Πώς να βάζεις προτεραιότητες (όταν όλα μοιάζουν σημαντικά)
Όταν βρίσκεσαι σε ένα κομβικό σημείο στη ζωή σου, μεταξύ σπουδών, δουλειάς, προκηρύξεων και αιτήσεων, δεν ξέρεις πού να πρωτοδώσεις έμφαση. Κι αυτό μπορεί να είναι πολύ αγχωτικό. Σου τα βάζουμε σε μια σειρά για να μην πελαγώσεις.
Έχεις παρατηρήσει μερικές φορές ότι μοιάζει σαν να σβήνεις μια μικρή φωτίτσα, ενώ πίσω σου έχει λαμπαδιάσει ένα ολόκληρο σπίτι; Αυτό σημαίνει ότι έχεις να διαχειριστείς πολλές εστίες που καίνε, και δυσκολεύεσαι να βρεις την πιο επείγουσα. Μην ανησυχείς, το παθαίνουμε όλοι, είναι θέμα αναγνώρισης και διαχείρισης προτεραιοτήτων.
Δεν θα σου πούμε τα κλασικά «να διαχειρίζεσαι καλύτερα τον χρόνο σου», «να φτιάχνεις πρόγραμμα» κλπ (βαριέμαι αφόρητα, ήδη μου ‘ρθε νύστα όσο τα έγραφα), αλλά θα σου δώσουμε πιο πρακτικές συμβουλές, βγαλμένες από τη σκληρή, αδίστακτη (εντάξει, τώρα λίγο υπερβάλλω) πραγματικότητα.
-
Φάε τον βάτραχό σου. Αν υπάρχει μία και μόνο συμβουλή που θα μπορούσε να αλλάξει τη ζωή σου είναι αυτή. Ο Μαρκ Τουέιν έλεγε ότι αν το πρώτο πράγμα που κάνεις το πρωί είναι να φας έναν ζωντανό βάτραχο, τότε έχεις ξεμπερδέψει με τη πιο δύσκολη υποχρέωση της μέρας. Με λίγα λόγια, ξεκίνα κάθε μέρα σου με αυτό που σε δυσκολεύει ή σε φοβίζει περισσότερο. Ας είναι αυτή η πρώτη προτεραιότητά σου. Θα σου πέσει λίγο βαρύς ο… «βάτραχος» στην αρχή, αλλά δεις ότι θα νιώθεις ανακούφιση στη συνέχεια της μέρας.
-
Πάμε στα πιο συγκεκριμένα. Φτιάξε ένα αντίστροφο χρονοδιάγραμμα, βάζοντας στην αρχή της λίστας αυτά για τα οποία δεν έχεις μεγάλο περιθώριο χρόνου. Για παράδειγμα, θες να κάνεις αιτήσεις για κάποια μεταπτυχιακά. Μπες στη σχετική σελίδα του eduguide και δες πότε λήγει η προθεσμία αιτήσεων για κάθε master. Ξεκίνα κάνοντας την αίτησή σου για αυτό που λήγει πιο σύντομα.
- Σπάσε τις υποχρεώσεις σε κομματάκια. Για παράδειγμα σκοπεύεις να κάνεις την αίτησή σου για ένα ΠΜΣ που σε ενδιαφέρει. Η αίτηση αποτελείται από διάφορα στάδια (συγκέντρωση των απαραίτητων δικαιολογητικών, συστατικές επιστολές, ενδεχομένως εξετάσεις εισαγωγής, προφορική συνέντευξη κλπ). Στείλε αρχικά τα χαρτιά σου για να μη χάσεις την προθεσμία και μετά δες τι χρειάζεται να μελετήσεις στην περίπτωση που υπάρχουν εξετάσεις. Κάποια μεταπτυχιακά όπως της Εγκληματολογίας έχουν όλα τα περασμένα θέματα εξετάσεων αναρτημένα στο site.
- Αγνόησε τα ιπτάμενα μπαλάκια. Η ζωή μοιάζεις μερικές φορές σαν μια παρτίδα τένις. Σου έρχονται ιπτάμενα μπαλάκια-υποχρεώσεις στο τερέν σου και φαίνεται σαν να πρέπει να τα αποκρούσεις όλα. Αν θες να βάλεις προτεραιότητες, δεν γίνεται να αποκρούεις κάθε μπαλάκι που έρχεται στη μεριά σου. Αναπόφευκτα θα πρέπει να αφήσεις κάποια μπαλάκια να πέσουν κάτω. Μάθε να λες «όχι» όταν σου ζητάνε να κάνεις κάτι που δεν προλαβαίνεις. Μάθε να λες «δεν προλαβαίνω τώρα, έχω να διαβάσω για τις εξετάσεις», βάζοντας τα όριά σου.
- Τέλος, κάν’ το όπως ο Stephen Covey. Ο Covey είναι ο συγγραφέας πολλών βιβλίων αυτοβοήθειας όπως και του «Οι 7 συνήθειες των εξαιρετικά αποτελεσματικών ανθρώπων». Σε αυτό το βιβλίο περιγράφει μια τεχνική προτεραιοτήτων που βασίζεται σε 4 τεταρτημόρια. Η κεντρική του ιδέα είναι πως οτιδήποτε έχουμε να κάνουμε ανήκει σε μία από τις τέσσερις παρακάτω κατηγορίες:
- Σημαντικό και Επείγον
- Σημαντικό και όχι Επείγον
- Όχι Σημαντικό αλλά Επείγον
- Όχι Σημαντικό και Όχι Επείγον
Η σειρά με την οποία προτείνεται να βάζουμε τις προτεραιότητές μας, ξαφνικά μοιάζει απλούστερη. Η μόνη περίπτωση να κολλήσεις κάπου είναι ανάμεσα στο «Σημαντικό αλλά όχι επείγον» και στο «Όχι σημαντικό αλλά επείγον». Ο Covey συστήνει να συνηθίσεις να περνάς χρόνο στο «σημαντικό και όχι επείγον», με την έννοια ότι αυτό το τεταρτημόριο θα σε βοηθήσει να είσαι ήρεμος/η, και να πετυχαίνεις τους στόχους σου, με μία μόνο προϋπόθεση: ότι δεν αφήνεις τίποτα να γίνει πραγματικά επείγον.
Δοκίμασε κι εσύ αυτές τις προσεγγίσεις, και δες πόσο μπορούν να αλλάξουν την ικανότητά σου να ιεραρχείς καλύτερα όσα θες να κάνεις. Στο τέλος της μέρας θα νιώθεις κάθε φορά αυτό το απαράμιλλο αίσθημα ότι δεν έμεινε πίσω τίποτα σημαντικό, και ότι καμία φωτίτσα δεν έμεινε να σιγοκαίει.
Συντάκτης: Δημήτρης Φαλλιέρος
Εικόνες: Pexels