Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.

Τι μισθό να ζητήσεις στην πρώτη σου δουλειά;

Τι μισθό να ζητήσεις στην πρώτη σου δουλειά;

Η στιγμή που πρέπει να συζητήσεις θέματα μισθού όταν περνάς από συνέντευξη για την πρώτη σου θέση εργασίας, είναι ο ορισμός του «άβολου». Τι να ζητήσεις; Τι να αποδεχτείς;

Σου φτιάξαμε έναν -ελπίζουμε- βοηθητικό Οδηγό για να μην νιώσεις ποτέ εκτεθειμένος/η.

Εμείς που ασχολούμαστε με την αγορά εργασίας, πολλές φορές παίρνουμε μηνύματα από εσάς που μας ρωτάτε: «Με κάλεσαν από μια εταιρεία για συνέντευξη – τι να ζητήσω σε μισθό;». Ή «Τι “παίζει” σε αυτή την εταιρεία από απολαβές, ξέρεις;». «Να αναφέρω εγώ το θέμα μισθού ή θα μου το αναφέρουν εκείνοι;».

Worry not! Σε αυτό το άρθρο θα σου πούμε ό,τι μπορεί να χρειαστείς για να ξεπεράσεις τον άβολο σκόπελο της συζήτησης μισθού (a.k.a. διαπραγμάτευση μισθού).

«Καταρχάς, ποιος είναι ο βασικός μισθός στην Ελλάδα;»

Από 1η Ιανουαρίου 2022 θα ισχύσει μια μικρή αύξηση του κατώτατου μισθού: το minimum, από 650 ευρώ, πηγαίνει στα 663 ευρώ μεικτά τον μήνα (ή 773,5 ευρώ αν συνυπολογίσεις ότι καταβάλλονται 14 μισθοί το χρόνο).  Συζητείται πάντως να γίνει μια επιπλέον αύξηση μετά το Β’ εξάμηνο του 2022. Οποιοδήποτε ποσό κάτω από αυτό, δεν είναι νόμιμο.

«Ανεξαρτήτως του βασικού μισθού, εγώ μπορώ να διεκδικήσω κάτι καλύτερο;»

Φυσικά και μπορείς. Εξαρτάται από το είδος της θέσης που διεκδικείς και την εξειδίκευση που έχεις. Επίσης, κράτα κατά νου, ότι σε κάποιου είδους θέσεις, όπως είναι η Εξυπηρέτηση Πελατών ή οι Πωλήσεις, μπορεί να έχεις και bonus αναλόγως της απόδοσής σου.

Θυμήσου, ότι πέρα από το θέμα του μισθού αρκετά σημαντικές είναι και οι υπόλοιπες παροχές που σου δίνει μια εταιρεία. Μπορεί δηλαδή ο «ονομαστικός» όπως λέμε μισθός, να μην είναι μεγάλος, αλλά αυτή την έλλειψη να την αντισταθμίζουν παροχές όπως:

  • ιδιωτική ασφάλιση (δίνεται αρκετά συχνά) και συνταξιοδοτικό πρόγραμμα
  • ευέλικτο ωράριο εργασίας ή και δυνατότητα για remote working
  • επιπλέον άδειες πέρα από αυτές που ορίζει ο νόμος 
  • χρηματοδότηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων
  • vouchers για εστιατόρια, συνδρομές, γυμναστήριο, εισιτήρια κλπ. 

Επίσης, ένας έμμεσος τρόπος να διεκδικήσεις ένα καλύτερο εισόδημα για εσένα σε βάθος χρόνου, είναι να ρωτήσεις τι δυνατότητες/προοπτικές εξέλιξης έχεις μέσα στην εταιρεία. Αυτό θα σου δώσει μια εικόνα για το αν θα καταφέρεις να αναπτυχθείς και να επιτύχεις καλύτερο μισθό, σε εύλογο χρονικό διάστημα.

«Πώς θα βεβαιωθώ ότι αυτό που θα διεκδικήσω είναι ρεαλιστικό»;

Κάνε πρώτα μια καλή έρευνα. Συνομίλησε με συμφοιτητές σου ή αποφοίτους της Σχολής σου για να δεις εκείνοι σε ποια μισθολογικά επίπεδα κινήθηκαν στην πρώτη τους δουλειά. Ρώτα όμως με διακριτικότητα και μην επιμείνεις να σου πουν ακριβώς τι παίρνουν. Μια τάξη μεγέθους, είναι αρκετή. 

Μην συμπεράνεις ότι όσο μεγαλύτερη είναι η εταιρεία, τόσο υψηλότεροι θα είναι και οι μισθοί. Δεν είναι κανόνας αυτό. Μάλιστα, μερικές φορές μια μεγάλη ή πολυεθνική εταιρεία δεν μπορεί να αποκλίνει πολύ από τη γενική βάση μισθών, και μπορεί να μην είναι τόσο ευέλικτη για να συμφωνήσει να σου δώσει κάτι υψηλότερο.

«Πότε θα γίνει η πρώτη συζήτηση για τον μισθό;»

Η πρώτη αναφορά σχετικά με τον μισθό γίνεται από τον recruiter/manager που σε έχει καλέσει για συνέντευξη, οπότε προτείνουμε να μην ξεκινήσεις εσύ -κυρίως στην πρώτη επαφή- τη συζήτηση. Προέχει να γνωριστείτε, να νιώσεις αν είσαι the perfect match για τη δουλειά, και να νιώσουν κι εκείνοι με τη σειρά τους ότι μπορείς να αντεπεξέλθεις στις απαιτήσεις της θέσης. Μερικές φορές, όταν πρόκειται να ακολουθήσει και δεύτερο ή τρίτο interview, ο μισθός δεν θίγεται καν στην πρώτη συνάντηση.

*Μια καλή ιδέα είναι να ρωτήσεις στην αρχή ποια είναι η διαδικασία του recruitment, ώστε να έχεις στο μυαλό σου σε ποιο χρονικό σημείο θα προκύψει η σχετική συζήτηση.

«Αν δεν αναφερθεί καθόλου η εταιρεία στο θέμα του μισθού, να το αναφέρω εγώ;»

Αν δεις ότι προχωράει η διαδικασία επιλογής σου και δεν γίνεται καμία μισθολογική αναφορά, βεβαίως μπορείς να πάρεις εσύ τη σκυτάλη και να ρωτήσεις. Μερικοί ευγενικοί τρόποι με τους οποίους μπορείς να θέσεις την ερώτηση, είναι:

 «Θέλετε να συζητήσουμε για το τι περίπου προβλέπει μισθολογικά η συγκεκριμένη θέση»;

Ή «Έχετε εικόνα για το πού κινείται από άποψη απολαβών ο συγκεκριμένος ρόλος;»

«Αν με ρωτήσουν εκείνοι τι μισθό θα ήθελα, τι απαντάω;»

Σε μερικές περιπτώσεις, ο recruiter/manager που θα σου πάρει τη συνέντευξη μπορεί να σε ρωτήσει με τι μισθό θα ήσουν ικανοποιημένος/η. Είναι μια πολύ ωραία “πάσα” που μπορεί να σου πετάξει για να δει αν οι απαιτήσεις σου είναι λογικές και αν έχεις αξιολογήσει σωστά τις δεξιότητες και τις ικανότητές σου. Ο καλύτερος τρόπος να απαντήσεις είναι ο εξής:

«Σκεφτόμουν κάτι μεταξύ… (εδώ δίνεις ένα εύρος απολαβών). Πώς σας φαίνεται αυτό;».

Ή μπορείς να αντιστρέψεις την ερώτηση και να πεις: «Ξέρω ότι στις junior θέσεις δεν είναι υψηλοί οι μισθοί. Όμως θα τολμούσα να ζητήσω ό,τι δίνετε συνήθως, αλλά προσαυξημένο όσο μπορείτε, για να υπάρχει αίσθημα ικανοποίησης και από τις δύο πλευρές».

Τι πρέπει σίγουρα να αποφύγεις: 

  • Μην πεις «δεν ξέρω» (θα ακουστείς απροετοίμαστος/η ή και άβουλος/η). 
  • Μη δώσεις ένα αυστηρό ποσό, π.χ. «Δε θα δεχόμουν κάτω από 900 ευρώ». Ακόμα και αν μέσα σου έχεις αποφασίσει ότι δεν θα συμβιβαστείς με λιγότερα, δεν είναι καλό να δείξεις υπερφίαλος/η. Αν δεν σε ικανοποιεί η τελική πρόταση μισθού που θα σου κάνουν, δείξε διακριτικά τους ενδοιασμούς σου και ζήτα λίγο χρόνο για να το σκεφτείς. Αν στο τέλος δεν θέλεις να προχωρήσεις με το ποσό που θα σου προτείνουν, και διαπιστώσεις ότι εκείνοι δεν διατίθενται να το ανεβάσουν, μπορείς πάντα να τους ευχαριστήσεις και να αρνηθείς ευγενικά την πρόταση.

*Είσαι πλέον έτοιμος/η να χειριστείς επαγγελματικά τη συζήτηση για τον πρώτο σου μισθό, ή το πακέτο μισθού και παροχών που θα έχεις. Είναι πολύ σημαντικό να νιώθεις αυτοπεποίθηση καθ’ όλη αυτή τη διαδικασία, όμως μια αυτοπεποίθηση που δεν θα διολισθαίνει προς την υπερβολή. Άλλωστε αυτά είναι τα πρώτα σου εργασιακά βήματα, οπότε το ζητούμενο είναι να δείξεις διαλλακτικότητα και να χτίσεις βήμα-βήμα τη μισθολογική σου πορεία. Καλή επιτυχία!

Κείμενο: Δημήτρης Φαλλιέρος

Φωτογραφία: Pexels

Μοιραστείτε το:

Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο