Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.

Σπουδάζεις online; Δες μερικές συμβουλές που θα σου φανούν χρήσιμες!

Σπουδάζεις online; Δες μερικές συμβουλές που θα σου φανούν χρήσιμες!

Πολλά πανεπιστήμια παγκοσμίως έχουν σταματήσει ήδη από το 2020 τη δια ζώσης διδασκαλία, εν μέσω της πανδημίας covid-19 και προσφέρουν μαθήματα εξ αποστάσεως, μέσω online διαλέξεων. Επίσης, ολοένα και περισσότεροι απόφοιτοι στρέφονται  στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση και επιλέγουν να παρακολουθήσουν εξ αποστάσεως μεταπτυχιακά λόγω της ευελιξίας που προσφέρουν.

H εξ αποστάσεως εκπαίδευση είναι πλέον μια πραγματικότητα και όπως όλα δείχνουν ήρθε για να μείνει. 

Η παρακολούθηση online μαθημάτων είναι πολύ βολική και σου επιτρέπει να σπουδάζεις παράλληλα με άλλες υποχρεώσεις. Ωστόσο, η διαδικτυακή μάθηση απαιτεί δεξιότητες διαχείρισης χρόνου, αυτοπειθαρχία, θέληση και ισχυρά κίνητρα για να ολοκληρώσεις επιτυχώς τα μαθήματα eLearning.

Δες πιο κάτω μερικές συμβουλές για το πώς να διατηρήσεις την αποτελεσματικότητά σου κατά τη διάρκεια των online μαθημάτων των πανεπιστημίων και πώς να προσαρμοστείς στο νέο αυτό περιβάλλον.

1. Οργάνωσε το χώρο σου 

Αρχικά, βρες ένα χώρο στον οποίο θα μπορείς να διαβάσεις χωρίς περισπασμούς. Χρειάζεσαι ένα άνετο χώρο, όπου θα μπορείς να έχεις όλα τα απαραίτητα κοντά σου (π.χ. στυλό, τετράδια κτλ.) και τα σωστά βιβλία ή άρθρα για να διαβάσεις από αυτά, είτε σε ηλεκτρονική είτε σε έντυπη μορφή. Οργάνωσε το χώρο σου και διατήρησε τον καθαρό και συγυρισμένο. 

Οι διαδικτυακές διαλέξεις απαιτούν ένα καλό υπολογιστή και μια καλή σύνδεση στο διαδίκτυο. Θα πρέπει ο ήχος και το μικρόφωνο σου να λειτουργούν άψογα για να συμμετέχεις στις online διαλέξεις.

2. Προγραμμάτισε σωστά το χρόνο σου

Η ευελιξία να δημιουργήσεις το δικό σου πρόγραμμα είναι ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα για συμμετοχή σε διαδικτυακά μαθήματα. Αλλά, αυτή η ελευθερία μπορεί να στραφεί εναντίον σου αν δεν διαχειριστείς σωστά το χρόνο σου. Αν δεν οργανωθείς κατάλληλα, μπορεί εύκολα να βρεις τον εαυτό σου να διαβάζει τελευταία στιγμή πριν τις εξετάσεις ή να παραδίδει χαμηλής ποιότητας εργασίες. 

Ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίζεσαι το χρόνο σου εξαρτάται από το πρόγραμμα σου, τον τρόπο εκμάθησης και την προσωπικότητά σου. Πιο κάτω θα βρεις μερικές πολύτιμες συμβουλές για να σε βοηθήσουν να εξασκήσεις και να βελτιώσεις τις δεξιότητες σου για διαχείριση του χρόνου: 

  • Δες προσεκτικά το πρόγραμμα σπουδών στην αρχή του εξαμήνου και σημείωσε όλες τις σημαντικές εργασίες που έχεις να παραδόσεις. Σημείωσε όλες τις υποχρεώσεις σου σε ένα ημερολόγιο που βλέπεις τακτικά, για να γνωρίζεις το φόρτο εργασίας των επόμενων ημερών/εβδομάδων. Μην ξεχάσεις να λάβεις υπόψη προηγούμενες δεσμεύσεις, οι οποίες μπορεί να επηρεάσουν το κανονικό πρόγραμμα σπουδών σου, όπως είναι οι διακοπές/γιορτές ή οικογενειακές υποχρεώσεςι, ώστε να δώσεις στον εαυτό σου τον απαραίτητο χρόνο για να ολοκληρώσει τις εργασίες. 
  • Μην ξεχνάς να βλέπεις καθημερινά την ηλεκτρονική πλατφόρμα του πανεπιστημίου καθώς και το e-mail σου, για τυχόν ενημερώσεις σχετικά με τα μαθήματα ή/και εργαλεία μελέτης που παρέχει το πανεπιστήμιο. 
  • Δημιούργησε ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα που ακολουθείς, με συγκεκριμένες ώρες κάθε εβδομάδα για διάβασμα, παρακολούθηση διαλέξεων, ολοκλήρωση εργασιών, σχετική μελέτη και συμμετοχή σε φόρουμ. Δεσμεύσου να κάνεις τα διαδικτυακά σου μαθήματα μέρος της εβδομαδιαίας σου ρουτίνας και βάζε υπενθυμίσεις στο κινητό σου για την ολοκλήρωση αυτών των εργασιών. Δες ποιες ώρες/μέρες της εβδομάδας είσαι πιο παραγωγικός για να ασχοληθείς με τα μαθήματα σου.
  • Όταν κάνεις τις εργασίες σου, διάθεσε στον εαυτό σου ορισμένο χρονικό διάστημα για κάθε εργασία πριν προχωρήσεις στην επόμενη και χρησιμοποίησε ένα χρονόμετρο για να υπολογίζεις το χρόνο σου. Αυτό θα σε βοηθήσει να εργαστείς χωρίς περισπασμούς.
  • Έλεγχε περιοδικά καθ’ όλη τη διάρκεια του εξαμήνου πώς ξοδεύεις το χρόνο σου. Ρώτα τον εαυτό σου; Πόσο χρόνο αφιερώνω στο διάβασμα και τις εργασίες; Υποτιμώ τακτικά το χρόνο που μου χρειάζεται για να ολοκληρώσω το απαραίτητο διάβασμα και αναγκάζομαι να το κάνω τελευταία στιγμή, π.χ. το βράδυ πριν την παράδοση/εξέταση; Η αυτό-αντανάκλαση και η προσαρμογή του προγράμματος σου στις απαιτήσεις των μαθημάτων θα σε βοηθήσουν να κάνεις τη διαφορά.

3. Κράτησε σημειώσεις 

Καθώς παρακολουθείς τη διαδικτυακή διάλεξη, κράτησε τις απαραίτητες σημειώσεις όπως θα έκανες και με τη φυσική σου παρουσία μέσα στην τάξη. Βρες ένα άνετο μέρος, όπου θα έχεις οργανωμένα τα απαραίτητα εργαλεία και περιόρισε τυχόν περισπασμούς.

4. Δημιούργησε groups και ομάδες μελέτης με τους συμφοιτητές σου 

Η τεχνολογία βοηθά στη δημιουργία μίας εικονικής πραγματικότητας. Τα διαδικτυακά μαθήματα μπορεί πολλές φορές να σε κάνουν να νιώθεις απομονωμένος. Είναι σημαντικό να χρησιμοποιήσεις την τεχνολογία υπέρ σου και να κρατήσεις μία ενεργή επαφή και συνεργασία με τους συμφοιτητές σου. 

Υπάρχουν πολλά διαδικτυακά εργαλεία όπως το Skype ή το Zoom που μπορείς να κατεβάσεις δωρεάν και σου επιτρέπουν να συντονίσεις ομαδικές βιντεοκλήσεις και συνομιλίες. Ακόμη, η δημιουργία μίας κλειστής ομάδας στο Facebook, WhatsApp, ή Viber, θα σε βοηθήσει να κρατήσεις επαφή με τους συμφοιτητές σου. Χρησιμοποίησε αυτά τα προγράμματα για να δημιουργήσεις ομάδες μελέτης. Έτσι θα μπορέσεις να συζητήσεις διάφορες ιδέες και θέματα που ίσως να απασχολούν τόσο εσένα όσο και τους υπόλοιπους. Θα μπορέσεις να συνεργαστείς με τους συμφοιτητές σου και να λύσεις οποιεσδήποτε απορίες.

5. Κράτησε επαφή με τους καθηγητές σου 

Μπορεί να μην έχεις πλέον τη δυνατότητα να συναντηθείς προσωπικά με τους καθηγητές σου στο γραφείο τους, αλλά βεβαιώσου ότι θα κρατήσεις επαφή μαζί τους. Καλή ιδέα θα ήταν να στέλνεις ένα σύντομο email κατά διαστήματα για να βεβαιώνεσαι για την πρόοδο σου στο μάθημα. Η επικοινωνία με τους καθηγητές σου μπορεί να σε βοηθήσει εάν νιώθεις άγχος και θα σου λύσει τυχόν απορίες.

6. Κάνε συχνά διαλείμματα 

Είναι σημαντικό να κάνεις συχνά διαλείμματα. Αυτό θα σε βοηθήσει να μην κουραστείς. Φρόντισε να απομακρύνεσαι από τον υπολογιστή σου ανά τακτικά διαστήματα και να κάνεις κάτι που σε ξεκουράζει και σε διασκεδάζει. Καλό είναι να βγαίνεις από το σπίτι έστω και λίγη ώρα κάθε μέρα για μια βόλτα. 

Όταν τελειώσεις με το διάβασμά σου χρειάζεται να μαζέψεις τα πράγματά σου για να μπορέσεις να χαλαρώσεις και να ξεκουραστείς σε ένα καθαρό και συγυρισμένο περιβάλλον. 

Τέλος, θα πρέπει να αποδεχτείς ότι θα έχεις παραγωγικές και λιγότερο παραγωγικές μέρες. Να έχεις πάντα το βλέμμα στον στόχο σου και μην ξεχνάς ποτέ τον αρχικό λόγο που ξεκίνησες καποιο online πρόγραμμα. Γιόρτασε τις επιτυχίες σου και επιβράβευσε τον εαυτό σου κάθε φορά που ολοκληρώνεις μια σημαντική εργασία!

Ακολούθησε τις παραπάνω συμβουλές και τα online μαθήματα θα είναι όχι μόνο μια χρήσιμη αλλά και ευχάριστη εμπειρία! 

Επιμέλεια άρθρου: Α. Ανδρέου, Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού

Μοιραστείτε το:

Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο