Συστατικές Επιστολές για Μεταπτυχιακό: Τι να προσέξεις!
Σκέφτεσαι να κάνεις το επόμενο βήμα στην ακαδημαϊκή σου καριέρα; Ετοιμάζεις την αίτησή σου για το μεταπτυχιακό που θέλεις να παρακολουθήσεις; Αν ρίξεις μια ματιά στα απαραίτητα δικαιολογητικά που πρέπει να συγκεντρώσεις για την αίτησή σου, θα ενημερωθείς για τη μία ή και δύο συστατικές επιστολές που χρειάζεσαι, προκειμένου να γίνεις δεκτός/η στο μεταπτυχιακό που σε ενδιαφέρει. Οι συστατικές επιστολές μπορεί να παίξουν καθοριστικό ρόλο για την εισαγωγή σου στο μεταπτυχιακό που ονειρεύεσαι. Σε αυτό το άρθρο θα δούμε μαζί τι πρέπει να προσέξεις όταν ζητάς συστατικές επιστολές, τι να αποφύγεις και τι προτείνεται να κάνεις.
Ας ξεκινήσουμε με τα βασικά!
#1 Ποιος/α μπορεί να σου γράψει συστατική επιστολή;
- Καθηγητές: Επίλεξε καθηγητές/ριες με τους/τις οποίους/ες είχες στενή επαφή και μπορούν να μιλήσουν για τις ακαδημαϊκές σου επιδόσεις, τις δεξιότητές σου και την προσωπικότητά σου. Απόφυγε τους/τις καθηγητές/ριες που σε γνωρίζουν επιφανειακά.
- Εργοδότες: Αν έχεις επαγγελματική εμπειρία, μπορείς να ζητήσεις συστατική από τον/την εργοδότη/ριά σου, ειδικά αν οι αρμοδιότητές που έχεις αναλάβει στην εργασία σου σχετίζονται με το μεταπτυχιακό που σκοπεύεις να ακολουθήσεις. Συστατικές επιστολές μπορούν να γίνουν δεκτές σε πολλές περιπτώσεις και από συναδέρφους σου, μιας και είναι άνθρωποι που σε ζουν καθημερινά στη δουλειά σου και μπορούν να μιλήσουν για τις δεξιότητές σου, τις ικανότητες και τις γνώσεις σου.
- Άλλοι: Σε κάποιες περιπτώσεις, μπορείς να ζητήσεις συστατική και από άλλους ανθρώπους που έχεις συνυπάρξει, όπως π.χ. από έναν ερευνητή με τον οποίο συνεργάστηκες, έναν προπονητή που είχες ή έναν εθελοντικό συντονιστή, αν οι δραστηριότητές σου σχετίζονται με το μεταπτυχιακό.
#2 Ποιος/α ΔΕΝ πρέπει να σου γράψει συστατική επιστολή;
- Συγγενείς και φίλοι: Ένα λάθος που συναντάμε συχνά και είναι red flag για την επιτροπή αξιολόγησης. Μην προτείνεις ως συντάκτες των συστατικών σου τη μητέρα σου, τον αδερφό σου ή τον/την σύζυγό σου. Όλοι ξέρουμε ότι θα έχουν να πουν τα καλύτερα για εσένα, αλλά οι επιτροπές αξιολόγησης προτιμούν συστάσεις από αντικειμενικούς επαγγελματίες που σε έχουν ζήσει στην ακαδημαϊκή ή/και επαγγελματική σου ζωή.
- Γνωστοί: Άτομα που σε γνωρίζουν επιφανειακά δεν μπορούν να δώσουν μια ολοκληρωμένη εικόνα για τις ικανότητές σου.
#3 Πώς να προετοιμάσεις τους επαγγελματίες που θα συντάξουν τις συστατικές επιστολές
- Δώσ' τους όλες τις απαραίτητες πληροφορίες: Βιογραφικό, προσωπικό δοκίμιο, πληροφορίες για το μεταπτυχιακό πρόγραμμα κ.λπ.
- Δώσ' τους αρκετό χρόνο: Οι καθηγητές έχουν πολλές υποχρεώσεις, οπότε ζήτησε τη συστατική επιστολή αρκετά νωρίτερα από την προθεσμία.
- Ευχαρίστησέ τους: Μην ξεχάσεις να τους ευχαριστήσεις για τον χρόνο και την προσπάθειά τους.
Extra tip για να ξεχωρίσεις!
- Συζήτησε τους λόγους που επιλέγεις αυτούς τους ανθρώπους: Εξήγησέ τους γιατί πιστεύεις ότι μπορούν να δώσουν μια ακριβή εικόνα για σένα και γιατί τους επέλεξες.
- Ζήτησε συγκεκριμένες πληροφορίες: Μπορείς να συζητήσεις μαζί τους τι θέλεις να τονίσουν στη συστατική επιστολή (π.χ. συγκεκριμένες δεξιότητες, εμπειρίες, στόχους). Σίγουρα, θα σε ωφελήσει πολύ το να αναδειχθούν μέσα από τις συστατικές επιστολές τα στοιχεία εκείνα του χαρακτήρα σου, οι δεξιότητες και οι εμπειρίες που θα είναι χρήσιμα ή και απαραίτητα για το μεταπτυχιακό που θέλεις να παρακολουθήσεις.
Όπως καταλαβαίνεις, η επιλογή των κατάλληλων επαγγελματιών για να συντάξουν τις συστατικές επιστολές σου είναι ένα σημαντικό βήμα για την επιτυχία της αίτησής σου σε ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα. Ακολούθησε τα παραπάνω tips και θα αυξήσεις τις πιθανότητές σου να λάβεις θετικές συστατικές επιστολές, να ξεχωρίσεις και να εισαχθείς τελικά στο μεταπτυχιακό που ονειρεύεσαι.
Για αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με τις συστατικές επιστολές, μπορείς να δεις και το παλαιότερο μας άρθρο με τίτλο Συστατικές επιστολές για μεταπτυχιακές σπουδές: Πώς θα τις εξασφαλίσεις.
Πέρα από τις συστατικές επιστολές, ένα εξίσου σημαντικό βήμα της αίτησής σου σε ένα μεταπτυχιακό είναι η συγγραφή της αυτοπεριγραφικής σου έκθεσης. Μπορεί να δεις εδώ όλα τα σχετικά μας άρθρα για το πώς να συντάξεις την έκθεση στόχων σου.
Για γενικότερες συμβουλές σχετικά με την αίτησή σου σε ένα μεταπτυχιακό, δες το σχετικό μας άρθρο μας 5 tips για να κάνεις την αίτηση του μεταπτυχιακού σου να ξεχωρίσει!
Επιμέλεια κειμένου: Νίκη Λαμπίρη
Εικόνα: Canva & Freepik