Σπουδές στην Ισπανία
Η Ισπανία, μια χώρα με πλούσια πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά και προσιτό κόστος ζωής, θεωρείται ένας από τους καλύτερους προορισμούς για σπουδές στην Ευρώπη. Στην πραγματικότητα, είναι ιδανικός προορισμός για όλους τους φοιτητές που εκτιμούν την αιωνόβια εκπαιδευτική εμπειρία, το όμορφο κλίμα και τις χρυσαφένιες αμμουδιές.
Χιλιάδες φοιτητές από την Ευρώπη, τη Λατινική Αμερική, αλλά και από χώρες σε όλο τον κόσμο επιλέγουν την Ισπανία για σπουδές. Από τους περίπου 1,5 εκατομμύρια εγγεγραμμένους φοιτητές στα ισπανικά πανεπιστήμια, οι 190.000 είναι ξένοι φοιτητές από τους οποίους οι 55.000 περίπου είναι φοιτητές σε προγράμματα κινητικότητας. Οι δημοφιλέστερες φοιτητικές πόλεις στη χώρα είναι η Μαδρίτη, η Βαρκελώνη, η Βαλένθια, η Γρανάδα και η Σεβίλλη.
Γεωγραφικά η Ισπανία βρίσκεται νοτιοδυτικά της Ευρώπης στην Ιβηρική χερσόνησο και συνορεύει με τη Γαλλία και την Πορτογαλία. Πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της είναι η Μαδρίτη. Η χώρα αποτελείται από μια σειρά αυτόνομων/ημιαυτόνομων κοινοτήτων, η καθεμία με ξεχωριστό πολιτισμό και μερικές φορές ακόμη και τοπική γλώσσα. Οι μεγαλύτερες αστικές περιοχές της Ισπανίας είναι η Μαδρίτη, η Βαρκελώνη, η Βαλένθια, η Σεβίλλη, η Μάλαγα, το Μπιλμπάο, η Αστούριας και η Σαραγόσα. Επίσημη γλώσσα σε όλη την Ισπανία είναι η ισπανική, αλλά εκτός αυτής υπάρχουν κι άλλες ομιλούμενες γλώσσες όπως η καταλανική, η βασκική, η γαλικιακή κ.ά. που παραμένουν επίσημες στην αυτόνομη περιοχή που ομιλούνται.
Το εκπαιδευτικό σύστημα στην Ισπανία
Το ισπανικό εκπαιδευτικό σύστημα υποστηρίζεται από την εθνική κυβέρνηση και τις επιμέρους κυβερνήσεις καθεμιάς από τις 19 αυτόνομες περιοχές της Ισπανίας.
Το σύστημα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της Ισπανίας αποτελείται από 87 πανεπιστήμια (50 δημόσια και 37 ιδιωτικά), 480 ερευνητικά κέντρα και 67 επιστημονικά και τεχνολογικά πάρκα. Ως κράτος μέλος του Ευρωπαϊκού Χώρου Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (EHEA), όλα τα επίσημα πτυχία που απονέμονται από ισπανικά πανεπιστήμια αναγνωρίζονται για ακαδημαϊκούς και επαγγελματικούς σκοπούς σε 53 χώρες παγκοσμίως, 45 από τις οποίες είναι ευρωπαϊκές.
Εκπαιδευτικά Ιδρύματα:
Από τα 87 πανεπιστήμια τα 31 περιλαμβάνονται στα 1200 κορυφαία πανεπιστήμια στον κόσμο σύμφωνα με την QS World University Rankings 2023 (12 στα 500 κορυφαία στον κόσμο, 12 στα 501-1000 καλύτερα πανεπιστήμια και 7 στα 1001-1200). Στην Ισπανία βρίσκεται και ένα από τα παλαιότερα πανεπιστήμια στον κόσμο, το Universidad de Salamanca, το οποίο χρονολογείται από το 1218.
Παρακάτω η λίστα με τα κορυφαία ισπανικά πανεπιστήμια:
- 178 Universitat Autònoma de Barcelona (Βαρκελώνη)
- 184 Universitat de Barcelona (Βαρκελώνη)
- 215 Universidad Autónoma de Madrid (Μαδρίτη)
- 226 Complutense University of Madrid (Μαδρίτη)
- 233 Universitat Pompeu Fabra (Βαρκελώνη)
- 253 University of Navarra (Παμπλόνα)
- 320 Universidad Carlos III de Madrid (UC3M) (Μαδρίτη)
- 343 Universitat Politècnica de Catalunya - BarcelonaTech (UPC) (Βαρκελώνη)
- 347 IE University (Σεγόβια)
- 400 Universitat Politecnica de Valencia (Βαλένθια)
- 488 Universidad Politécnica de Madrid (UPM) (Μαδρίτη)
- 494 University of Granada (Γρανάδα)
- 511-520 Universidad de Alcalá (Αλκαλά ντε Ενάρες)
- 551-560 Universidad de Zaragoza (Σαραγόσα)
- 561-570 Universidad de Sevilla (Σεβίλλη)
- 571-580 Universitat de Valencia (Βαλένθια)
- 601-650 Universidad Pontificia Comillas (Μαδρίτη)
- 601-650 University of Salamanca (Σαλαμάνκα)
- 651-700 Universitat Ramon Llull (Βαρκελώνη)
- 701-750 University of the Basque Country (Λεϊόα)
- 751-800 Universidade de Santiago de Compostela (Σαντιάγο ντε Κομποστέλα)
- 751-800 Universitat Rovira i Virgili (Ταρραγόνα)
- 801-1000 University of Alicante (Αλικάντε)
- 801-1000 University of Murcia (Μούρθια)
- 1001-1200 CEU Universities (Μαδρίτη)
- 1001-1200 Universidad Rey Juan Carlos (Μοστόλες)
- 1001-1200 Universidad de Castilla-La Mancha (Θιουδάδ Ρεάλ)
- 1001-1200 Universidad de Oviedo (Οβιέδο)
- 1001-1200 Universidad de Valladolid (Βαγιαδολίδ)
- 1001-1200 Universidade da Coruña (Λα Κορούνια)
- 1001-1200 Universidade de Vigo (Βίγο)
Πέραν των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, στην Ισπανία υπάρχουν επίσης, Πολυτεχνικές Σχολές, Σχολές Διοίκησης Επιχειρήσεων (Business Schools), Τεχνών και Κολλέγια.
Όσον αφορά τα Business Schools, οι καλύτερες σχολές είναι IESE Business School, IE Business School, Esade Business School και Eada Business School Barcelona, σύμφωνα με τους Financial Times.
Δείτε εδώ τον χάρτη με τα πανεπιστήμια της Ισπανίας ανά κοινότητα.
Περισσότερες πληροφορίες για τα πανεπιστημιακά και εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ισπανίας θα βρείτε στον ακόλουθο σύνδεσμο του Υπουργείου Παιδείας της Ισπανίας http://bit.ly/3HaeUhG
Τίτλοι σπουδών
Οι επίσημες πανεπιστημιακές σπουδές στην Ισπανία οργανώνονται σε τρία επίπεδα: προπτυχιακό, μεταπτυχιακό και διδακτορικό επίπεδο.
Προπτυχιακό: Στα ισπανικά πανεπιστήμια τα περισσότερα προπτυχιακά προγράμματα αποτελούνται από 240 ECTS, και έχουν διάρκεια οκτώ εξάμηνα (τέσσερα χρόνια σπουδών). Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα πτυχία όπως η Οδοντιατρική, η Κτηνιατρική και η Αρχιτεκτονική που φτάνουν τις 300 μονάδες και η Ιατρική, με τις περισσότερες πιστωτικές μονάδες, τις 360. Τα πανεπιστημιακά προπτυχιακά προγράμματα περιλαμβάνουν τρία είδη θεμάτων στα προγράμματα σπουδών τους: βασικά μαθήματα, υποχρεωτικά μαθήματα, μαθήματα επιλογής. Κάποια από τα προγράμματα μπορεί να περιλαμβάνουν διπλωματική εργασία, πρακτική άσκηση και άλλες δραστηριότητες κατάρτισης, όπως σεμινάρια.
Μεταπτυχιακό: Τα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών έχουν μεταξύ 60 και 120 πιστωτικών μονάδων, διάρκειας 1 έως 2 ετών. Τα μεταπτυχιακά προγράμματα παρέχουν εξειδικευμένες γνώσεις ενός ή περισσότερων κλάδων στους επιστημονικούς, τεχνολογικούς, ανθρωπιστικούς και καλλιτεχνικούς τομείς. Είναι οργανωμένα σε υποχρεωτικά και προαιρετικά μαθήματα, τη μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία, τις εξωτερικές ακαδημαϊκές πρακτικές (εάν υπάρχουν) και άλλες ακαδημαϊκές δραστηριότητες.
Διδακτορικό: Οι διδακτορικές σπουδές περιλαμβάνουν την πραγματοποίηση διαφορετικών δραστηριοτήτων προσανατολισμένων στην ερευνητική κατάρτιση, όπως μαθήματα ή σεμινάρια. Σε κάθε περίπτωση, περιλαμβάνουν πάντα την εκπόνηση και παρουσίαση της διδακτορικής διατριβής. Η διάρκειά τους είναι το πολύ 3 έτη πλήρους απασχόλησης και 5 έτη μερικής απασχόλησης.
Κοινά και διπλά πτυχία:
Το κοινό ή διπλό πτυχίο στοχεύει στη δημιουργία ενός μοναδικού προγράμματος σπουδών από δύο ή περισσότερα πανεπιστήμια για την απόκτηση ενός ενιαίου τίτλου, που εκδίδεται από όλα τα συμμετέχοντα πανεπιστήμια ή ενός διπλώματος από κάθε πανεπιστήμιο (πολλαπλά πιστοποιητικά προσόντων), με βάση τους όρους της συμφωνίας. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται και τα προγράμματα Erasmus Mundus.
Ακαδημαϊκό Ημερολόγιο
Τα χρονοδιαγράμματα δεν διαφέρουν και πολύ από τα ελληνικά πανεπιστήμια. Το ακαδημαϊκό έτος έχει διάρκεια συνήθως οκτώ ή εννέα μήνες και χωρίζεται σε 2 εξάμηνα, κάθε εξάμηνο περιλαμβάνει διδακτική και εξεταστική περίοδο. Ωστόσο, ανάλογα το πανεπιστήμιο το ακαδημαϊκό έτος μπορεί να οργανωθεί και σε τρίμηνα.
Το ακαδημαϊκό έτος ξεκινάει τον Σεπτέμβριο για τα προπτυχιακά προγράμματα και τον Οκτώβριο για τα μεταπτυχιακά και τελειώνει συνήθως τον Ιούνιο ή Ιούλιο του επόμενου έτους.
Γλώσσα διδασκαλίας
Τα πανεπιστήμια στην Ισπανία προσφέρουν προγράμματα σπουδών που διδάσκονται στα ισπανικά, αλλά υπάρχουν επίσης εκατοντάδες επιλογές για διεθνείς φοιτητές όπου τα μαθήματα προσφέρονται στην αγγλική γλώσσα. Υπάρχει επίσης η επιλογή δίγλωσσων προγραμμάτων, στα οποία χρησιμοποιούν τόσο την ισπανικά όσο και την αγγλική γλώσσα.
Τα ισπανικά πανεπιστήμια προσφέρουν πάνω από 800 προγράμματα που διδάσκονται εξ ολοκλήρου ή εν μέρει στα αγγλικά. Δείτε εδώ όλα τα προπτυχιακά και εδώ όλα τα μεταπτυχιακά προγράμματα που προσφέρονται στην αγγλική γλώσσα.
Πολλά από τα ισπανικά εκπαιδευτικά ιδρύματα προσφέρουν, επίσης, μαθήματα ισπανικών και καταλανικών.
Δίδακτρα και Υποτροφίες
Τα δίδακτρα στην Ισπανία είναι από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη και ορίζονται από την κάθε Αυτόνομη Κοινότητα, το κάθε Πανεπιστήμιο, καθώς και τον κύκλο σπουδών που θα επιλέξει ο φοιτητής.
Τα δίδακτρα υπολογίζονται ανάλογα με τον φόρτο σε πιστωτικές μονάδες (ECTS) ανά εξάμηνο. Στα δημόσια πανεπιστήμια, τα δίδακτρα για σπουδές προπτυχιακού επιπέδου κυμαίνονται κατά μέσο όρο από 600 έως 3000 ευρώ ανά ακαδημαϊκό έτος και 700 έως 4000 ευρώ για μεταπτυχιακές σπουδές, ανάλογα με το πρόγραμμα και το πανεπιστήμιο.
Στα ιδιωτικά πανεπιστήμια και τις ιδιωτικές σχολές, τα δίδακτρα είναι σχεδόν διπλάσια και κυμαίνονται από 4000 έως 20.000 ευρώ ανά ακαδημαϊκό έτος. Ορισμένα από αυτά προσφέρουν ευέλικτα προγράμματα πληρωμής ή υποτροφίες και επιχορηγήσεις.
Διαδικασία υποβολής αιτήσεων
Προπτυχιακές σπουδές:
Οι αιτήσεις στα ισπανικά πανεπιστήμια γίνονται διαδικτυακά μέσω του Πανεπιστημίου UNED (Universidad National de Education a Distancia), το οποίο θεωρείται ο Κεντρικός Φορέας για τη διαδικασία υποβολής αίτησης σε σπουδές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
Ενδέχεται να σας ζητηθεί να προσκομίσετε αντίγραφο ταυτότητας ή διαβατηρίου, απολυτήριο, βαθμολογία Β’ και Γ’ τάξης λυκείου, αποτελέσματα πανελλαδικών εξετάσεων ή προηγούμενων προσόντων. Η διαδικασία διαρκεί περίπου τρεις μήνες κι εάν είναι επιτυχής, θα λάβετε το πιστοποιητικό "Credencial de Accesso", το οποίο θα στείλετε στο πανεπιστήμιο της επιλογής σας και ισχύει για δύο χρόνια. Όλα τα δικαιολογητικά θα πρέπει να είναι μεταφρασμένα στην ισπανική γλώσσα.
Μεταπτυχιακές σπουδές:
Οι αιτήσεις υποβάλλονται απευθείας στο πανεπιστήμιο που σας ενδιαφέρει, μέσα στις προθεσμίες που το ίδιο ορίζει. Έχετε υπόψιν ότι κάθε αίτηση σε διαφορετικό πανεπιστήμιο χρεώνεται (τέλη αίτησης) και το ποσό αυτό συνήθως δεν υπερβαίνει τα 40 ευρώ.
Συνοπτικά τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις:
- Βρες το πρόγραμμα και το πανεπιστήμιο που σε ενδιαφέρει
- Αναζήτησε τις πληροφορίες που αφορούν τη διαδικασία αίτησης
- Βεβαιώσου ότι πληροίς τα κριτήρια
- Μάζεψε τα απαραίτητα δικαιολογητικά
Κοινά δικαιολογητικά
Όλα τα έγγραφα πρέπει να είναι μεταφρασμένα είτε στην ισπανική είτε στην αγγλική γλώσσα ανάλογα τη γλώσσα που θα ζητήσει το πανεπιστήμιο- Αντίγραφο πτυχίου και αναλυτικής βαθμολογίας
- Αντίγραφο ταυτότητα ή διαβατηρίου
- Αντίγραφο πιστοποιητικού επάρκειας της ισπανικής και αγγλικής γλώσσας
- Υπόβαλε την αίτησή σου και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά
Ιδιωτικά Πανεπιστήμια: Ωστόσο, τα ιδιωτικά πανεπιστήμια διατηρούν το προνόμιο της διενέργειας των δικών τους εισαγωγικών εξετάσεων, οι οποίες προετοιμάζονται σύμφωνα με τα θέματα που σχετίζονται με το πτυχίο. Επιπλέον, τα ιδιωτικά πανεπιστήμια λαμβάνουν υπόψη τους βαθμούς του απολυτηρίου του υποψήφιου φοιτητή, βάζοντας τους μέσους όρους μαζί με το αποτέλεσμα της εξέτασης. Για τις μεταπτυχιακές σπουδές, υπερισχύει επίσης η συμπληρωματική ακαδημαϊκή και επαγγελματική κατάρτιση του υποψηφίου και αξιολογούνται οι προηγούμενες ανώτατες σπουδές του.
Λίστες αναμονής: Στο σύστημα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της Ισπανίας υπάρχουν οι λίστες αναμονής. Για παράδειγμα εάν έχετε γίνει δεκτός στην 3η επιλογή της προεγγραφής σας, μπορείτε να είστε στη λίστα αναμονής για τα προγράμματα που δηλώσατε στην 1η και 2η επιλογή σας. Οι υπόλοιπες επιλογές από την 3η και μετά απορρίπτονται.
Η διαχείριση των λιστών αναμονής δεν είναι συγκεντρωτική, πραγματοποιείται μεμονωμένα σε κάθε πανεπιστήμιο. Μόλις δημοσιοποιηθούν τα αποτελέσματα εισαγωγής, οι φοιτητές θα πρέπει να επικοινωνήσουν απευθείας με καθένα από τα πανεπιστήμια. Μερικές φορές, όσοι θέλουν να παραμείνουν στη λίστα αναμονής πρέπει να το ζητήσουν από το πανεπιστήμιο. Σε άλλες περιπτώσεις, το πανεπιστήμιο θα προετοιμάσει τη λίστα αναμονής αυτόματα, χωρίς ο φοιτητής να χρειάζεται να προβεί σε καμία διατύπωση. Για περισσότερες πληροφορίες, συμβουλευτείτε την ιστοσελίδα κάθε πανεπιστημίου.
Προθεσμία υποβολής αιτήσεων
Αν και οι προθεσμίες υποβολής αιτήσεων μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με το ίδρυμα, υπάρχουν συνήθως 3 περίοδοι υποβολής αιτήσεων για σπουδές σε ισπανικά πανεπιστήμια :
- Ιούνιο: για σπουδές που ξεκινούν το χειμερινό εξάμηνο (Σεπτέμβριο/Οκτώβριος).
- Σεπτέμβριο: καθυστερημένες αιτήσεις για σπουδές που ξεκινούν το χειμερινό εξάμηνο (Σεπτέμβριο/Οκτώβριος).
- Δεκέμβριο: για σπουδές που ξεκινούν το εαρινό εξάμηνο (Φεβρουάριος).
***Κάθε πανεπιστήμιο ακολουθεί διαφορετική διαδικασία υποβολής αίτησης και οι προθεσμίες μπορεί να διαφέρουν ανά πανεπιστήμιο και κοινότητα. Προτρέπεστε να ενημερώνεστε (τέλη, προθεσμία και σχετικές πληροφορίες) από την επίσημη ιστοσελίδα του πανεπιστημίου που σας ενδιαφέρει.
Κόστος Ζωής
Το κόστος ζωής στην Ισπανία εξαρτάται από το που ζείτε και τον τρόπο ζωής που θέλετε να ακολουθήσετε. Η ζωή στην Ισπανία μπορεί να είναι πολύ προσιτή ή μπορεί να είναι πολύ ακριβή, και αυτό εξαρτάται από εσάς. Το μέσο κόστος ζωής στην Ισπανία για έναν φοιτητή θα κυμαίνεται από 900 έως 1200 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ενοικίου, των λογαριασμών, της διατροφής και άλλων διάφορων εξόδων.
Οι πιο ακριβές πόλεις της Ισπανίας είναι η Μαδρίτη και η Βαρκελώνη. Πιο προσιτές επιλογές είναι οι πόλεις γύρω από τις δύο μεγαλουπόλεις. Από την άλλη αν ενδιαφέρεστε για παραθαλάσσιες περιοχές, η Μαγιόρκα θεωρείται η πιο ακριβή επιλογή, αφού θεωρείται και η πιο κοσμοπολίτικη περιοχή της Ισπανίας. Τα τρία φθηνότερα παραθαλάσσια μέρη είναι η Σαλαμάνκα, το Σαντιάγο ντε Κομποστέλα και η Γρανάδα.
Συνολικά το κόστος ζωής στην Ισπανία είναι περίπου 20% μικρότερο από το κόστος ζωής σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Στέγαση:
Τα δωμάτια σε φοιτητικές εστίες κοστίζουν περίπου από 300 - 400 ευρώ το μήνα. Το δωμάτιο σε διαμέρισμα με κοινόχρηστους χώρους κοστίζει περίπου 450 - 600 ευρώ.
- Διαμέρισμα (1 υπνοδωμάτιο) στο κέντρο της πόλης: 500 - 1200 ευρώ
- Διαμέρισμα (1 υπνοδωμάτιο) Έξω από το κέντρο: 400 - 900 ευρώ
- Διαμέρισμα (3 υπνοδωματίων) στο κέντρο της πόλης: 800 - 2000 ευρώ
- Διαμέρισμα (3 υπνοδωμάτια) Έξω από το κέντρο: 650 - 1500 ευρώ
Φαγητό:
Πολλά οικονομικά εστιατόρια είναι διαθέσιμα για φαγητό, με το μέσο γεύμα να κοστίζει μεταξύ 6 και 20 ευρώ ανά άτομο. Αν σκοπεύετε να ετοιμάσετε μόνοι σας τα γεύματά σας, το κόστος αγοράς τροφίμων είναι επίσης αρκετά προσιτό. Παρακάτω μπορείτε να βρείτε τυπικές τιμές για ορισμένα από τα πιο συχνά αγοραζόμενα τρόφιμα.
- Νερό (1,5L): 0.30 - 1 ευρώ
- Γάλα (1L): 0.60 - 1.10 ευρώ
- Κοτόπουλο (1kg): 3 - 9 ευρώ
- Πατάτες (1kg): 0.60 - 2 ευρώ
- Ψωμί: 0.50 - 2.40 ευρώ
- Καφές: 1.10 - 3 ευρώ
Ο μέσος άνθρωπος θα ξοδέψει κατά μέσο όρο 125 ευρώ το μήνα για φαγητό όσο βρίσκεται στην Ισπανία.
Μεταφορικά:
Με το σύστημα δημόσιων συγκοινωνιών, μπορείτε να μετακινηθείτε αρκετά οικονομικά. Υπάρχουν τρένα και λεωφορεία και το μηνιαίο εισιτήριο κοστίζει 40 ευρώ.
- Εισιτήριο απλής μετάβασης (Τοπική μεταφορά): 1 - 2,5 ευρώ
- Μηνιαίο πάσο (κανονική τιμή): 25 - 55 ευρώ
Ασφάλεια υγείας:
Οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που καλύπτονται από το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης της χώρας τους πρέπει να αποκτήσουν Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Υγείας από τις αρχές δημόσιας υγείας της χώρας τους πριν αναχωρήσουν για την Ισπανία. Αυτή η κάρτα θα τους παρέχει την απαραίτητη υγειονομική κάλυψη κατά την παραμονή τους στην Ισπανία.
Φοιτητική Βίζα:
Οι φοιτητές από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν χρειάζονται φοιτητική βίζα για να σπουδάσουν στη Ισπανία, αλλά εάν η παραμονή στη χώρα θα υπερβεί τις 90 ημέρες, πρέπει να εγγραφούν στην αστυνομία εντός τριών μηνών. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ
Εργασία:
Οι φοιτητές από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν χρειάζονται άδεια εργασίας και μπορούν να εργαστούν στην Ισπανία αφού εγγραφούν στην αστυνομία. Ανεξάρτητα από το αν ψάχνετε για εργασία πλήρους ή μερικής απασχόλησης, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ισπανικά.
Περισσότερες πληροφορίες για το κόστος ζωής στην Ισπανία μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα https://www.numbeo.com/
Σημείωση: Οι παραπάνω τιμές είναι ενδεικτικές και ενδέχεται να διαφέρουν ανάλογα την πόλη που θα επιλέξετε να σπουδάσετε.
Πηγές Πληροφόρησης:
Διεύθυνση: Διονυσίου Αρεοπαγίτου 21, Αθήνα 117 42, Ελλάδα
Τηλ: +30 21 0921 3123
Email: emb.atenas@maec.es
Facebook: https://bit.ly/3R6Izgu
Ιστοσελίδα: http://bit.ly/3HuLegF
Χρήσιμες ιστοσελίδες:
- Υπουργείο Παιδείας και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης της Ισπανίας
- SEPIE: Ισπανική Εθνική Υπηρεσία για την ανάπτυξη και τη διαχείριση του προγράμματος Erasmus+
- Μηχανή Αναζήτησης Πανεπιστημίων
- Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας:
Δείτε, επίσης, όλα τα άρθρα μας για Σπουδές στο εξωτερικό: https://www.eduguide.gr/grad/topic/graduate-studies-abroad
Επιμέλεια άρθρου: Κωνσταντίνα Δημητρίου, Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού
Φωτογραφία: Unsplash