Ώρα να τεστάρεις: είσαι στ’ αλήθεια έτοιμος/η για τη ζωή μετά το Πανεπιστήμιο;
Το να αποφασίσεις πώς θα κινηθείς τελειώνοντας τη Σχολή ή το Πανεπιστήμιο, μπορεί να φαίνεται δύσκολο. Γι’ αυτό εμείς είπαμε να το κάνουμε λίγο πιο εύκολο με 6 σημεία-κλειδιά με τα οποία θα τεστάρεις την ετοιμότητά σου.
1. Έχεις τσεκάρει όλα τα διαθέσιμα προγράμματα Πρακτικής Άσκησης;
Αν είσαι τελειόφοιτος/η είναι σημαντικό να δεις όλες σου τις εναλλακτικές για Πρακτική Άσκηση. Θα τα βρεις όλα συγκεντρωμένα στο eduguide.gr, και σε job boards όπως το kariera.gr, πληκτρολογώντας στα πεδία αναζήτησης τις σωστές λέξεις (“Πρακτική Άσκηση”, “Internship”). Αυτή τη στιγμή που μιλάμε (Οκτώβριος 2021), τρέχουν αρκετά προγράμματα σε μεγάλο εύρος θέσεων, από Human Resources μέχρι Product Engineering, και από Creative Design μέχρι Λογιστική.
Tip: Τα καλά νέα είναι ότι το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ), το Αριστοτέλειο (ΑΠΘ) και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου άρχισαν να εφαρμόζουν αυτοχρηματοδοτούμενα προγράμματα πρακτικής άσκησης, εκτός από το ΕΣΠΑ. Αυτό, με απλά λόγια, σημαίνει ότι αυξάνονται και ενισχύονται οι ευκαιρίες να βρεις το Internship Program που σου ταιριάζει.
2. Είσαι δεκτικός/η σε προγράμματα ενδυνάμωσης που υπάρχουν ειδικά για νέους;
Αρκετοί ιδιωτικοί φορείς δημιουργούν ειδικά προγράμματα για τελειόφοιτους και αποφοίτους, σε δημοφιλή γνωστικά πεδία όπως το Mobile App Development και το πολύ “hot” Financial Technology (Fintech). Ένα τέτοιο πρόγραμμα είναι το Project Future, που -by the way- οι αιτήσεις για φέτος λήγουν την 01/11/2021. Προλαβαίνεις.
3. Μιλάς με ανθρώπους της αγοράς;
Υπάρχει ένα (αρνητικό) φαινόμενο που λέγεται echo chamber. Είναι αυτό που παθαίνουμε όταν μιλάμε και αλληλεπιδρούμε μόνο με άτομα όπως εμείς, ανακυκλώνοντας τις ίδιες ιδέες και απόψεις. Είναι σαν να είσαι σε ένα κλειστό δωμάτιο και να ακούς συνέχεια την ηχώ σου. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να βγεις από το κλειστό σύστημα στο οποίο είσαι, και να δεις τι γίνεται εκεί έξω, συνομιλώντας με ανθρώπους της αγοράς. Μη διστάσεις να αρχίσεις να τους ρωτάς πράγματα που σε απασχολούν. Οι περισσότεροι (εκτός αν είναι τελείως «ακατάδεκτοι») θα χαρούν να σου απαντήσουν.
4. Είσαι μάνατζερ του εαυτού σου;
Τι κάνει ένας μάνατζερ ενός… αθλητή, ενός καλλιτέχνη κλπ; Του κανονίζει τα οικονομικά, του διαχειρίζεται τους χρόνους και του φτιάχνει τη φήμη. Αυτό να κάνεις κι εσύ για τον εαυτό σου. Ξεκίνα σήμερα κιόλας να βάζεις τα οικονομικά σου σε μια τάξη, να καταγράφεις το πρόγραμμά σου σε calendar και να ενδιαφέρεσαι για το πώς χτίζεις τη φήμη σου.
Tip: Υπάρχουν πολύ «βολικές» εφαρμογές στο κινητό σου για να παρακολουθείς και να βελτιώνεις τι κερδίζεις και τι ξοδεύεις, όπως το Monefy και το YNAB (You need a budget).
5. Περνάς θετική εικόνα μέσα από τα online προφίλ σου;
Το ξέρεις ότι σύμφωνα με έρευνες, 7-9 στους 10 εργοδότες αξιοποιούν τα social media (Facebook, Tweeter, LinkedIn κλπ) για να ελέγξουν και να επιλέξουν υποψηφίους; Το ξέρεις επίσης περίπου 8 στους 10 δηλώνουν ότι έχουν απορρίψει υποψήφιο, επειδή δεν τους άρεσε αυτό που βρήκαν στο προφίλ του; Είναι πολύ υψηλά τα ποσοστά για να αφήνεις τις σελίδες σου «στη μοίρα τους». Οπότε κάνε μια καλή εκκαθάριση, γνωρίζοντας από πρώτο χέρι ότι αυτό που κοιτάζουν πιο πολύ είναι: αν έχεις θετικά δείγματα δουλειάς, αν έχεις δομημένο (και ορθογραφημένο) γραπτό λόγο, αν «τσακώνεσαι» online, αν έχεις φωτογραφίες με κραιπάλες, κλπ.
6. Πόσο «βαριά» παίρνεις τις αποτυχίες;
Το τελευταίο επίπεδο προετοιμασίας που έχεις να κάνεις, είναι σε ψυχολογικό επίπεδο. Όσο σπουδάζουμε, είμαστε σε ένα σχετικά προστατευμένο περιβάλλον. Η επαφή με την έννοια της απόρριψης και της αποτυχίας έρχεται μετά. Κάνε μια ειλικρινή συζήτηση με τον εαυτό σου: είσαι έτοιμος να σε απορρίψουν από δουλειές; Είσαι έτοιμος/η να ακούσεις «όχι»; Δεν θα τελεσφορούν πάντα οι προσπάθειές σου, θα υπάρχουν και ατυχείς στιγμές. Το ζητούμενο για εσένα είναι να χτίσεις μέσα σου το mindset ότι κάθε απόρριψη ή κάθε αποτυχία είναι ένα λιθαράκι για να δυναμώσεις και να αναπτυχθείς. Να κάνεις -με άλλα λόγια- αυτό που λέμε: «Να πέφτεις 7 φορές και να σηκώνεσαι 8».
Απάντησες σε όλα με ειλικρίνεια; Μπράβο! Χρησιμοποίησε τις απαντήσεις σου προς όφελός σου και πέρνα χωρίς φόβο στην επόμενη φάση της σταδιοδρομίας σου. Η μετάβασή σου στην εργασιακή «ενηλικίωση» δεν θα γίνει σε μια μέρα, αλλά σου εγγυόμαστε ένα πράγμα: θα γίνει σίγουρα και θα αξίζει κάθε βήμα.
Κείμενο: Δημήτρης Φαλλιέρος
Φωτογραφία: Unsplash