Πώς να επιλέξω το κατάλληλο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών;
Η επιλογή μεταπτυχιακού είναι ένα σημαντικό βήμα στην ακαδημαϊκή και επαγγελματική σου πορεία. Με τόσες επιλογές διαθέσιμες, είναι εύκολο να νιώσεις μπερδεμένος/η. Αυτό το άρθρο θα σε καθοδηγήσει βήμα-βήμα, ώστε να κάνεις την πιο κατάλληλα για εσένα επιλογή.
Οι ερωτήσεις που ακούμε συχνά στο eduguide είναι:
- Ποιο πανεπιστήμιο είναι το καλύτερο;
- Ποια εξειδίκευση ταιριάζει στις ανάγκες μου;
- Πότε θα μπορέσω να ολοκληρώσω το πρόγραμμα;
- Πώς το μεταπτυχιακό θα βελτιώσει τα προσόντα μου και θα με βοηθήσει στην καριέρα μου;
Εάν ξεκινάς τώρα το ταξίδι προς την αναζήτηση του σωστού μεταπτυχιακού προγράμματος, ακολουθούν μερικά στάδια που μπορείς να ακολουθήσεις και θα σε βοηθήσουν να πάρεις την καλύτερη απόφαση για εσένα.
1. Επιλογή Πανεπιστημίου
Στην πλειοψηφία τους οι φοιτητές/ριες όταν αναζητούν το «καλύτερο πανεπιστήμιο στον κόσμο» ή το «καλύτερο πανεπιστήμιο στο αντικείμενο …» συνήθως ανατρέχουν στις διάφορες λίστες σε ιστοσελίδες (Guardian, The Times, Top Universities). Οι συγκεκριμένες λίστες μπορούν να παρέχουν μια ένδειξη των δυνατοτήτων ενός πανεπιστημίου και της ικανοποίησης των φοιτητών/ριών του αλλά συνήθως βασίζονται σε προπτυχιακά προγράμματα.
Κάνε τη δική σου έρευνα, αλλά μην επικεντρωθείς μόνο στη συνολική φήμη του πανεπιστημίου, καθώς αυτή διαφέρει ανάλογα με το αντικείμενο σπουδών. Ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα μπορεί να είναι το πιο δυνατό για τον τομέα σπουδών που σε ενδιαφέρει, ακόμη και αν δεν έχει υψηλή συνολική βαθμολογία στις λίστες κατάταξης.
Μάθε για τα ποσοστά ικανοποίησης των φοιτητών (για συγκεκριμένα προγράμματα), πόσο καλά λειτουργούν τα μαθήματα και ποια είναι η φήμη των καθηγητών/ριών. Πώς είναι η ποιότητα της διδασκαλίας; Μίλησε με προηγούμενους/ες φοιτητές/ριες καθώς είναι οι καταλληλότεροι/ες να απαντήσουν σε αυτές τις ερωτήσεις και μπορούν να σου δώσουν «εσωτερικές» πληροφορίες.
Για να κλείσεις την «ψαλίδα» της αναζήτησης και να μην μπερδευτείς με την πληθώρα επιλογών που υπάρχει, στόχευσε εξ αρχής σε προγράμματα και ιδρύματα που εξειδικεύονται στον τομέα σου και ικανοποιούν το ενδιαφέρον σου. Για να το κάνεις αυτό, έλεγξε το εκάστοτε τμήμα και την ερευνητική του φήμη. Περιηγήσου στα ακαδημαϊκά προφίλ των καθηγητώ/ριών για να βεβαιωθείς ότι είναι ειδικοί/ές στον συγκεκριμένο τομέα. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα, ειδικά εάν σκέφτεσαι να συνεχίσεις σε διδακτορικό, καθώς πρέπει να προσπαθήσεις να οικοδομήσεις ισχυρές σχέσεις με ειδικούς στον κλάδο.
Στημηχανή αναζήτησης του eduguide μπορείς να δεις όλα τα Πανεπιστήμια σε Ελλάδα και Κύπρο, καθώς και όλα τα μεταπτυχιακά προγράμματα που προσφέρουν.
2. Επιλογή τομέα εξειδίκευσης
Πριν επιλέξεις το Πανεπιστήμιο, θα πρέπει να επιλέξεις εξειδίκευση. Αν θέλεις να ακολουθήσεις ένα μεταπτυχιακό στο Management, για παράδειγμα, ποιο τμήμα της Διοίκησης σε ενδιαφέρει πραγματικά; Δημόσια; Εκπαίδευση; Υγεία; Διοίκηση Επιχειρήσεων γενικά, ή ίσως κάτι πιο εξειδικειμένο π.χ. ΗRM ή Marketing; Η επιλογή εξειδίκευσης θα πρέπει να βασίζεται στο ενδιαφέρον που έχεις για έναν συγκεκριμένο αντικείμενο σπουδών. Το ενδιαφέρον σου για ένα θέμα θα σε βοηθήσει να το μελετήσεις καλύτερα, να διαχειριστείς τις πιέσεις του χρόνου κατά τη διάρκεια του μεταπτυχιακού και να πετύχεις.
Ένα άλλο στοιχείο που πρέπει να εξεταστεί είναι εάν το πρόγραμμα σπουδών έχει διεθνή ή παγκόσμια προοπτική. Για παράδειγμα, οι απόφοιτοι του εξ αποστάσεως μεταπτυχιακού προγράμματος στο Ψηφιακό Μάρκετινγκ (MSc) του Πανεπιστημίου Νεάπολις αποκτούν την ιδιότητα του Certified Digital Marketing Associate, αμέσως μετά την αποφοίτησή τους και χωρίς περαιτέρω κόστος και εξετάσεις πιστοποίησης και εγγράφονται δια βίου μέλη του Καταλόγου των Certified Professionals του Digital Marketing Institute (DMI). Επιπλέον, με την ολοκλήρωση του μαθήματος «Μεγάλα Δεδομένα και Αναλυτική Marketing» οι φοιτητές θα έχουν ολοκληρώσει και όλες τις ασκήσεις αξιολόγησης από την Google Analytics Academy αποκτώντας και τα πιστοποιητικά Google Analytics σε Advanced level. Με τις δύο αυτές πιστοποιήσεις οι φοιτητές όχι μόνο βελτιώνουν τις δεξιότητές τους αλλά μπορούν πολύ εύκολα να αναζητήσουν δουλειά στο εξωτερικό και να αναγνωρίζονται τα πιστοποιητικά τους διεθνώς.
3. Εξ αποστάσεως ή Δια ζώσης
Πλέον ο παραδοσιακός τρόπος παρακολούθησης στις αίθουσες διδασκαλίας τείνει να έρθει σε δεύτερη θέση με πρώτη να βρίσκεται η εξ αποστάσεως εκπαίδευση όσον αφορά τα μεταπτυχιακά προγράμματα. Με τόσα πολλά διαδικτυακά πτυχία Master και τη συνεχή αύξηση της δημοτικότητάς τους, η εξ αποστάσεως εκπαίδευση μπορεί να αποδειχθεί μια εξαιρετική επιλογή για μεταπτυχιακές σπουδές.
Παρακάτω θα βρεις μια λίστα με μερικά από τα πιο σημαντικά οφέλη και πλεονεκτήματα που κάνουν τις online μεταπτυχιακές σπουδές ελκυστικές για εκατομμύρια φοιτητές παγκοσμίως.
- Μπορείς να ολοκληρώσεις το εξ αποστάσεως μεταπτυχιακό από οπουδήποτε
- Είσαι υπεύθυνος για το πρόγραμμά σου - Ευέλικτο πρόγραμμα/ωράριο
- Μπορείς να εξελίξεις την καριέρα σου και να εργάζεσαι παράλληλα
- Έχεις δεκάδες επιλογές για όλους τους κλάδους σπουδών
- Τα εξ αποστάσεως μεταπτυχιακά έχουν λιγότερες προϋποθέσεις εισαγωγής
- Θα λάβεις μεγάλη υποστήριξη κατά τη διάρκεια των σπουδών
- Αρκετά εξ αποστάσεως μεταπτυχιακά έχουν φθηνότερα δίδακτρα από αντίστοιχα συμβατικά προγράμματα
Εάν η ευελιξία είναι σημαντική για εσένα, δες εδώ ποια πανεπιστήμια σε Ελλάδα και Κύπρο προσφέρουν επιλογές εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και δες αναλυτικές πληροφορίες για κάθε μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών ξεχωριστά.
Παρόλα αυτά, η επιλογή εξ αποστάσεως ή δια ζώσης είναι καθαρά υποκειμενική υπόθεση και η απόφαση παίρνεται ανάλογα τις ανάγκες του κάθε υποψηφίου την εκάστοτε περίοδο.
4. Διάρκεια προγράμματος
Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας είναι η διάρκεια του προγράμματος. Υπάρχουν προγράμματα που μπορούν να ολοκληρωθούν σε έξι μήνες ή ένα χρόνο – κυρίως σε πανεπιστήμια του εξωτερικού- , σε 18 μήνες ή ακόμη και σε μια περίοδο δύο ετών. Κατά μέσο όρο, για διαφορετικά μεταπτυχιακά προγράμματα ο ελάχιστος χρόνος είναι περίπου ένα έτος ή 18 μήνες ή και 24 μήνες εάν προαπαιτείτε για την ολοκλήρωση του προγράμματος πρακτική άσκηση.
Ο Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. αναγνωρίζει τα μεταπτυχιακά προγράμματα που είναι από 1 έτος και άνω. Για παράδειγμα στη Μεγάλη Βρετανία υπάρχουν μεταπτυχιακά 9 μηνών, τα οποία δεν αναγνωρίζονται από ΔΟΑΤΑΠ και ΑΣΕΠ.
5. Πρόγραμμα σπουδών
Μόλις πάρεις μια απόφαση σχετικά με το πρόγραμμα που θέλεις να σπουδάσεις, επικοινώνησε με το πανεπιστήμιο και μίλησε με το συντονιστή του προγράμματος. Εκμεταλλεύσου την ευκαιρία να κάνεις οποιεσδήποτε ερωτήσεις έχεις σχετικά με τα θέματα που καλύπτονται, τους τρόπους αξιολόγησης και τη λογική πίσω από το προσφερόμενο πρόγραμμα σπουδών. Αυτό θα σου δώσει τις πληροφορίες που χρειάζεσαι για να σιγουρέψεις την επιλογή σου.
6. Σκέψου τις προοπτικές σταδιοδρομίας
Η απόκτηση μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών θα σε βοηθήσει να εισέλθεις στην αγορά εργασίας με περισσότερη αυτοπεποίθηση γιατί θα έχεις ήδη αναπτύξει νέες και ανταγωνιστικές δεξιότητες. Πολλοί φοιτητές θέλουν να μπουν αμέσως στη δουλειά των ονείρων τους. Αυτό, φυσικά, μπορεί να συμβεί ανάλογα με τις ικανότητες σου, το στυλ ηγεσίας που εφαρμόζεις και τις γνώσεις που έχεις αποκτήσει. Ωστόσο, η απόκτηση της δουλειάς των ονείρων σου εξαρτάται επίσης από την ικανότητά σου να επικοινωνείς αποτελεσματικά, καθώς και από την επιλογή του σωστού μεταπτυχιακού που θα παρακολουθήσεις.
Πολλοί εργαζόμενοι, για παράδειγμα, επιλέγουν να παρακολουθήσουν ένα MBA ή το μεταπτυχιακό στη Δημόσια Διοίκηση γιατί αυτά θα τους δώσουν περισσότερες πιθανότητες για βαθμολογική και μισθολογική ανέλιξη.
Εν ολίγοις, η επιλογή ενός μεταπτυχιακού προγράμματος είναι μια από τις πιο κρίσιμες επιλογές που έχεις να κάνεις τόσο για την ανάπτυξη των δεξιοτήτων σου όσο και την επαγγελματική σου εξέλιξη.
Τώρα που βρίσκεσαι ένα βήμα πριν την απόφαση για ποιο πρόγραμμα, πανεπιστήμιο να επιλέξεις, ίσως να σε ενδιαφέρει ακόμη να δεις όλα τα μεταπτυχιακά προγράμματα σε Ελλάδα και Κύπρο που δέχονται αιτήσεις και ακόμη 9 σπουδαίους λόγους να ξεκινήσεις ένα μεταπτυχιακό!.
Μπορείς, επίσης, να κατεβάσεις το app του eduguide.gr, την καλύτερη δωρεάν εφαρμογή για να βρείς το ιδανικό μεταπτυχιακό.
Eνημερώσου πρώτος για κάθε σημαντικό νέο, εκδήλωση ή νέα προκήρυξη γύρω από το αντικείμενο σπουδών σας!
Κατέβασε δωρεάν το eduguide App - έκδοση 1.1, την πλέον σύγχρονη εφαρμογή μας για κινητά (iOS & Android) που προσαρμόζεται απόλυτα στις δικές σου ανάγκες πληροφόρησης γύρω από τα μεταπτυχιακά, τις υποτροφίες και τα νέα των σπουδών σου!
Επιμέλεια άρθρου: Κ. Δημητρίου, Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού