Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.
Αμπελουργία - Οινολογία και Αλκοολούχα ποτά (MSc in Viticulture - Oenology and Alcoholic Beverages)
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Χημείας ΕΚΠΑ και Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών
Full Time

Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών-Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών: Αμπελουργία-Οινολογία και Αλκοολούχα Ποτά (2024-2025)

Το Τμήμα Χημείας του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.) και το Τμήμα Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (Γ.Π.Α.), προκηρύσσουν για το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025 δεκαπέντε (15) θέσεις μεταπτυχιακών φοιτητών στα πλαίσια λειτουργίας του Διιδρυματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Αμπελουργία-Οινολογία και Αλκοολούχα Ποτά».

Το Δ.Π.Μ.Σ. οδηγεί στην απονομή:
«Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών» μετά από σπουδές τριών (3) ακαδημαϊκών εξαμήνων.

Αντικείμενο του Δ.Π.Μ.Σ. είναι ένα σύγχρονο, καινοτόμο πρόγραμμα σπουδών για την επιστημονική κατάρτιση και εξειδίκευση επιστημόνων στην Αμπελουργία, την Οινολογία και τα Αλκοολούχα Ποτά, διασυνδέοντας την ακαδημαϊκή και την επαγγελματική εκπαίδευση.

Σκοπός του προγράμματος είναι:
α) Η παροχή γνώσεων στους μεταπτυχιακούς φοιτητές στη βασική, συστηματική και επιστημονική έρευνα, που συμβάλλει στις συνεχώς εξελισσόμενες επιστήμες της Αμπελουργίας, της Οινολογίας και των Αλκοολούχων Ποτών.
β) Η προαγωγή της επιστημονικής γνώσης σε θέματα του Αμπελο-οινικού τομέα, καθώς και η ανάπτυξη της έρευνας στον τομέα αυτό.
γ) Η δημιουργία εξειδικευμένων επιστημόνων, ικανών να στελεχώσουν:

  • Βιομηχανίες παραγωγής οίνου, ζύθου, αποσταγμάτων και αλκοολούχων ποτών που κατέχουν κυρίαρχη θέση στη Χημική Βιομηχανία της χώρας και παίζουν σπουδαίο ρόλο στην Εθνική μας Οικονομία.
  • Αμπελουργικές εκμεταλλεύσεις, παραγωγικούς αμπελώνες και συναφείς επαγγελματικές δομές.
  • Υπηρεσίες του ευρύτερου δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση, ερευνητικά ιδρύματα, δημόσιες υπηρεσίες κ.α.).

με στόχο την παραγωγή ανταγωνιστικών και υψηλής ποιότητας προϊόντων και παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών.

Το Δ.Π.Μ.Σ. ιδρύθηκε το ακαδημαϊκό έτος 2018-19 (ΦΕΚ: 3437, τ. Β΄ 17-8-2018) και λειτουργεί με δίδακτρα, βάσει του Νόμου 4957/2022.

Κατηγορίες Πτυχιούχων

Στο Δ.Π.Μ.Σ. γίνονται δεκτοί  Πτυχιούχοι Τμημάτων Χημείας, Γεωπονίας και άλλων Πανεπιστημιακών και Πολυτεχνικών τμημάτων συναφούς γνωστικού αντικειμένου της ημεδαπής ή ισότιμων της αλλοδαπής, εφόσον έχουν τύχει αναγνώρισης από το Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π., ως και Πτυχιούχοι αντίστοιχων Τμημάτων Τ.Ε.Ι.
    
Κριτήρια επιλογής
 
Η επιλογή των μεταπτυχιακών φοιτητών γίνεται με συνεκτίμηση των εξής κριτηρίων:
1.    Τον βαθμό πτυχίου,
2.    Τον μέσο όρο βαθμολογίας σε τρία προπτυχιακά μαθήματα σχετικά με το γνωστικό αντικείμενο του Δ.Π.Μ.Σ., 
3.    Την επίδοση σε πτυχιακή εργασία, όπου προβλέπεται σε προπτυχιακό επίπεδο,
4.    Την πιστοποιημένη γνώση ξένης γλώσσας, κατά προτίμηση της αγγλικής, επιπέδου Β2,
5.    Την κατοχή δεύτερου πτυχίου Α΄ ή Β΄ κύκλου σπουδών, 
6.    Την ερευνητική δραστηριότητα,
7.    Τις δημοσιεύσεις,
8.    Τις συστατικές επιστολές από μέλη Δ.Ε.Π. ή Ερευνητές αναγνωρισμένων ερευνητικών Ιδρυμάτων της ημεδαπής ή της αλλοδαπής, οι οποίοι είναι κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος ή Επιστήμονες αναγνωρισμένου κύρους, οι οποίοι διαθέτουν εξειδικευμένες γνώσεις ή σχετική εμπειρία,
9.    Την προφορική συνέντευξη.

Για την παρακολούθηση του Δ.Π.Μ.Σ. προβλέπεται η καταβολή συνολικού ποσού διδάκτρων 3.000 ευρώ κατανεμημένο σε  τρεις (3) ισόποσες δόσεις των 1.000 ευρώ, οι οποίες καταβάλλονται στην αρχή κάθε εξαμήνου. 

Για την πραγματοποίηση των σπουδών τους οι φοιτητές μπορούν να λάβουν υποτροφίες. Οι υποτροφίες αυτές είναι υποτροφίες αριστείας, οι οποίες αποδίδονται στους αριστούχους φοιτητές του Π.Μ.Σ. βάσει της επίδοσης τους στα μαθήματα του 1ου εξαμήνου. 

Επιπλέον απαλλάσσονται από τα τέλη φοίτησης, όπου αυτά προβλέπονται, οι φοιτητές/τριες Π.Μ.Σ., οι οποίοι πληρούν τα οικονομικά ή κοινωνικά κριτήρια και τις προϋποθέσεις αριστείας κατά τον πρώτο κύκλο σπουδών, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Η απαλλαγή αυτή παρέχεται για τη συμμετοχή σε ένα μόνο Π.Μ.Σ. Σε κάθε περίπτωση, οι απαλλασσόμενοι φοιτητές/τριες δεν ξεπερνούν το ποσοστό του τριάντα τοις εκατό (30%) του συνολικού αριθμού των φοιτητών/τριων που εισάγονται στο Π.Μ.Σ. ανά ακαδημαϊκό έτος. 
1.    Η αίτηση για απαλλαγή από τα τέλη φοίτησης υποβάλλεται μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας επιλογής των φοιτητών/τριών των Π.Μ.Σ.. Η οικονομική κατάσταση υποψηφίου/ας σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί λόγο μη επιλογής σε Π.Μ.Σ.
2.    Δεν δικαιούνται απαλλαγή όσοι λαμβάνουν υποτροφία από άλλη πηγή, ούτε οι πολίτες χωρών εκτός Ε.Ε. 
3.    Η εξέταση των κριτηρίων περί απαλλαγής από τα τέλη φοίτησης πραγματοποιείται από τη Συνέλευση του Τμήματος και εκδίδεται αιτιολογημένη απόφαση περί αποδοχής ή απόρριψης της αίτησης. 
4.    Εφόσον η ισχύουσα νομοθεσία θέτει ηλικιακό κριτήριο, συνιστάται, για λόγους χρηστής διοίκησης και ίσης μεταχείρισης, ως ημερομηνία γέννησης να θεωρείται η 31η Δεκεμβρίου του έτους γέννησης. 
5.    Τα μέλη των κατηγοριών ΕΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ, που γίνονται δεκτοί ως υπεράριθμοι απαλλάσσονται από την καταβολή διδάκτρων.
6.    Σε περίπτωση που φοιτούν ταυτόχρονα σε ΠΜΣ του Ιδρύματος μέλη της ίδιας οικογένειας μέχρι β΄ βαθμού συγγένειας εξ αίματος ή εξ αγχιστείας υπάρχει η δυνατότητα να παρέχεται μείωση στα καταβαλλόμενα τέλη φοίτησης κατά 50%.

Περισσότερες πληροφορίες για το Δ.Π.Μ.Σ. μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα http://viticulture-oenology.chem.uoa.gr/

Αιτήσεις υποψηφιότητας

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλουν από την Τετάρτη 12 Ιουνίου 2024 μέχρι και την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2024 ηλεκτρονικά στη Γραμματεία του Τμήματος Χημείας μέσω του https://eprotocol.uoa.gr/ τα ακόλουθα δικαιολογητικά επιλέγοντας: 05.Αίτηση Υποψηφιότητας σε Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών. Αιτήσεις που θα υποβληθούν με οποιονδήποτε άλλον τρόπο δεν θα γίνονται δεκτές.

1.    Αίτηση συμμετοχής, χορηγούμενο από την ιστοσελίδα του Τμήματος,
2.    Αντίγραφο πτυχίου, ή Βεβαίωση περάτωσης σπουδών, ή στοιχεία από τα οποία να προκύπτει ότι αναμένεται η αποφοίτηση κατά την εξεταστική περίοδο Σεπτεμβρίου του 2024.
3.    Πιστοποιητικό αναλυτικής βαθμολογίας προπτυχιακών μαθημάτων,
4.    Βιογραφικό σημείωμα,
5.    Επιστημονικές δημοσιεύσεις με κριτές, εάν υπάρχουν,
6.    Αποδεικτικά επαγγελματικής ή ερευνητικής δραστηριότητας, εάν υπάρχουν, 
7.    Φωτοτυπία αστυνομικής ταυτότητας,
8.    Πιστοποιητικό γλωσσομάθειας μιας διεθνούς γλώσσας, επιπέδου Β2, κατά προτίμηση της αγγλικής.
Απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή στο Δ.Π.Μ.Σ. είναι η γνώση της αγγλικής γλώσσας, η οποία, αν δεν πιστοποιείται με δίπλωμα επιπέδου B2 ή ανώτερου, εξετάζεται γραπτώς σε μετάφραση επιστημονικού κειμένου από την Ε.Π.Σ.
9.    Δύο (2) συστατικές επιστολές, (Σε περίπτωση που δεν συμπεριληφθούν στην αίτηση υποψηφιότητας θα αποσταλούν στο iatrou@chem.uoa.gr)

Για τους/ις φοιτητές/τριες από ιδρύματα της αλλοδαπής ακολουθείται η ακόλουθη διαδικασία αναγνώρισης του πτυχίου τους, εκτός αν προσκομίσουν πιστοποιητικό αντιστοιχίας και ισοτιμίας από τον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.

Διαδικασία

Η Ε.Π.Σ. του Δ.Π.Μ.Σ ορίζει επιτροπή αρμόδια να διαπιστώσει εάν ένα ίδρυμα της αλλοδαπής ή ένας τύπος τίτλου ιδρύματος της αλλοδαπής είναι αναγνωρισμένα. Προκειμένου να αναγνωριστεί ένας τίτλος σπουδών πρέπει: 
- το ίδρυμα που απονέμει τους τίτλους να συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο των αλλοδαπών ιδρυμάτων, που τηρεί και επικαιροποιεί ο Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π., 
-ο/η φοιτητής/τρια να προσκομίσει βεβαίωση τόπου σπουδών, η οποία εκδίδεται και αποστέλλεται από το πανεπιστήμιο της αλλοδαπής. Αν ως τόπος σπουδών ή μέρος αυτών βεβαιώνεται η ελληνική επικράτεια, ο τίτλος σπουδών δεν αναγνωρίζεται, εκτός αν το μέρος σπουδών που έγιναν στην ελληνική επικράτεια βρίσκεται σε δημόσιο Α.Ε.Ι. 

Σχετικές πληροφορίες παρέχονται από τη Γραμματεία του Τμήματος Χημείας στα τηλέφωνα  210 7274386, 7274098.

Προκήρυξη | Αίτηση


Έχετε να μας προτείνετε κάποια διόρθωση; Επικοινωνήστε μαζί μας στο info eduguide.gr

Σχετικά Προγράμματα

Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο