Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.

Tips για να ξεκλειδώσεις τη δημιουργικότητα σου!

Tips για να ξεκλειδώσεις τη δημιουργικότητα σου!

Δημιουργικότητα: ένα από τα πιο περιζήτητα skills σήμερα, μία δεξιότητα που αναφέρεται σε όλους τους οδηγούς αυτοβελτίωσης, ένας όρος που έχει απασχολήσει την επιστήμη τόσο στους τομείς της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας όσο και στα πεδία της ψυχικής υγείας και εξέλιξης. Η δημιουργικότητα δεν είναι μία ικανότητα την οποία κάποιος είτε κατέχει, είτε όχι. Είναι περισσότερο μία άσκηση του μυαλού, ένας "μυς" που χρειάζεται εξάσκηση για να βελτιωθεί και να αποδώσει. Εξελίσσεται με την πάροδο του χρόνου όσο εκτίθεσαι σε καταστάσεις που απαιτούν δημιουργική σκέψη. Λανθασμένα, συχνά συγχέουμε τη δημιουργικότητα με καλλιτεχνικά επαγγέλματα και ανθρώπους των τεχνών, ωστόσο η δημιουργική σκέψη και η φαντασία είναι απαραίτητα στοιχεία στην καθημερινότητά μας. Μας βοηθά, συνήθως ασυνείδητα, να αντεπεξέλθουμε στις απαιτήσεις στην προσωπική μας ζωή, στην εργασία, στις σπουδές μας, δίνοντας λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. 

Δυστυχώς όμως, οι γρήγοροι ρυθμοί στη σημερινή πραγματικότητα δυσχεραίνουν τη δημιουργική μας ικανότητα. Η καθημερινή ρουτίνα, οι τυποποιημένες μορφές εργασίας, καθώς και η τεχνολογία και ακόμη πιο πρόσφατα η τεχνητή νοημοσύνη, μειώνουν την ανάγκη δημιουργικής σκέψης σε καθημερινή βάση και μας περιορίζουν σε πιο απλοϊκά και στερεοτυπικά μοτίβα σκέψης. Είναι, λοιπόν, φυσιολογικό ορισμένες φορές να αισθανόμαστε πως έχουμε "βαλτώσει", πως χρειαζόμαστε μία ψυχική αναζωογόνηση, κάτι διαφορετικό που θα μας επαναφορτίσει με την ενέργεια που τόσο χρειαζόμαστε. Παρακάτω έχουμε συγκεντρώσει ορισμένα από τα πιο αποτελεσματικά tips που μπορείς να εφαρμόσεις στην καθημερινότητά σου, ώστε να ακονίσεις τη δημιουργικότητα σου και να ξεκλειδώσεις τις δυνατότητες σου!

  1. Μην σταματάς να μαθαίνεις
    Για να παραμείνεις δημιουργική/ός θα πρέπει να διατηρείς την περιέργειά σου ζωντανή. Η ανάγκη να μαθαίνεις νέα skills, είτε αυτά σχετίζονται με το επάγγελμα και τις σπουδές σου είτε είναι κάτι εντελώς διαφορετικό, κρατά το μυαλό σου σε εγρήγορση και ανοιχτό σε νέες γνώσεις και ιδέες. Βρες σεμινάρια ή εκπαιδευτικά προγράμματα σε θέματα που σε απασχολούν (εδώ και εδώ), ή ακόμη και μεταπτυχιακά προγράμματα που θα σου ανοίξουν νέα γνωστικά αντικείμενα ή θα σε βοηθήσουν να εμβαθύνεις τις γνώσεις σου (εδώ). Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να θέτεις νέους στόχους και νέες προκλήσεις στον εαυτό σου για να εξασκείς τη δημιουργικότητά σου.
     
  2. Κάνε ό,τι σε "γεμίζει"
    Βρες διέξοδο από τη ρουτίνα σου ξεκινώντας ένα χόμπι ή μία δραστηριότητα που πάντα ήθελες να κάνεις. Ακόμη καλύτερα, ξεκίνα και πάλι μία ασχολία που είχες αφήσει παλιότερα, λόγω έλλειψης χρόνου. Η ψυχική ανάταση που θα νιώσεις θα σου δώσει την απαραίτητη ενέργεια και διάθεση για νέες ιδέες. Εάν, μάλιστα η ενασχόληση που επιλέξεις σχετίζεται με οποιαδήποτε τέχνη (ζωγραφική, χορό, δημιουργική γραφή, φωτογραφία κ.λ.π.) ή και την επαφή σου με τη φύση (πεζοπορίες, αναβάσεις, υδάτινα sports κα.) έρευνες δείχνουν πως αυτό το διάλειμμα από την καθημερινότητα και η διαφυγή μέσα από κάτι εντελώς διαφορετικό θα σε γεμίσουν έμπνευση και θα σου αποδώσουν πολλαπλά οφέλη, κυρίως στην ψυχική σου υγεία. Το μόνο που χρειάζεται είναι η απόφαση να ξεκινήσεις!
     
  3. Το απόλυτο τίποτα
    Πολλές φορές στην προσπάθειά μας να χωρέσουμε τα πάντα μέσα στα στενά όρια του καθημερινού μας προγράμματος, περιορίζουμε τον εαυτό μας και τη δημιουργικότητα μας. Στην πραγματικότητα, οι περισσότερες έρευνες αποδεικνύουν πως ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να διεγείρουμε τη δημιουργική μας σκέψη είναι να κάνουμε ένα διάλειμμα. Οι προθεσμίες είναι ο εχθρός της έμπνευσης. Το ίδιο και η πίεση και το stress. Χρειαζόμαστε χρόνο στον οποίο να μην κάνουμε απολύτως τίποτα, αφήνοντας χώρο για ονειροπόληση. Αυτό μας επιτρέπει να βλέπουμε τα πράγματα από πολλές οπτικές γωνίες, να εξετάζουμε διαφορετικές απόψεις και να αποστασιοποιούμαστε από συναισθήματα που επηρεάζουν τη σκέψη μας. 
     
  4. Βρες το δικό σου πρόγραμμα
    Κάποιοι άνθρωποι αισθάνονται δημιουργικοί και γεμάτοι ενέργεια νωρίς το πρωί. Άλλοι χρειάζονται την ηρεμία των νυχτερινών ωρών για να νιώσουν δημιουργικοί. Βρες αυτό που ταιριάζει σε εσένα και δημιούργησε τις συνθήκες που θα σε βοηθήσουν περισσότερο να συγκεντρωθείς και να αφεθείς στις σκέψεις σου. Διάλεξε το μέρος, τη μουσική (ή την ησυχία), τα εργαλεία που χρειάζεσαι και δημιούργησε το τέλειο "σκηνικό". Βάλε τον εαυτό σου στη θέση ενός απαιτητικού καλλιτέχνη, που φροντίζει τα πάντα ώστε να βελτιώσει την απόδοσή του. 

Πάνω απ 'όλα, να θυμάσαι ότι η δημιουργικότητα είναι ένα ταξίδι και όχι μια τελική κατάσταση, ένα ζωτικό συστατικό για τη συνολική μας ευημερία. Διατήρησε την περιέργειά σου, αφιέρωσε χρόνο και ενέργεια και απόλαυσε τα οφέλη τη δημιουργικής σκέψης στη ζωή σου και στον κόσμο γύρω σου! 

Επιμέλεια Κειμένου: Βάλια Κοντού
Εικόνα: Canva

Μοιραστείτε το:

Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο