Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.

Σπουδές στη Μάλτα

Σπουδές στη Μάλτα

Γνωστή για τις γαλάζιες θάλασσες, τον ευχάριστο καιρό και την ποικιλόμορφη πολιτιστική κληρονομιά της, η Μάλτα είναι ένας πολύ δημοφιλής τουριστικός προορισμός και όχι μόνο. Τα νησιά προσφέρουν στους επισκέπτες μια ιστορία 7.000 ετών, ένα μείγμα παραδοσιακού φαγητού και διεθνούς κουζίνας, εντυπωσιακό πολιτιστικό πρόγραμμα και έντονη νυχτερινή ζωή που αποτελείται από μπαρ, εστιατόρια και κλαμπ.

Η Μάλτα βρίσκεται στην καρδιά της Μεσογείου, κοντά στην Αφρική και στην Μέση Ανατολή προσελκύοντας κάθε χρόνο εκατοντάδες φοιτητές από όλο το κόσμο. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια τα νησιά έχουν γίνει επίσης ένα αγαπημένο μέρος για διεθνείς φοιτητές που τα επισκέπτονται για να αναπτύξουν περαιτέρω την εκπαίδευσή τους σε διάφορους τομείς. Κάθε καλοκαίρι στη Μάλτα παρατηρείται εισροή φοιτητών που πηγαίνουν για να παρακολουθήσουν μαθήματα αγγλικής γλώσσας, ενώ ένας διαρκώς αυξανόμενος αριθμός ξένων φοιτητών παρακολουθεί επίσης εξάμηνα ή ολόκληρα προγράμματα σε ένα από τα πανεπιστήμια της Μάλτας.

Οι σπουδές στη Μάλτα προσφέρουν στους φοιτητές μια σειρά επιλογών που καλύπτουν όλα τα επίπεδα και τα προγράμματα από τα προπτυχιακά μέχρι τα μεταδιδακτορικά σε ένα σύστημα στο οποίο τα μαθήματα διεξάγονται εξ ολοκλήρου στα αγγλικά, αν και οι διεθνείς φοιτητές ενθαρρύνονται επίσης να μάθουν μαλτέζικα. 

Το εκπαιδευτικό σύστημα στη Μάλτα

Η Μάλτα διαθέτει ένα ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό σύστημα που καλύπτει όλα τα επίπεδα, από το δημοτικό έως το μεταπτυχιακό επίπεδο. Εκτός από μαθήματα γλώσσας, το σύστημα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης προσφέρεται αποκλειστικά στα αγγλικά και τα πανεπιστήμια ήδη φιλοξενούν ένα σημαντικό ποσοστό ξένων φοιτητών.Πανεπιστήμιο της Μάλτας

Η τριτοβάθμια εκπαίδευση παρέχεται επί του παρόντος από τρία δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα, συγκεκριμένα:

  1. Πανεπιστήμιο της Μάλτας
  2. Κολέγιο Τεχνών, Επιστήμης και Τεχνολογίας της Μάλτας
  3. Ινστιτούτο Τουριστικών Σπουδών

Πέραν των δημόσιων ιδρυμάτων υπάρχουν επίσης πολλά ιδιωτικά κολέγια και πανεπιστήμια στη Μάλτα, εκ των οποίων η τελευταία προσθήκη είναι η διεθνής πανεπιστημιούπολη (παράρτημα) που άνοιξε το Πανεπιστήμιο Middlesex του Ηνωμένου Βασιλείου. 

Μπορείτε να δείτε εδώ τη λίστα με όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Μάλτας που έλαβαν άδεια/αναγνώριση από την Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης της Μάλτας (Malta Further and Higher Education Authority).

Για τους φοιτητές που θέλουν να αναπτύξουν τις γλωσσικές τους δεξιότητες, η Μάλτα φιλοξενεί επίσης μεγάλο αριθμό σχολείων/σχολών αγγλικής γλώσσας.

Η Μάλτα, παρά τον μικρό αριθμό πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, βρίσκεται στις λίστες με τα καλύτερα πανεπιστήμια παγκοσμίως. Σύμφωνα με τις κατατάξεις QS World University Rankings, Times Higher Education World University Rankings φιγουράρει στις θέσεις 801-1000 και στη θέση 197 σύμφωνα με τη λίστα Times Higher Education Emerging Economies University Rankings. 

Τα εκπαιδευτικά ιδρύματα στη Μάλτα προσφέρουν μαθήματα πλήρους και μερικής φοίτησης. Υποδέχονται επίσης φοιτητές σε προγράμματα ανταλλαγών, καθώς και φοιτητές που επωφελούνται από υποτροφίες.

Τίτλοι σπουδών  

Τα πανεπιστήμια της Μάλτας προσφέρει μεγάλο αριθμό προγραμμάτων σπουδών Προπτυχιακού, Μεταπτυχιακού και Διδακτορικού επιπέδου, στους τομείς της νομικής, ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών, των θετικών και τεχνολογικών επιστημών, των τεχνών και της διοίκησης των επιχειρήσεων.

Πτυχίο: Στα πανεπιστήμια της Μάλτας, ανάλογα με το πρόγραμμα, το πτυχίο αποτελείται είτε από 180 είτε από 240 ECTS, και έχει διάρκεια συνήθως τρία έως τέσσερα χρόνια σπουδών. 

Μεταπτυχιακό: Τα μεταπτυχιακά προγράμματα έχουν διάρκεια 3 με 4 εξαμήνων πλήρους φοίτησης και έως 6 εξάμηνα τα μερικής φοίτησης και 90 μονάδες ECTS. 

Εθνική Βιβλιοθήκη της Μάλτας (Βαλέτα) Διδακτορικό: Τα διδακτορικά προγράμματα μπορεί να διαρκέσουν 3 με 6 χρόνια σπουδών και έρευνας. 

Οι υποψήφιοι φοιτητές και στα 3 επίπεδα σπουδών έχουν την δυνατότητα να επιλέξουν μεταξύ πλήρους και μερικής φοίτησης σπουδών. 

Προγράμματα ανταλλαγής

Προγράμματα ανταλλαγής είναι διαθέσιμα τόσο για φοιτητές που προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως το  Erasmus+ , όσο και για φοιτητές εκτός ΕΕ, οι οποίοι μπορούν να επωφεληθούν από προγράμματα Διεθνών Ανταλλαγών. Οι ενδιαφερόμενοι φοιτητές θα πρέπει να επικοινωνήσουν με το εκπαιδευτικό ίδρυμα στο οποίο φοιτούν για να δουν εάν υπάρχει διμερής συμφωνία και, σε αυτήν την περίπτωση, ποιες θα είναι οι διαθέσιμες ευκαιρίες χρηματοδότησης και υποτροφιών για αυτούς. Στη συνέχεια, θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση στο ίδρυμα υποδοχής και, εάν γίνουν δεκτά, τους χορηγείται επιχορήγηση που εκδίδεται μέσω της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ακαδημαϊκό ημερολόγιο

Το ακαδημαϊκό έτος στη Μάλτα, κατά κανόνα, ξεκινά αρχές Οκτωβρίου και τελειώνει στις 30 Σεπτεμβρίου του επόμενου έτους.

Αποτελείται από δύο εξάμηνα:

  • Χειμερινό εξάμηνο (αρχές Οκτωβρίου έως μέσα Φεβρουαρίου),
  • Εαρινό εξάμηνο (μέσα Φεβρουαρίου έως 30 Ιουνίου)

Κάποια από τα προγράμματα έχουν διάρκεια ενός έτους συμπεριλαμβανομένης και της καλοκαιρινής περιόδου, από μέσα Ιουνίου έως τέλη Σεπτεμβρίου.

Δίδακτρα

Τα δίδακτρα διαφοροποιούνται ανάλογα το πρόγραμμα και το πανεπιστήμιο.

Αρκετά από τα προπτυχιακά προγράμματα στα δημόσια πανεπιστήμια προσφέρονται δωρεάν. Στο Πανεπιστήμιο της Μάλτας στην πλειοψηφία τους τα προπτυχιακά προγράμματα προσφέρονται δωρεάν για τους ευρωπαίους φοιτητές. Τα πιο εξειδικευμένα προγράμματα όπως σπουδές στην Αεροδιαστημική Τεχνολογία προσφέρονται με δίδακτρα ύψους 8000 ευρώ το χρόνο.

Όσον αφορά τα μεταπτυχιακά προγράμματα τα περισσότερα έχουν μόνο κόστος εγγραφής το οποίο ανέρχεται στα 400 ευρώ. Μερικά από τα μεταπτυχιακά σε Ιατρική, Διοίκηση, Νομική, Μηχανική έχουν συνολικό κόστος σπουδών που κυμαίνεται από 3000 έως 8000.

Οι ετήσιες αμοιβές για τους διδακτορικούς φοιτητές, για τα προγράμματα που οδηγούν σε Ph.D, D.Mus και S.Th.D, έχουν ως εξής: 

  • Πλήρης απασχόληση - 600 ευρώ
  • Μερικής απασχόλησης:
    • Για τις τέχνες και τις επιχειρήσεις - 1350 ευρώ
    • Επιστημονική βάση - 2000 ευρώ

Στα ιδιωτικά πανεπιστήμια υπάρχουν δίδακτρα και κάθε πανεπιστήμιο ορίζει τα δίδακτρα ανάλογα το πρόγραμμα.

Να σημειωθεί ότι αρκετά πανεπιστήμια μεταξύ αυτών και του Πανεπιστημίου της Μάλτας έχουν έξοδα αίτησης. Τα έξοδα κυμαίνονται από 90 έως 130 ευρώ. Γραφείο Διασύνδεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη Μάλτα (Europe House)

Υποτροφίες

Οι φοιτητές που πραγματοποιούν σπουδές στη Μάλτα μπορούν επίσης να επωφεληθούν από διάφορες ευκαιρίες χρηματοδότησης ή υποτροφίες, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης που παρέχεται από τις αρχές της Μάλτας καθώς και της υποστήριξης που παρέχεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι υποτροφίες που παρέχονται από τις αρχές της Μάλτας εκδίδονται μέσω του Υπουργείου Παιδείας. Κατάλογος των διαθέσιμων υποτροφιών δημοσιεύεται στην  ιστοσελίδα του Υπουργείου. Αυτές περιλαμβάνουν:

  • Το Πρόγραμμα Υποτροφιών Endeavor υποστηρίζει την τριτοβάθμια εκπαίδευση καλής ποιότητας με στόχο να διασφαλίσει ότι η αγορά εργασίας της Μάλτας εφοδιάζεται με επαρκώς καταρτισμένα άτομα. 
  • Το Πρόγραμμα Malta Arts Scholarships επιδιώκει να προσφέρει περισσότερες ευκαιρίες σε άτομα που είναι εξαιρετικά ταλαντούχα στη δημιουργία ή/και την προώθηση των τεχνών. Θέατρο, μουσική, χορός, σχέδιο, δημιουργική γραφή, κινηματογράφος, εικαστικές τέχνες ή οποιοσδήποτε συνδυασμός αυτών έχουν προτεραιότητα για υποστήριξη .
  • Το Πρόγραμμα Malta Sports Scholarships επιδιώκει να προωθήσει την εξειδίκευση στον αθλητισμό, συμπεριλαμβανομένων των πιστοποιήσεων επάρκειας σε αθλητικούς κλάδους, την προπόνηση, τη διαχείριση και τις σχετικές υπηρεσίες υποστήριξης. 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση παρέχει ένα ευρύ φάσμα υποτροφιών και προγραμμάτων οικονομικής υποστήριξης, συμπεριλαμβανομένων υποτροφιών και δανείων για τη χρηματοδότηση των σπουδών του φοιτητή. Ορισμένα προγράμματα καλύπτουν μέρος των διδάκτρων, ενώ άλλα καλύπτουν όλα τα δίδακτρα συν τα έξοδα διαβίωσης. Περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την υποστήριξη που παρέχει η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορείτε να βρείτε εδώ.

Διαδικασία υποβολής αιτήσεων

Η Μάλτα δεν διαθέτει κεντρική πύλη αιτήσεων. Κάθε πανεπιστήμιο διαχειρίζεται τις αιτήσεις του και οι απαιτήσεις ποικίλλουν ανάλογα το πανεπιστήμιο και το πρόγραμμα. Σε γενικές γραμμές η διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθήσετε είναι η εξής:

  • Βρείτε το ακαδημαϊκό πρόγραμμα που θέλετε να σπουδάσετε
  • Ελέγξτε εάν πληροίτε τις ελάχιστες απαιτήσεις εισόδου
  • Πληρώστε το τέλος αίτησης (αν υπάρχει στο πανεπιστήμιο που σας ενδιαφέρει)
  • Υποβάλετε τα έγγραφά σας (μεταφρασμένα και πιστοποιημένα στα αγγλικά)

Προπτυχιακά προγράμματα: Για προπτυχιακές σπουδές οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να κατέχουν απολυτήριο λυκείου, πρόσφατο αποδεικτικό γνώσης της αγγλικής γλώσσας (IELTS 6 στα περισσότερα προγράμματα) και σε ειδικές περιπτώσεις θα χρειαστεί να παρακολουθήσετε προπαρασκευαστικά προγράμματα (foundation course) διάρκειας ενός έτους για προγράμματα στους τομείς των ανθρωπιστικών επιστημών, διοίκησης, μηχανικής και τεχνολογίας – πληροφορικής (IELTS 5,5).

Μεταπτυχιακά προγράμματα: Οι απόφοιτοι που ενδιαφέρονται να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε μεταπτυχιακό επίπεδο στη Μάλτα χρειάζεται να κατέχουν πτυχίο σε αντίστοιχη ειδικότητα και σε κάποιες των περιπτώσεων προαπαιτείται ο ενδιαφερόμενος να έχει εργασιακή εμπειρία. Επίσης, χρειάζεται ο φοιτητής αποδεικτικό γνώσης της αγγλικής γλώσσας (IELTS 6,5 στα περισσότερα προγράμματα). Οι υποψήφιοι σε προγράμματα των Καλών Τεχνών και της Αρχιτεκτονικής θα πρέπει να προσκομίσουν αποδεικτικά στοιχεία της επαγγελματικής τους εμπειρίας στις Καλές Τέχνες μέσω portfolio.  

Συνίσταται να ελέγχετε τις προαπαιτήσεις εισόδου στο πρόγραμμα που σας ενδιαφέρει. Κάθε πανεπιστήμιο και ανάλογα το πρόγραμμα ορίζονται οι απαιτήσεις εισόδου. Παραπάνω αναφερόμαστε στις κοινές απαιτήσεις. 

Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου της ΜάλταςΠροθεσμία υποβολής αιτήσεων

Στη Μάλτα, τα μαθήματα ξεκινούν αρχές Οκτωβρίου για τα προγράμματα που ξεκινούν το χειμερινό εξάμηνο και μέσα Φεβρουαρίου για τα προγράμματα που ξεκινούν το εαρινό εξάμηνο. Τα πανεπιστήμια δέχονται αιτήσεις για σπουδές το χειμερινό εξάμηνο συνήθως έως μέσα Ιουλίου και για σπουδές το εαρινό εξάμηνο έως τέλος Ιανουαρίου. Εάν ενδιαφέρεστε να σπουδάσετε στη Μάλτα θα πρέπει να ξεκινήσετε την έρευνά σας νωρίς για να βεβαιωθείτε ότι δεν θα χάσετε τις προθεσμίες υποβολής αιτήσεων.

Φοιτητική Βίζα & Άδεια

Οι φοιτητές από την ΕΕ/ΕΟΧ που θα σπουδάσουν στην Μάλτα για τουλάχιστον δύο εξάμηνα χρειάζονται φοιτητική βίζα. Οι υποψήφιοι θα χρειαστεί να υποβάλλουν αίτηση για άδεια παραμονής εντός των πρώτων 3 μηνών (90 ημερών) από την άφιξή τους στη Μάλτα. Όλα τα έγγραφα πρέπει να είναι στα αγγλικά.

Η διαδικασία που ακολουθείται είναι η εξής: 

  • Πρώτα πρέπει να υποβάλετε την αίτησή σας (συμπεριλαμβανομένων όλων των εγγράφων που αναφέρονται παρακάτω) ηλεκτρονικά. Το Identity Malta θα δέχεται υποβολές μόνο μέσω email στο eu.ima@gov.mt
  • Μόλις το Identity Malta αποδεχτεί την υποβολή σας, θα σας καλέσει για ραντεβού για να υποβάλετε τα πρωτότυπα έγγραφά σας. 

Αναλυτικές πληροφορίες θα βρείτε εδώ και εδώ.

Κόστος Ζωής

Η Μάλτα χρησιμοποιεί το ευρώ ως νόμισμά της. Τα έξοδα διαβίωσης στη Μάλτα είναι παρόμοια με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Εάν επιλέξετε να ζήσετε στις μεγαλουπόλεις, τότε το κόστος ζωής θα είναι υψηλότερο σε σχέση με τις μικρότερες πόλεις και κωμοπόλεις. Κατά μέσο όρο, θα πρέπει να έχετε προϋπολογισμό 1000 ευρώ το μήνα. Αυτό αφορά τη διαμονή, τα καθημερινά έξοδα και τα έξοδα μετακινήσεων.

Παρακάτω είναι ένας κατά προσέγγιση οδηγός των μηνιαίων εξόδων που είναι πιθανό να πραγματοποιήσετε κατά τη διάρκεια των σπουδών σας στη Μάλτα. Αυτά είναι μόνο προσεγγίσεις, καθώς ο μηνιαίος λογαριασμός σας θα καθοριστεί από τον προσωπικό σας τρόπο ζωής.  

Μέση τιμή (κατά προσέγγιση και υπόκεινται σε αλλαγές)

  • Κοινόχρηστο διαμέρισμα (2-3 ατόμων): €500
  • Γεύματα: 250€
  • Κινητό/Wi-Fi: 30€
  • Μέσα Μεταφορά: 40€
  • Δραστηριότητες αναψυχής: 200€
  • Πλυντήριο: €30
  • Ρεύμα/Νερό: €50
    • Σύνολο: 1100€

Στέγαση:

Ορισμένα πανεπιστήμια διαθέτουν φοιτητικές εστίες στις οποίες τα δωμάτια κοστίζουν πολύ φθηνότερο από την ενοικίαση ενός διαμερίσματος. 

Οι φοιτητές συνήθως επιλέγουν μία από τις ακόλουθες επιλογές:

  • Ενοικίαση διαμερίσματος , το οποίο θα κοστίσει περίπου 700€ σε πάγια έξοδα ανάλογα με την τοποθεσία
  • Δωμάτιο σε σπίτι που θα κοστίσει περίπου 450€
  • Δωματίου σε κατοικία για φοιτητές, με μέσο κόστος περίπου 250€
  • Μερικοί φοιτητές επιλέγουν επίσης να χρησιμοποιούν ξενώνες ως την κύρια κατοικία τους, για να εξοικονομήσουν χρήματα.

Εργασία:

Υπάρχουν ευκαιρίες απασχόλησης φτάνει να μιλάτε πολύ καλά αγγλικά. Η Μάλτα στηρίζεται πολύ στον τουρισμό έτσι ο τομέας αυτός έχει την μεγάλη ζήτηση σε ανθρώπινο δυναμικό.

Ασφάλεια Υγείας:

Ένα άλλο κόστος που θα πρέπει να εξετάσετε είναι η ασφάλιση υγείας. Εάν είστε κάτοχος της Ευρωπαϊκής Κάρτας Ασφάλισης Ασθένειας θα μπορείτε να έχετε πρόσβαση στην ίδια υγειονομική περίθαλψη με τους πολίτες της Μάλτας, στην ίδια τιμή. Εάν δεν είστε κάτοχος της συγκεκριμένης κάρτας θα χρειαστείτε ασφάλιση υγείας. Εάν έχετε ήδη ασφαλιστήριο συμβόλαιο, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι θα ισχύει στη Μάλτα. Εάν δεν έχετε ασφάλεια, θα χρειαστεί να αγοράσετε ένα συμβόλαιο που να ισχύει για τη διάρκεια των σπουδών σας.

*Οι τιμές σε ευρώ αλλάζουν και είναι κατά προσέγγιση.

Πηγές Πληροφόρησης:
Πρεσβεία Δημοκρατίας της Μάλτας
Διεύθυνση: Λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας 96, Ιλίσια (Αθήνα - Ζωγράφος), 115 28, Αθήνα, Αττικής
Τηλ: 210 7785138
E-mail: maltaembassy.athens@gov.mt
Ιστοσελίδα

Χρήσιμες ιστοσελίδες:


Δείτε, επίσης, όλα τα άρθρα μας για Μεταπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό: https://www.eduguide.gr/grad/topic/graduate-studies-abroad


Επιμέλεια άρθρου: Κ. Δημητρίου, Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού
Φωτογραφία: Unsplash 
 

Μοιραστείτε το:

Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο