Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.

Πώς να προετοιμαστείς για τη συνέντευξη του μεταπτυχιακού!

Πώς να προετοιμαστείς για τη συνέντευξη του μεταπτυχιακού!

Αρχικά, συγχαρητήρια! Η συνέντευξη είναι το 1ο βασικό βήμα που σε φέρνει πιο κοντά στο μεταπτυχιακό που σε ενδιαφέρει! Έστειλες την αίτησή σου, έγινε αποδεκτή, και τώρα ήρθε η ώρα να τα πεις και από κοντά και πρέπει να τα πεις καλά. Πάμε να δούμε κάποια tips που μπορείς να ακολουθήσεις, ώστε να καταφέρεις να αναδείξεις όλα σου τα προσόντα, να μεταδώσεις τη θέληση και το πάθος σου για το μεταπτυχιακό που σε ενδιαφέρει και τέλος να πείσεις ότι είσαι ο/η κατάλληλος/η υποψήφιος/α.

Tip #1 Κάνε μια έρευνα για το πρόγραμμα
Το πρώτο και σημαντικότερο βήμα είναι να κάνεις μια έρευνα σχετικά με το πρόγραμμα που σε ενδιαφέρει. Μελέτησε το πρόγραμμα σπουδών, τα πλεονεκτήματα του προγράμματος σε σχέση με παρόμοια προγράμματα, ενημερώσου για τις εξειδικεύσεις που προσφέρει καθώς και για την επαγγελματική αποκατάσταση που έχουν οι απόφοιτοί του. Με αυτόν τον τρόπο θα έχεις μια σφαιρική εικόνα για το τι θα λάβεις σαν γνώση και εξειδίκευση κατά τη διάρκεια του master αλλά για τις προοπτικές που υπάρχουν για αργότερα. Οι συνεντευκτές θα δουν απέναντί τους έναν άνθρωπο που ξέρει τι θέλει, τι θα μάθει και τι θα κερδίσει, έναν άνθρωπο σίγουρο.

Tip #2 Να είσαι έτοιμος/η για τις πιο συχνές ερωτήσεις
Η αίτησή σου, το βιογραφικό σου, το personal statement και ό,τι έχεις επισυνάψει μαζί με την αίτησή σου είναι το χρυσό εισιτήριο που θα εξασφαλίσει την είσοδό σου στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα. Οι συνεντευκτές θα έχουν μελετήσει όλο το υλικό της αίτησής σου και εσύ θα πρέπει να είσαι έτοιμος/η να απαντήσεις σε ενδεχόμενες ερωτήσεις. 

Παρακάτω μπορείς να δεις ορισμένες πιθανές ερωτήσεις που μπορεί να σου γίνουν και μερικές συμβουλές για το πώς να απαντήσεις.

  • Πείτε μας λίγα λόγια για εσάς.

Προσοχή! Δεν χρειάζεται να αναλύσεις το story of your life, αλλά αξιοποίησε αυτήν την ερώτηση ως ευκαιρία για να δώσεις κάποιες παραπάνω πληροφορίες για εσένα, τους στόχους σου, τα επιτεύγματά σου και πώς όλα αυτά συνδέονται με το μεταπτυχιακό που σε ενδιαφέρει.

  • Ποια είναι τα δυνατά και ποια τα αδύνατά σας σημεία;

Πες την αλήθεια και μόνο την αλήθεια! Μην αναλωθείς σε υπερβολές και ψέματα. Φράσεις όπως «Το μειονέκτημά μου είναι ότι είμαι πολύ τελειομανής» δεν είναι αποδεκτές και καταλήγουν γραφικές. Φρόντισε να αναδείξεις τα προτερήματά σου, επισήμανε τα σημεία που υστερείς και τόνισε το πώς πιστεύεις ότι το master θα σε βοηθήσει να βελτιωθείς εκεί που χωλαίνεις. Να είσαι ειλικρινής, να είσαι ο εαυτός σου!

  • Γιατί θέλετε να παρακολουθήσετε αυτό το μεταπτυχιακό;

Εφόσον κλήθηκες σε συνέντευξη, το πιθανότερο είναι ότι η επιτροπή αξιολόγησης πιστεύει ότι έχεις τα ακαδημαϊκά προσόντα και τις απαραίτητες δεξιότητες για να εισαχθείς στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα. Απαντώντας σε αυτήν την ερώτηση, πρέπει να αναδείξεις τους λόγους που σε ενδιαφέρει το συγκεκριμένο μεταπτυχιακό (εξειδίκευση, πρόγραμμα σπουδών, καθηγητές, ερευνητικό έργο κ.ά).

  • Έχετε κάνει αίτηση και σε άλλα μεταπτυχιακά προγράμματα;

Μπορεί να σου ακουστεί σαν ερώτηση-παγίδα, αλλά μη φοβηθείς να απαντήσεις με ειλικρίνεια. Δεν πρόκειται να απορρίψουν την αίτησή σου μόνο και μόνο επειδή έχεις υποβάλει αίτηση σε άλλα ιδρύματα. Θυμήσου ότι τα πανεπιστήμια χρειάζονται τους/τις υποψηφίους/ες, όπως ακριβώς χρειάζονται οι υποψήφιοι/ες τα πανεπιστήμια. Απάντησε, λοιπόν, με ειλικρίνεια, και τόνισε τους λόγους που επέλεξες το εν λόγω μεταπτυχιακό.

Tip #3 Κάνε κι εσύ ερωτήσεις!

  • Θέλετε να ρωτήσετε κι εσείς κάτι;

Φτάσαμε στην τελευταία ερώτηση, που είναι πολύ πιθανό να δεχτείς και ακόμα πιο πιθανό να νιώσεις άβολα και να μην ξέρεις τι να πεις, αν δεν έχεις προετοιμαστεί κατάλληλα. Καλό είναι να έχεις έτοιμες κάποιες ερωτήσεις, με τις οποίες θα μπορέσεις όχι μόνο να δείξεις το γνήσιο ενδιαφέρον σου για το πρόγραμμα αλλά να μάθεις κι εσύ κάποιες παραπάνω πληροφορίες για αυτό, ώστε να δεις αν εξυπηρετεί τους επαγγελματικούς και ακαδημαϊκούς σου στόχους.

Δες παρακάτω μερικές ερωτήσεις που μπορείς να έχεις προετοιμάσει:

  • Θα μπορούσατε να μου πείτε περισσότερα για τη δομή και το πρόγραμμα σπουδών; Υπάρχουν συγκεκριμένα μαθήματα που διακρίνουν αυτό το πρόγραμμα από άλλα;
  • Τι είδους ερευνητικές ευκαιρίες ή έργα είναι διαθέσιμα στους/στις φοιτητές/τριες του μεταπτυχιακού σε αυτό το πρόγραμμα;
  • Πώς το πρόγραμμα υποστηρίζει τους φοιτητές στην εύρεση πρακτικής άσκησης ή θέσεων εργασίας;
  • Δίνονται υποτροφίες ή ευκαιρίες εκπόνησης επικουρικού έργου στο πλαίσιο του προγράμματος;
  • Υπάρχουν πρόσφατα success stories αποφοίτων που μπορείτε να μοιραστείτε;
  • Ποιες εγκαταστάσεις και υπηρεσίες είναι διαθέσιμες στους/στις φοιτητές/τριες (π.χ. βιβλιοθήκες, εργαστήρια ή ερευνητικά κέντρα);

Tip #4 Έχε αυτοπεποίθηση και όχι αλαζονεία

Ένας/μια υποψήφιος/α με αυτοπεποίθηση είναι σίγουρα ελκυστικός/η για την επιτροπή αξιολόγησης. Ωστόσο, πρόσεχε μην περάσεις στην αντίπερα όχθη, αυτή της αλαζονείας. Έχε αυτοπεποίθηση και σιγουριά για τον εαυτό σου και όσα έχεις καταφέρει μέχρι στιγμής αλλά επισήμανε και τις αδυναμίες τις οποίες θα προσπαθήσεις να βελτιώσεις μέσω του προγράμματος. Να είσαι σίγουρος/η για εσένα αλλά ταπεινός/ή!

#Extratip Να είσαι ο εαυτός σου!

Ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα αποτελεί επένδυση για τον/την κάθε υποψήφιο/α. Επενδύεις χρόνο, χρήματα, κόπο, σκέψη. Οπότε καλό είναι να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου σχετικά με το τι θέλεις. Αν ξέρεις εσύ μέσα σου τα θέλω και τους στόχους σου, θα μπορέσεις να τα μεταφέρεις επιτυχώς και στην επιτροπή αξιολόγησης. Όποια συμβουλή και αν ακούσεις και ακολουθήσεις, πρέπει να την ενσωματώσεις στα δικά σου μέτρα και να αναδείξεις τον εαυτό σου μέσα από αυτή. Σκέψου όλα τα παραπάνω καλά και αφουγκράσου τις επιθυμίες και τους στόχους σου, για να κάνεις τη σωστή επιλογή και να έχεις μια επιτυχημένη συνέντευξη.

Επιμέλεια κειμένου: Νίκη Λαμπίρη

Εικόνα: Canva

 

Μοιραστείτε το:

Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο