συνδέσουν με εξωτερικούς επαγγελματίες.
5. Πρακτική άσκηση και εθελοντική εργασία
Η πρακτική άσκηση είναι ένας από τους πιο άμεσους τρόπους για να αποκτήσεις εμπειρία και να συνδεθείς με επαγγελματίες του κλάδου σου. Ακόμη και αν δεν είναι αμειβόμενη, η πρακτική μπορεί να σου προσφέρει πολύτιμες επαφές που ίσως χρειαστείς στο μέλλον. Βρες 4 ακόμη λόγους να κάνεις πρακτική στο άρθρο μας εδώ.
Συμβουλή: Διατήρησε καλή επικοινωνία με τους συναδέλφους και τους προϊσταμένους σου κατά τη διάρκεια της πρακτικής άσκησης και φρόντισε να παραμείνεις σε επαφή ακόμα και μετά την ολοκλήρωσή της.
Όσον αφορά την εθελοντική εργασία, είναι καλό να γνωρίζεις πως το 76% των συμβούλων επαγγελματικού προσανατολισμού θεωρούν πως ένας υποψήφιος με προϋπηρεσία εθελοντισμού στο βιογραφικό του, έχει πολλές περισσότερες πιθανότητες να πάρει μία θέση εργασίας. Διάβασε το άρθρο μας "Γίνε εθελοντής: Θα κάνει καλό στην καριέρα σου, στον εαυτό σου και στον κόσμο!" για να μάθεις περισσότερα.
6. Δημιουργία προσωπικού brand
Το προσωπικό brand είναι η εικόνα που παρουσιάζεις ως επαγγελματίας. Μπορείς να το αναπτύξεις μέσω του τρόπου που παρουσιάζεσαι στα κοινωνικά δίκτυα, του περιεχομένου που μοιράζεσαι και των δεξιοτήτων που προβάλλεις.
Πώς να ξεκινήσεις:
- Γράψε άρθρα ή αναρτήσεις για τον τομέα που σε ενδιαφέρει.
- Φτιάξε ένα προσωπικό blog ή ένα portfolio για να παρουσιάσεις τα έργα σου και τις επιτυχίες σου.
Τέλος, σημαντικό στοιχείο της δικτύωσης είναι η δημιουργία αμοιβαίων και γνήσιων σχέσεων. Μην βλέπεις τις επαφές σου μόνο ως μέσο επίτευξης των στόχων σου, αλλά προσέγγισέ τις με διάθεση προσφοράς και αλληλεγγύης. Η ανάπτυξη ενός επιτυχημένου δικτύου επαγγελματικών επαφών απαιτεί χρόνο, συνέπεια και γνήσιο ενδιαφέρον για τους ανθρώπους που γνωρίζεις. Ξεκινώντας από τη φοιτητική σου ζωή, μπορείς να δημιουργήσεις ένα δίκτυο που θα σε στηρίζει και θα σε καθοδηγεί σε όλη την επαγγελματική σου πορεία.
Επιμέλεια κειμένου: Βάλια Κοντού
Εικόνα: Canva