Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.

Πώς να διαχειριστείς την αναβλητικότητά σου!

Πώς να διαχειριστείς την αναβλητικότητά σου!

Αισθάνεσαι ότι αναβάλλεις συνεχώς αυτά που πρέπει να κάνεις σήμερα για αύριο; Αφήνεις όλες τις υποχρεώσεις σου για τελευταία στιγμή; Σε πνίγουν τα deadlines; Εάν έχει αρχίσει να σε κουράζει όλο αυτό, έχω να σου προτείνω μερικά tips που ίσως σε βοηθήσουν να διαχειριστείς το ‘τέρας’ της αναβλητικότητας και – γιατί όχι – να το νικήσεις κιόλας.

Η ζωή τρέχει με γρήγορους ρυθμούς, έχουμε όλοι και όλες υποχρεώσεις, ευθύνες, προθεσμίες που πρέπει να τηρήσουμε και πολλές φορές αφήνουμε όλα αυτά που μας αγχώνουν για αύριο, και το αύριο γίνεται μεθαύριο και το μεθαύριο τείνει να γίνεται ποτέ.

Αν είσαι και εσύ αναβλητικός/ή και θέλεις να διαχειριστείς την αναβλητικότητά σου, έχε κατά νου τα παρακάτω tips.

1. Κάνε οτιδήποτε!

Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, γι’ αυτό όταν έχεις να εκτελέσεις μια εργασία που δεν σε ενθουσιάζει, ξεκίνησε από τα βασικά. Αν, για παράδειγμα, έχεις να προετοιμάσεις ένα presentation για τη δουλειά ή τη σχολή σου, φτιάξε για αρχή ένα σχεδιάγραμμα με τα βασικά πράγματα που θα ήθελες να αναφέρεις. Είναι ευκολότερο να συνεχίσεις, αφού έχεις κάνει το πρώτο βήμα, το οποίο συνήθως είναι και το πιο δύσκολο. Μόλις κάνεις την αρχή, υποσυνείδητα επαναξιολογείς την κατάσταση και τελικά συνειδητοποιείς ότι τα πράγματα δεν είναι και τόσο άσχημα. Έρευνες έχουν δείξει ότι ακόμα και η επίτευξη ενός μικρότερου στόχου μάς κάνει να νιώθουμε καλύτερα. Το μικρά αυτά βήματα είναι η ώθηση που χρειάζεσαι για να συνεχίσεις την προσπάθειά σου.

2. Τεχνική pomodoro

Χρησιμοποίησε την τεχνική Pomodoro. Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη τεχνική - που αναπτύχθηκε από τον Φραντσέσκο Τσιρίλο στα τέλη της δεκαετίας του 1980 - πρέπει να ρυθμίσεις ένα χρονόμετρο για 25 λεπτά και να εργαστείς σε ένα task για αυτή την ώρα. Κάνε ένα διάλειμμα 5 λεπτών και επανάλαβε τη διαδικασία. Αυτή η μέθοδος θα σε βοηθήσει να εστιάζεις σε μία εργασία τη φορά και μπορεί να αυξήσει την παραγωγικότητά σου.

3. Θέσε προτεραιότητες!

Εκεί που έχεις χίλια διαφορετικά πράγματα να κάνεις, ‘πνίγεσαι’ και δεν ξέρεις από πού να ξεκινήσεις, πάρε μια βαθιά ανάσα και προσπάθησε να θέσεις προτεραιότητες. Όταν είναι όλα σαν μια άμορφη μάζα στο μυαλό σου, είναι λογικό να τείνεις να αναβάλλεις τα πάντα. Προσδιόρισε ποιες εργασίες είναι πιο σημαντικές και πρέπει να γίνουν πρώτα. Αυτό μπορεί να σε βοηθήσει να εστιάσεις σε αυτό που πρέπει να κάνεις, αντί να αισθάνεσαι μπερδεμένος/η με τα πάντα. 

4. Βγάλε πρόγραμμα!

Αφού θέσεις προτεραιότητες, προγραμμάτισε την ημέρα ή την εβδομάδα σου και αφιέρωσε συγκεκριμένες ώρες για τις εργασίες που πρέπει να γίνουν. Αυτό μπορεί να σε βοηθήσει να παραμείνεις οργανωμένος/η και προσηλωμένος/η στον στόχο σου και να μειώσεις έτσι την αναβλητικότητά σου.

5. Βάλε στόχους!

Η δημιουργία στόχων για αυτό που θέλεις να πετύχεις και ο καθορισμός προθεσμιών μπορεί να σε παρακινήσει να κάνεις μια αρχή. Έχοντας μια σαφή ιδέα για το τι θέλεις να πετύχεις, μπορείς να παραμείνεις συγκεντρωμένος/η και να αποφύγεις τους περιπασμούς.

6. Αποκόψου απ' ό,τι σε αποσπάει!

Προκειμένου να πετύχεις τον στόχο σου είναι πολύ σημαντικό να μην υπάρχουν πράγματα που λειτουργούν αποπροσανατολιστικά για εσένα. Οι περισπασμοί μπορεί να είναι ένα σημαντικό εμπόδιο στην παραγωγικότητά σου. Γι’ αυτό θα πρέπει να αφαιρέσεις τυχόν συνήθειες που μπορεί να σε εμποδίσουν να ξεκινήσεις ή να ολοκληρώσεις μια εργασία. Μπορείς για παράδειγμα να απενεργοποιήσεις το κινητό σου, να βρεις έναν ήσυχο χώρο εργασίας και γενικά να αποκοπείς από οτιδήποτε μπορεί να σου αποσπάσει την προσοχή.

7. Σκέψου τι θα κερδίσεις!

Προσπάθησε να επικεντρωθείς στο τι θα αποκομίσεις από την ολοκλήρωση μιας ενέργειας που έχεις να πραγματοποιήσεις. Σκέψου δηλαδή την ικανοποίηση και την ανακούφιση που θα νιώσεις μόλις ολοκληρώσεις το task που πρέπει να κάνεις. Αν για παράδειγμα θέλεις να τακτοποιήσεις την ντουλάπα σου αλλά το αναβάλλεις συνεχώς, επικεντρώσου στο συναίσθημα που θα νιώσεις όταν τελικά δεις την ντουλάπα σου τακτοποιημένη.

Η αναβλητικότητα είναι σίγουρα μια συνήθεια που μπορεί να σε ταλαιπωρεί και να δυσχεραίνει την καθημερινότητά σου, γεμίζοντάς σε άγχος και απογοήτευση. Ακολουθώντας, όμως, τα παραπάνω tips, μπορείς ενδεχομένως και να την 'αναβάλεις'. Χωρίζοντας τις εργασίες σε μικρότερα tasks, χρησιμοποιώντας την Τεχνική Pomodoro, δίνοντας προτεραιότητα στις εργασίες, δημιουργώντας ένα χρονοδιάγραμμα, θέτοντας στόχους, εξαλείφοντας ό,τι σε αποσπά, μπορείς να γίνεις πιο παραγωγικός/η και να πετύχεις τους στόχους σου.

Γιατί λοιπόν να περιμένεις; Ξεκίνησε να εφαρμόζεις αυτές τις στρατηγικές σήμερα!

Επιμέλεια κειμένου: Νίκη Λαμπίρη

Εικόνα: Pexels

 


 

Μοιραστείτε το:

Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο