ΥΠΕΘΑ: 1ος Διαγωνισμός Καινοτομίας και Τεχνολογίας
Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας διοργανώνει τον 1ο Διαγωνισμό Καινοτομίας και Τεχνολογίας, με στόχο να κινητοποιήσει τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας αναδεικνύοντας νέες, πρωτότυπες και καινοτόμες ιδέες/προτάσεις βασισμένες στις νέες τεχνολογίες, οι οποίες να αναδεικνύουν την καινοτομία ως ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στον Τομέα της Άμυνας, στηρίζοντας τόσο τις Ένοπλες Δυνάμεις όσο και την Εγχώρια Αμυντική Βιομηχανία.
Το θέμα του Διαγωνισμού είναι: «Καινοτομώντας στην Επίγνωση της Επιχειρησιακής Κατάστασης (Situational Awareness Innovation)».
ΣΤΟΧΟΙ
- Το Defence Innovation Challenge έχει τους παρακάτω βασικούς στόχους:
- Δημιουργία οικοσυστήματος και ανάπτυξη κουλτούρας καινοτομίας στον τομέα της Εθνικής Άμυνας.
- Ανάδειξη έξυπνων και καινοτόμων λύσεων για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι Ένοπλες Δυνάμεις.
- Αξιοποίηση των νέων αναδυόμενων τεχνολογιών.
- Παραγωγή καινοτομίας για τη δημιουργία αμυντικών δυνατοτήτων που θα στηρίξουν μελλοντικά τη χώρα.
- Διασύνδεση με την κοινότητα τεχνολογικής καινοτομίας και επιχειρηματικότητας της χώρας μας.
- Στήριξη της νεανικής και καινοτόμου επιχειρηματικότητας, ευκαιρίες στους νέους.
ΘΕΜΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ
«Καινοτομώντας στην Επίγνωση της Επιχειρησιακής Κατάστασης (Situational Awareness Innovation)»
Η επίγνωση της επιχειρησιακής κατάστασης, τόσο για τις φίλιες όσο και για τις εχθρικές δυνάμεις, αποτελεί μία από τις σημαντικότερες παραμέτρους για την επιτυχή διεξαγωγή μιας στρατιωτικής επιχείρησης και οι τρέχουσες πρακτικές με τις οποίες αυτή επιτυγχάνεται μπορούν να βελτιωθούν με ιδέες και λύσεις που ανήκουν σε ένα μεγάλο φάσμα ερευνητικών περιοχών (π.χ. λογισμικό, αισθητήρες, συστήματα παρακολούθησης, πρωτόκολλα επικοινωνιών, διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού, επιχειρησιακών μονάδων και συστημάτων, ασφάλεια διακίνησης πληροφοριών, κ.ά.)
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ
Ενδεικτικές Θεματικές Περιοχές
Έχοντας μία ευρύτερη προσέγγιση σε ό,τι αφορά τις προτάσεις για το Διαγωνισμό, οι θεματικές ενότητες –στις οποίες μπορεί να ενταχθεί κάθε πρόταση– χωρίζονται, όχι στη βάση της ερευνητικής περιοχής, αλλά στη βάση του πεδίου εφαρμογής τους στις στρατιωτικές επιχειρήσεις. Έτσι, ορίζονται οι κάτωθι θεματικές ενότητες:
- Τακτικό Επίπεδο. Στο επίπεδο αυτό, ουσιαστικά, σχεδιάζονται και εκτελούνται τακτικές στρατιωτικές ενέργειες, προς επίτευξη στρατιωτικών αντικειμενικών σκοπών, από τακτικούς Σχηματισμούς, Συγκροτήματα και Μονάδες.
- Επιχειρησιακό Επίπεδο. Το επιχειρησιακό επίπεδο είναι το επίπεδο πολέμου στο οποίο σχεδιάζονται οι ευρείες επιχειρήσεις (συνδυάζοντας περισσότερες της μίας στρατιωτικές ενέργειες).
- Στρατηγικό Επίπεδο. Στο επίπεδο αυτό διαμορφώνεται η στρατιωτική στρατηγική που είναι συστατικό της υψηλής στρατηγικής. Διαμορφώνεται δηλαδή ο τρόπος της ανάπτυξης και της εμπλοκής των ΕΔ προκειμένου να επιτευχθούν οι Εθνικοί αντικειμενικοί σκοποί.
Κάθε πρόταση καινοτομίας ανά θεματική ενότητα, δύναται να ενταχθεί στις κάτωθι κατηγορίες ενδιαφέροντος:
- Τηλεπικοινωνίες
- Ασφάλεια σε φυσικό και ψηφιακό επίπεδο
- Ανάπτυξη εφαρμογών λογισμικού (Software Development)
- Ανάπτυξη και υλοποίηση τεχνικού εξοπλισμού (Hardware Development)
- Αμυντικά Συστήματα.
Οι παραπάνω κατηγορίες ενδιαφέροντος και θεματικές ενότητες μπορούν να αναφέρονται στους τομείς της ξηράς, της θάλασσας, του αέρα και του διαστήματος, είτε μεμονωμένα είτε συνδυαστικά.
Στο Διαγωνισμό μπορεί να συμμετάσχει:
- Κάθε φυσικό πρόσωπο Ελληνικής Υπηκοότητας, άνω των 18 ετών κατά την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των προτάσεων, που είναι νόμιμος και μόνιμος κάτοικος Ελλάδας και αποτελεί:
- (1) Εν ενεργεία μόνιμο στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων.
- (2) Επιστημονικό προσωπικό/φοιτητές των ανωτάτων ακαδημαϊκών(ΑΕΙ, ΑΣΕΙ, ΑΣΣΥ) ιδρυμάτων και ερευνητικών ιδρυμάτων της χώρας.
- (3) Προσωπικό μικρών, μεσαίων και νεοφυών (start–up) επιχειρήσεων που έχουν έδρα στην Ελλάδα και δραστηριότητα στο χώρο της τεχνολογίας και της καινοτομίας.
- Τα ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα της χώρας.
- Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις της χώρας με δραστηριότητα στην τεχνολογία και την καινοτομία.
ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ
- 15 Μαι 2021: Έναρξη Υποβολής Προτάσεων
- Ιούνιος 2021: Open Day
- 15 Αυγ 2021: Λήξη Υποβολής Προτάσεων
- Σεπ 2021: Αρχική Αξιολόγηση
- Οκτ 2021: Διοργάνωση Bootcamp
- Νοε 2021: Τελική Αξιολόγηση και Διεξαγωγή Συνεδρίου
ΒΡΑΒΕΙΑ
Το σύνολο των χρηματικών επάθλων ορίζεται στις 18.000 €, και θα διανεμηθεί ως εξής:
- 1ο βραβείο: 7000 ευρώ
- 2ο βραβείο: 5000 ευρώ
- 3ο βραβείο: 3500 ευρώ
- Νεανική Καινοτομία: Η πρόταση που θα συγκεντρώσει την υψηλότερη βαθμολογία και θα κατατεθεί από ομάδα που θα στελεχώνεται αποκλειστικά από ανθρώπινο δυναμικό στο ηλικιακό όριο 18-23, θα βραβευτεί με το βραβείο νεανικής καινοτομίας και θα λάβει ως έπαθλο 2500 ευρώ.
Αναλυτικές πληροφορίες για το διαγωνισμό θα βρείτε στην ιστοσελίδα crowdhackathon.com/defencetech-bootcamp/.