Σπουδές στην Πορτογαλία
Με τα γραφικά χωριά της, την εντυπωσιακή ιστορία, αλλά και τον σύγχρονο αστικό τρόπο ζωής, η Πορτογαλία - η δυτικότερη χώρα της ηπειρωτικής Ευρώπης - είναι σίγουρα ένας από τους πιο ελκυστικούς προορισμούς στην Ευρώπη.
Η Πορτογαλία προσελκύει πάνω από 50.000 διεθνείς φοιτητές κάθε χρόνο λόγω της ευρείας επιλογής προγραμμάτων σπουδών, εξαιρετικών πανεπιστημίων, χαμηλών διδάκτρων και χαμηλότερο κόστος ζωής σε σύγκριση με πολλά άλλα ευρωπαϊκά κράτη.
Το εκπαιδευτικό σύστημα στην Πορτογαλία
Η τριτοβάθμια εκπαίδευση της Πορτογαλίας οργανώνεται σε ένα δυαδικό σύστημα που ενσωματώνει την πανεπιστημιακή και την πολυτεχνική εκπαίδευση και διδάσκεται σε δημόσια και ιδιωτικά ιδρύματα.
Η πανεπιστημιακή εκπαίδευση περιλαμβάνει πανεπιστήμια, πανεπιστημιακά ιδρύματα και άλλα πανεπιστημιακά ιδρύματα διδασκαλίας. Η πολυτεχνική εκπαίδευση περιλαμβάνει πολυτεχνικά ινστιτούτα και άλλα πολυτεχνικά εκπαιδευτικά ιδρύματα.
- Πανεπιστήμια: η διδασκαλία βασίζεται στη θεωρία και την έρευνα, με πτυχία όπως η ιατρική, η νομική, οι φυσικές επιστήμες, τα οικονομικά και η ψυχολογία.
- Πολυτεχνεία: παρέχουν επαγγελματική κατάρτιση που οδηγεί σε επάγγελμα όπως η νοσηλευτική, η υγειονομική περίθαλψη και η λογιστική.
Τα δημόσια ιδρύματα αποτελούνται από 15 πανεπιστήμια και 27 πολυτεχνεία, ενώ τα ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα περιλαμβάνουν 23 πανεπιστήμια και 51 πολυτεχνεία.
Η Πορτογαλία διαθέτει 7 πανεπιστήμια που κατατάσσονται στα καλύτερα πανεπιστήμια παγκοσμίως, σύμφωνα με τις κατατάξεις QS World University Rankings και Times Higher Education World University Rankings, με τέσσερα εξ αυτών να φιγουράρουν στις πρώτε 500 θέσεις:
- 295 University of Porto
- 356 University of Lisbon
- 431 Universidade Nova de Lisboa
- 455 University of Coimbra
- 571-580 University of Minho
- 601-650 University of Aveiro
- 801-1000 Universidade Católica Portuguesa
Τίτλοι σπουδών
Η τριτοβάθμια εκπαίδευση άρχισε να έχει μια νέα δομή τριών κύκλων σπουδών, που οδηγεί στους ακαδημαϊκούς τίτλους πτυχίου, μεταπτυχιακού και διδακτορικού, από το 2006 και εφαρμόστηκε πλήρως στο εκπαιδευτικό πορτογαλικό σύστημα από το ακαδημαϊκό έτος 2009-2010.
Υπάρχουν τρεις κύκλοι σπουδών:
- Licenciatura (Πτυχίο): Στα πορτογαλικά πανεπιστήμια, ανάλογα με το πρόγραμμά, το πτυχίο αποτελείται είτε από 180 είτε από 240 ECTS, και έχει διάρκεια συνήθως έξι έως οκτώ εξάμηνα (τρία έως τέσσερα χρόνια σπουδών). Στο πολυτεχνικό σύστημα, η ολοκλήρωση του πτυχίου απαιτεί 180 ECTS και συνήθως αποτελείται από έξι εξάμηνα (τρία έτη σπουδών).
- Mestrado (Μεταπτυχιακό): Τα μεταπτυχιακά στα πολυτεχνικά ιδρύματα παρέχουν στους φοιτητές επαγγελματική εξειδίκευση, ενώ τα μεταπτυχιακά στα πανεπιστήμια επικεντρώνονται στην καινοτομία και την έρευνα. Και στους δύο τύπους ιδρυμάτων, οι φοιτητές πρέπει να αποκτήσουν 90 έως 120 ECTS σε διάρκεια τριών έως τεσσάρων εξαμήνων (ένα έως δύο έτη), αν και για ορισμένα πιο εξειδικευμένα προγράμματα όπως η ιατρική ή η νομική, η απόκτηση μεταπτυχιακού τίτλου μπορεί να απαιτήσει μεγαλύτερη περίοδο φοίτησης. Πέραν από τα μαθήματα οι φοιτητές πρέπει να παρουσιάσουν δημόσια τη διατριβή τους ή την έκθεσή τους από την πρακτική άσκηση.
- Doutor/Doutoramento (Διδακτορικό): Τα διδακτορικά περιλαμβάνουν έρευνα και εποπτεύονται από ακαδημαϊκούς που έχουν εδραιωθεί στους τομείς τους. Όπως και οι φοιτητές του μεταπτυχιακού, οι διδακτορικοί φοιτητές υποχρεούνται να παρουσιάσουν δημόσια τη διατριβή τους στο τέλος του διδακτορικού τους. Ένα διδακτορικό δίπλωμα μπορεί να διαρκέσει έως και τρία χρόνια σπουδών και έρευνας.
Τα πτυχία πρώτου και δεύτερου κύκλου προσφέρονται τόσο στα πανεπιστήμια όσο και στα πολυτεχνικά ιδρύματα, αλλά τα πτυχία τρίτου κύκλου προσφέρονται μόνο στα πανεπιστήμια.
Πολλά πανεπιστήμια στην Πορτογαλία ζητούν από τους υποψήφιους φοιτητές να συμμετάσχουν σε εισαγωγικές εξετάσεις - τα δημόσια πανεπιστήμια χρησιμοποιούν εθνικές εξετάσεις, ενώ τα ιδιωτικά ιδρύματα δίνουν τα δικά τους.
Ακαδημαϊκό Ημερολόγιο
Το πορτογαλικό ακαδημαϊκό έτος χωρίζεται σε δύο εξάμηνα - το πρώτο πραγματοποιείται μεταξύ Σεπτεμβρίου και Ιανουαρίου/αρχές Φεβρουαρίου, ενώ το δεύτερο διαρκεί από τον Φεβρουάριο έως τον Ιούνιο/Ιούλιο.
Γλώσσα Διδασκαλίας
Η επίσημη γλώσσα της Πορτογαλίας είναι η Πορτογαλική. Ως φοιτητές, θα έχετε την ευκαιρία να μάθετε μια από τις πιο διαδεδομένες γλώσσες στον κόσμο αφού τα περισσότερα προγράμματα διδάσκονται στα πορτογαλικά, επομένως η γνώση της γλώσσας είναι απαραίτητη. Στην αγγλική γλώσσα προσφέρονται περισσότερο μεταπτυχιακού επιπέδου προγράμματα.
Τα πανεπιστήμια προσφέρουν μαθήματα πορτογαλικών και αγγλικών για βελτίωση των γλωσσικό σας δεξιοτήτων ανάλογα το πρόγραμμα και τη γλώσσα διδασκαλίας που θα επιλέξετε. Εάν επιλέξετε να σπουδάσετε στα Αγγλικά, θα πρέπει να μάθετε, επίσης, όσο το δυνατόν περισσότερα Πορτογαλικά.
Δίδακτρα
Η Πορτογαλία χρησιμοποιεί το ευρώ (€) ως νόμισμά της. Τα ιδρύματα στην Πορτογαλία υποστηρίζονται ιδιαίτερα από την κυβέρνηση. Αυτό σημαίνει ότι τα δίδακτρα είναι χαμηλότερα από ορισμένες άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Τόσο στα δημόσια όσο και στα ιδιωτικά ιδρύματα επιτρέπεται να ορίζουν τα δικά τους δίδακτρα, αλλά ένα δημόσιο ίδρυμα θα είναι λιγότερο ακριβό από ένα ιδιωτικό. Εάν σπουδάζετε σε ιδιωτικό πανεπιστήμιο, πιθανότατα θα πληρώνετε μηνιαία τέλη, ενώ σε ένα δημόσιο πιθανότατα θα πληρώνετε ετήσια δίδακτρα.
Δίδακτρα σε δημόσια πανεπιστήμια
Στα περισσότερα δημόσια πανεπιστήμια, τα δίδακτρα κατά μέσο όρο ποικίλλουν μεταξύ:
- 697 - 1.100 ευρώ/έτος για Προπτυχιακά Προγράμματα
- 500 - 2.500 ευρώ/έτος για Μεταπτυχιακά Προγράμματα
- 2.500 – 3.500 ευρώ/έτος για Μεταπτυχιακά Προγράμματα
Σε κάποια πανεπιστήμια τα δίδακτρα είναι πιο ακριβά και κυμαίνονται από 4.000 - 5.500 ευρώ το χρόνο για προπτυχιακά προγράμματα και μεταπτυχιακά προγράμματα της Ιατρικής και άλλων εξειδικευμένων επιστημών.
Τα δίδακτρα που αναφέρονται παραπάνω ισχύουν κυρίως για φοιτητές ΕΕ/ΕΟΧ. Αυτό δεν ισχύει για όλα τα προγράμματα σπουδών επειδή τα δίδακτρα καθορίζονται από τα πανεπιστήμια.
Δίδακτρα σε ιδιωτικά πανεπιστήμια
Τα μέσα δίδακτρα για ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Πορτογαλία είναι ελαφρώς υψηλότερα από τα δημόσια πανεπιστήμια και κυμαίνονται μεταξύ 3500 έως 3900 ευρώ ετησίως για όλα τα επίπεδα σπουδών.
Υποτροφίες
Δημόσια χρηματοδότηση για φοιτητές της ΕΕ και εκτός ΕΕ διατίθεται μέσω υποστήριξης από τρία βασικά ιδρύματα:
- Camões - Instituto da Cooperação e da Língua: προσφέρει υποτροφίες για σπουδές στην πορτογαλική γλώσσα και πολιτισμό.
- Directorate-General of Higher Education (Γενική Διεύθυνση Ανώτατης Εκπαίδευσης): προσφέρει υποτροφίες με βάση την τέλη φοίτησης για όλα τα προγράμματα σπουδών και τα επίπεδα σπουδών μέσω μεμονωμένων ιδρυμάτων.
- Foundation for Science and Technology (Ίδρυμα Επιστήμης και Τεχνολογίας): προσφέρει ερευνητικές επιχορηγήσεις βάση έργων στους τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας.
Οι υποτροφίες και οι επιχορηγήσεις διατίθενται συνήθως στους μεταπτυχιακούς φοιτητές, υπάρχουν και μερικές για προπτυχιακές σπουδές.
Διαδικασία υποβολής αιτήσεων
Για προπτυχιακές σπουδές, οι αιτήσεις στα πορτογαλικά πανεπιστήμια γίνονται μέσω της κεντρικής διαδικτυακής πύλης Candidatura Online - DGES. Οι υποψήφιοι μπορούν να επιλέξουν έξι πανεπιστήμια για να υποβάλουν αίτηση και να τα κατατάξουν κατά σειρά προτίμησης.
Κάθε χρόνο, το πορτογαλικό Υπουργείο Παιδείας δημοσιεύει τον αριθμό των θέσεων σπουδών (vagas) που διατίθενται σε δημόσια και ιδιωτικά πανεπιστήμια και πολυτεχνεία. Οι υποψήφιοι προπτυχιακοί φοιτητές μπορούν να εισαχθούν στα πορτογαλικά πανεπιστήμια με το απολυτήριο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Στη συνέχεια θα συμμετάσχουν στις εξετάσεις εισαγωγής Concurso Nacional de Acesso για τα δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα και στις αντίστοιχες εξετάσεις των ιδιωτικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων για τους φοιτητές που θα εξασφαλίσουν θέση σε αυτά. Ακολούθως, οι φοιτητές κατατάσσονται με βάση το μέσο όρο και ανάλογα εξασφαλίζουν και την αντίστοιχη θέση ή όχι. Επομένως οι φοιτητές θα πρέπει να ελέγχουν τον ελάχιστο βαθμό επιτυχίας για τα προγράμματα/ιδρύματα που τους ενδιαφέρουν πριν υποβάλλουν την αίτησή τους. Η γνώση της πορτογαλικής γλώσσας είναι, επίσης, απαραίτητη για την παρακολούθηση προγραμμάτων στα πορτογαλικά ιδρύματα.
Για προπτυχιακές σπουδές οι υποψήφιοι φοιτητές θα χρειαστούν:
- Απολυτήριο Λυκείου
- Να δώσουν εισαγωγικές εξετάσεις
- Σε μερικές περιπτώσεις, ίσως ζητηθεί πορτφόλιο (πχ. σπουδές στην αρχιτεκτονική, τέχνες κλπ)
*Οι ευρωπαίοι φοιτητές σε κάποιες περιπτώσεις μπορούν να μην δώσουν εισαγωγικές εξετάσεις και να παρουσιάσουν τα τελικά αποτελέσματα των εξετάσεων από τη χώρα καταγωγής τους. Για να μάθετε εάν πρέπει να περάσετε μια εξέταση πριν εγγραφείτε για να σπουδάσετε στο πρόγραμμα της επιλογής σας, θα πρέπει να ζητήσετε περισσότερες πληροφορίες από το Gabinetes de Acesso ao Ensino Superior (Γραφείο Εισδοχής στην Ανώτατη Εκπαίδευση).
Για μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές οι υποψήφιοι φοιτητές:
- Για να υποβάλουν αίτηση σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα, οι υποψήφιοι θα πρέπει να διαθέτουν σχετικό πτυχίο ή αντίστοιχο δίπλωμα.
- Για διδακτορικό, οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν σχετικό μεταπτυχιακό δίπλωμα.
- Την αίτηση ίσως χρειαστεί να συνοδεύουν η επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος - γιατί θέλετε να παρακολουθήσετε το συγκεκριμένο πρόγραμμα στο συγκεκριμένο πανεπιστήμιο που επιλέξατε.
- Όπου απαιτείται απόδειξη πληρωμής του τέλους αίτησης (συνήθως πενήντα ευρώ).
Προθεσμία υποβολής αιτήσεων
Υπάρχουν συνήθως τρεις γύροι αιτήσεων, καθώς τα μαθήματα αρχίζουν είτε το χειμερινό είτε το εαρινό εξάμηνο. Θα πρέπει να επικοινωνήσετε με το ίδρυμα που έχετε επιλέξει καθώς οι προθεσμίες μπορεί να διαφέρουν, αλλά συνήθως ο πρώτος κύκλος αιτήσεων λήγει τον Απρίλιο-Μάιο, ο δεύτερος τον Ιούνιο-Ιούλιο και ο τρίτος τον Αύγουστο-Σεπτέμβριο.
Για μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές, οι φοιτητές θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση απευθείας μέσω της ιστοσελίδας του πανεπιστημίου που έχουν επιλέξει και ενδέχεται να απαιτείται η μετάφραση των εγγράφων τους στα πορτογαλικά, εφόσον ζητηθεί από το εκπαιδευτικό ίδρυμα.
Εθνικός Διαγωνισμός για Πρόσβαση στη Δημόσια Ανώτατη Εκπαίδευση 2021
Το Υπουργείο Επιστήμης, Τεχνολογίας και Ανώτατης Εκπαίδευσης της Πορτογαλίας, μέσω της Γενικής Διεύθυνσης Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, παρέχει στοιχεία για τον Εθνικό Διαγωνισμό Πρόσβασης στη Δημόσια Ανώτατη Εκπαίδευση το ακαδημαϊκό έτος 2021/2022.
Σύμφωνα με το γενικό καθεστώς πρόσβασης του 2021, θα διατεθούν συνολικά 52242 κενές θέσεις και 721 θέσεις θα διατεθούν σε τοπικούς διαγωνισμούς, με το συνολικό αριθμό των κενών θέσεων να ανέρχεται στις 52963.
Η περίοδος υποβολής αιτήσεων για την 1η φάση του εθνικού διαγωνισμού για πρόσβαση στη δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση διαρκεί από τις 6 έως τις 20 Αυγούστου.
Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, η αίτηση υποβάλλεται μέσω του διαδικτυακού συστήματος, στην ιστοσελίδα της Γενικής Διεύθυνσης Ανώτατης Εκπαίδευσης (DGES).
Όλες οι πληροφορίες σχετικά με τον εθνικό διαγωνισμό πρόσβασης, συμπεριλαμβανομένων των μαθημάτων, των κενών θέσεων και των όρων πρόσβασης, θα είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του DGES.
Φοιτητική Βίζα & Άδεια
Οι φοιτητές από την ΕΕ/ΕΟΧ δεν χρειάζονται φοιτητική βίζα για να σπουδάσουν στην Πορτογαλία, αλλά εάν η παραμονή στη χώρα θα υπερβεί τις 90 ημέρες, πρέπει να υποβάλουν αίτηση για το Certificado de Registo (Πιστοποιητικό Εγγραφής), κατά την άφιξή τους, στο τοπικό γραφείο του Δημοτικού Συμβουλίου. Ο υποψήφιος φοιτητής θα πρέπει να έχει μαζί του ταυτότητα ή διαβατήριο, καθώς και μια έγκυρη Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας, προκειμένου να καταχωρηθεί επίσημα στο μητρώο πληθυσμού. Οι φοιτητές από την ΕΕ/ΕΟΧ θα πρέπει να αναφέρουν την άφιξή τους και να κάνουν εγγραφή στο μητρώο πληθυσμού εντός των πρώτων τεσσάρων μηνών στην Πορτογαλία. Επιπρόσθετα, οι ευρωπαίοι φοιτητές μπορούν να εργαστούν στην Πορτογαλία χωρίς περιορισμούς.
Κόστος Ζωής
Η ζωή στην Πορτογαλία δεν είναι ακριβή και θεωρείται μία από τις πιο προσιτές οικονομικά χώρες της Ευρώπης, ωστόσο το κόστος ζωής κατά τη διάρκεια των σπουδών εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου ζωής και την πόλη. Οι τιμές διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή, οι μεγαλύτερες πόλεις όπως η Λισαβόνα και το Πόρτο είναι ακριβότερες από τις μικρότερες πόλεις. Σε γενικές γραμμές 650 – 950 ευρώ περίπου το μήνα χρειάζονται.
Διαμονή
Η Πορτογαλία προσφέρει ποικιλία επιλογών διαμονής σε ξένους φοιτητές. Η οικονομικότερη επιλογή είναι τα φοιτητικά καταλύματα. Τα περισσότερα εκπαιδευτικά ιδρύματα παρέχουν διαμονή σε φοιτητικές κατοικίες και εστίες. Ενδεικτικά, οι μέσες τιμές:
- Φοιτητικά καταλύματα: αυτή η επιλογή είναι η οικονομικότερη και θα κοστίσει περίπου μεταξύ 130 και 250 ευρώ το μήνα
- Ιδιωτικά καταλύματα: ποικιλία από καταλύματα και πιο μεγαλύτερη διαθεσιμότητα. Το κόστος ποικίλλει ανάλογα τις εγκαταστάσεις, το τύπο διαμερίσματος και την τοποθεσία. Θα κοστίσει περίπου 200 με 400 ευρώ το μήνα, μπορεί να βρείτε μέχρι και 800 ευρώ στις μεγαλουπόλεις.
- Κοινόχρηστο διαμέρισμα (Sharing Flat): Αυτή είναι η πιο κοινή εναλλακτική επιλογή για τους διεθνείς φοιτητές. Μπορείτε να μοιραστείτε το διαμέρισμα και το κόστος του με άλλους φοιτητές και θα κοστίσει περίπου 100 με 500 ευρώ το μήνα.
Φαγητό:
Τα μηνιαία έξοδα για φαγητό θα σας κοστίσει περίπου 150-200 ευρώ. Οι τιμές για φαγητό σε εστιατόριο ποικίλλουν ανάλογα με την ποιότητα του εστιατορίου. Οι τιμές κυμαίνονται από 5 μέχρι 25 ευρώ ανά γεύμα σε εστιατόριο και 2 με 5 ευρώ σε πανεπιστημιακή καντίνα.
Ενδεικτικά, οι τιμές για βασικά προϊόντα:
- μπουκάλι νερό: 0, 20 – 0,50 ευρώ
- γάλα: 0,70 – 1 ευρώ
- ψωμί: 0,20 – 2 ευρώ
- ρύζι: 1 ευρώ
- καφές: 0,60 – 0,80 ευρώ
Δημόσια συγκοινωνία:
Οι περισσότερες πόλεις έχουν μηνιαίες κάρτες ταξιδιού που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τρένα, τραμ και λεωφορεία. Το μηνιαίο φοιτητικό εισιτήριο για τα τρένα και τα λεωφορεία κοστίζει 19 – 55 ευρώ. Όσο για ένα εισιτήριο, η τιμή κυμαίνεται από 0,80 – 1,50 ευρώ για το λεωφορείο, 1,5 – 3 ευρώ το τραμ και 0,90 – 1,5 ευρώ για το μετρό.
Ψυχαγωγία:
Το εισιτήριο εισόδου σε Μουσείο, Εθνικό Μνημείο ή έκθεση μπορεί να κοστίζει μεταξύ 2 και 10 ευρώ. Το εισιτήριο για τον κινηματογράφο κοστίζει περίπου 6,50 ευρώ. Τα εισιτήρια θέατρο κυμαίνονται μεταξύ 10 και 30 ευρώ και τα εισιτήρια για συναυλίες, παραστάσεις όπερας ή μπαλέτου μεταξύ 10 και 75 ευρώ.
Ασφάλεια υγείας:
Η Εθνική Υπηρεσία Υγείας (SNS) στην Πορτογαλία προσφέρει υγειονομική περίθαλψη σε όλους. Η Εθνική Υπηρεσία Υγείας περιλαμβάνει όλους τους δημόσιους φορείς που παρέχουν υγειονομική περίθαλψη - κέντρα υγειονομικής περίθαλψης, νοσοκομεία και τοπικές και οικογενειακές μονάδες υγείας.
Οι φοιτητές από χώρες της ΕΕ/ΕΟΧ έχουν τα ίδια οφέλη με τους πολίτες της Πορτογαλίας φτάνει να κατέχουν Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας (European Health Insurance Card) προκειμένου να λάβουν υγειονομική περίθαλψη δωρεάν.
Εργασία και σπουδές:
Οι ευρωπαίοι φοιτητές επιτρέπεται να εργάζονται στην Πορτογαλία ενώ σπουδάζουν. Ωστόσο, εάν επιθυμείτε να βρείτε δουλειά η γνώση της πορτογαλικής γλώσσας θα σας φανεί χρήσιμη.
Πηγές Πληροφόρησης:
Πρεσβεία της Πορτογαλίας στην Ελλάδα
Λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας 23, 10674 Αθήνα Αττικής
Tηλ.: +30 21072 90061 - 90096 (Γραφεία)
email: atenas@mne.pt (Γενικό Πρεσβείας)
Ιστοσελίδα: Ιστοσελίδα
Facebook: Facebook
Χρήσιμες Ιστοσελίδες
- Γενική Διεύθυνση Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (DGES)
- Εθνικό Συμβούλιο Εκπαίδευσης – Πορτογαλία
- Υπουργείου Επιστήμης, Τεχνολογίας και Ανώτατης Εκπαίδευσης (MCTES)
Δείτε, επίσης, όλα τα άρθρα μας για Μεταπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό: https://www.eduguide.gr/grad/topic/graduate-studies-abroad
Επιμέλεια άρθρου: Κ. Δημητρίου, Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού
Φωτογραφία: pexels