Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.

Συνεργασία ΕΚΤ και Startup Greece για την υποστήριξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας

Συνεργασία ΕΚΤ και Startup Greece για την υποστήριξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης & Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) και του Συλλόγου Νεανικής Επιχειρηματικότητας “Startup Greece” υπογράφηκε την Παρασκευή 1 Απριλίου 2022 στις νέες εγκαταστάσεις του ΕΚΤ στο Παλαιό Φάληρο. Η Διευθύντρια του ΕΚΤ, Δρ Εύη Σαχίνη και ο επικεφαλής του Startup Greece, Θάνος Παράσχος συμφώνησαν να διερευνήσουν συμπράξεις για την υποστήριξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας, την ανταλλαγή γνώσης και τη συμμετοχή σε δράσεις δικτύωσης.

«Είναι γεγονός ότι ο τομέας τον νεοφυών επιχειρήσεων, είναι ένας τομέας της ελληνικής οικονομίας με πρόσφορο έδαφος, άλλα με έλλειψη γνώσης και καθοδήγησης. Μέσα από την συνεργασία μας με το ΕΚΤ προσβλέπουμε στην παροχή γνώσεων, καθοδήγησης και δικτύωσης, μέσα από κοινές δράσεις και κοινό όραμα» δήλωσε μετά την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας ο Θάνος Παράσχος.

«Η συνεργασία με την ομάδα του Startup Greece, η διαρκής ανταλλαγή γνώσης, καθώς και ο κοινός σχεδιασμός στοχευμένων δράσεων πληροφόρησης και συμβουλευτικής καθοδήγησης, στο πλαίσιο ολοκληρωμένων υπηρεσιών, είναι βέβαιο ότι θα συμβάλουν στην ανάδειξη νέων επιχειρηματικών ευκαιριών και στην ενδυνάμωση του εγχώριου οικοσυστήματος νεανικών καινοτόμων επιχειρήσεων» ανέφερε χαρακτηριστικά η Δρ. Εύη Σαχίνη.

Με διεθνή δραστηριότητα και ευρωπαϊκή παρουσία, ο μη κερδοσκοπικός, μη κυβερνητικός οργανισμός Startup Greece ενισχύει την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία, υποστηρίζοντας και ενισχύοντας ειδικά τη δράση νεοφυών επιχειρήσεων. Αντίστοιχα, το ΕΚΤ αναπτύσσει ολοκληρωμένες υπηρεσίες για την ενίσχυση της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας, υποστηρίζοντας την περαιτέρω αξιοποίηση της έρευνας, την εξωστρέφεια, την ανθεκτικότητα, την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση των ελληνικών επιχειρήσεων.

Οι δύο οργανισμοί συμφώνησαν να συνεργαστούν για τον σχεδιασμό κοινών δράσεων στήριξης της εγχώριας επιχειρηματικότητας, στο πλαίσιο της παροχής ολοκληρωμένων υπηρεσιών με έμφαση σε θέματα καινοτομίας, ψηφιακού μετασχηματισμού, εξωστρέφειας και δικτύωσης. Κεντρικός στόχος είναι η ενθάρρυνση και η ανάπτυξη της μεταφοράς τεχνολογίας, δηλαδή της αξιοποίησης των ερευνητικών και τεχνολογικών αποτελεσμάτων των νεοφυών επιχειρήσεων του Startup Greece, καθώς και η υποστήριξη επιχειρηματικών εγχειρημάτων καινοτομικής έντασης αξιοποιώντας τις εξειδικευμένες γνώσεις και δυνατότητες δικτύωσης του ΕΚΤ.

Ειδικότερα, η Μονάδα Καινοτομίας και Δικτύωσης του ΕΚΤ θα φροντίζει για την τακτική ενημέρωση των στελεχών του Startup Greece σχετικά με χρηματοδοτικές ευκαιρίες και ευκαιρίες εμπορικών, ερευνητικών και τεχνολογικών συνεργασιών. Με την σειρά του, το Startup Greece θα προωθεί συστηματικά στα στελέχη του και στις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις την ενημέρωση για τις σχετικές ευκαιρίες και τη δυνατότητα υποστήριξης από το ΕΚΤ.

Ομοίως, το ΕΚΤ και το Startup Greece θα αναλάβουν κοινές δράσεις ενημέρωσης και συμβουλευτικής καθοδήγησης στις ακόλουθες θεματικές που απασχολούν τις νεοφυείς επιχειρήσεις:

  • πρόσβαση σε εθνική και ευρωπαϊκή χρηματοδότηση (το ΕΚΤ είναι Εθνικό Σημείο Επαφής για τον Ορίζοντα Ευρώπη και συντονιστής του κόμβου του EIT Health στην Ελλάδα),
  • πρόσβαση σε νέες αγορές και ανάπτυξη αντίστοιχων δεξιοτήτων (το ΕΚΤ είναι συντονιστής του Enterprise Europe Network - Hellas, του ελληνικού κόμβου του ομώνυμου ευρωπαϊκού δικτύου), και
  • συνδυαστική αξιοποίηση εργαλείων (χρηματοδοτικών και μη) για την υλοποίηση επιχειρηματικών ιδεών (το ΕΚΤ συμμετέχει στην Πρωτοβουλία StartUp Europe 4 Growth).

Στη διαδικασία της υπογραφής παραβρέθηκαν, επίσης, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΕΚΤ Αργύρης Περουλάκης, ο επικεφαλής της Μονάδας Καινοτομίας και Δικτύωσης του ΕΚΤ Δρ Νίκος Καραμπέκιος και η σύμβουλος Καινοτομίας του ΕΚΤ Βαρβάρα Βασιλάκη.

Startup Greece

Startup Greece (YEC) είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ενημερώνει, εκπαιδεύει και υποστηρίζει άτομα για να μετατρέψουν τις ιδέες της σε επιχειρήσεις με κοινωνικό και οικονομικό αντίκτυπο.

Όραμα του οργανισμού, είναι η δημιουργία τοπικών κοιτίδων καινοτομίας και επιχειρηματικότητας, που θα αποτελούν μέρος έμπνευσης και υποστήριξης των ατόμων, αποβλέποντας σε κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη από την Ελλάδα για όλο τον κόσμο.

Μέχρι σήμερα, ο οργανισμός έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 100 ενημερωτικές και εκπαιδευτικές δράσεις με συμμετοχή 1.000.000+ ατόμων, σε 10 πόλεις στην Ελλάδα, με το δίκτυο των εθελοντών να ξεπερνάει τους 200.  Ο οργανισμός έχει προσφέρει πρακτική άσκηση σε πάνω από 40 νέους από όλο τον κόσμο.

Οι υποστηριζόμενες startups έχουν αντλήσει χρηματοδοτήσεις που συνολικά ξεπερνούν τα 10 εκατομμύρια ευρώ, δημιουργώντας έτσι πάνω από 100 νέες θέσεις εργασίας. Πρόσφατα μια από τις εταιρίες που είχαν υποστηριχθεί πουλήθηκε έναντι 70 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο οργανισμός είναι πιστοποιημένος ως θερμοκοιτίδα στο μητρώο του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ)

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και εποπτεύεται από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Το ΕΚΤ είναι Επιστημονική Υποδομή Εθνικής Χρήσης και Εθνική Αρχή του Ελληνικού Στατιστικού Συστήματος.

Με σύγχρονες τεχνολογικές υποδομές, υψηλή τεχνογνωσία και εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, το ΕΚΤ:

  • αναπτύσσει ολοκληρωμένες υπηρεσίες για τη σύνδεση της έρευνας με την παραγωγή, την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της ερευνητικής δραστηριότητας, την εξωστρέφεια και τη δικτύωση, την ανάπτυξη του δυναμικού καινοτομίας επιχειρήσεων και ερευνητικών κέντρων, και την ενίσχυση του ψηφιακού μετασχηματισμού,
  • παράγει τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της χώρας μας για τις ευρωπαϊκές στατιστικές Έρευνας, Ανάπτυξης και Καινοτομίας,
  • διεξάγει έρευνες, συλλέγει στοιχεία και παράγει εθνικές στατιστικές σε τομείς της επιστήμης & τεχνολογίας και της ψηφιακής οικονομίας,
  • αναπτύσσει συστήματα Διακυβέρνησης Δεδομένων που αφορούν το σύστημα έρευνας, καινοτομίας και ψηφιακής οικονομίας προκειμένου να ενισχύεται με στοιχεία και τεκμήρια η άσκηση και η αποτίμηση δημόσιων πολιτικών και να υποστηρίζονται αποφάσεις,
  • είναι ο θεσμικός οργανισμός σε εθνικό επίπεδο για την οργάνωση και διάθεση επιστημονικών και τεχνολογικών πληροφοριών,
  • συλλέγει, τεκμηριώνει και διαθέτει για περαιτέρω χρήση, ως δημόσια δεδομένα, έγκριτο ψηφιακό περιεχόμενο επιστήμης και πολιτισμού,
  • παρέχει υπηρεσίες σε πλήθος ελληνικών οργανισμών (βιβλιοθήκες, αρχεία, μουσεία) για την οργάνωση και διάθεση προτυποποιημένης και έγκριτης πληροφορίας.

---

Πηγή: ΕΚΤ

Μοιραστείτε το:

Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο