Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.

Θέσεις Υποψήφιων Διδακτόρων στη Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών και Βιώσιμου Σχεδιασμού του ΕΑΠ

Προκήρυξη:

Η Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών και Βιώσιμου Σχεδιασμού (ΣΕΤ) του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου σύμφωνα με την απόφαση της 4η/15-01-2025 συνεδρίασης της Συνέλευσης της και έχοντας υπόψη τις διατάξεις του Ν.4957/2022 και τον Κανονισμό Διδακτορικών Σπουδών της ΣΕΤ, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει (ΦΕΚ Αρ.Φ.3093/01-08-2019, Τεύχος Β), αποφάσισε τη δημοσίευση πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για θέσεις διδακτορικών φοιτητών/τριών στα ακόλουθα γνωστικά αντικείμενα με βάση τα ερευνητικά ενδιαφέροντα των μελών ΔΕΠ της Σχολής και με καταληκτική ημερομηνία 28 Φεβρουαρίου 2025. Οι επιβλέποντες/ουσες και τα προτεινόμενα πεδία εκπόνησης διδακτορικής διατριβής είναι:

  • Ευθύμιος Ζέρβας, Καθηγητής
    Προτεινόμενο πεδίο:
    Ανάλυση των αερίων και σωματιδιακών ρύπων των καπνικών προϊόντων
    Προαπαιτούμενες γνώσεις/πτυχία:
    • Δίπλωμα χημικού μηχανικού ή πτυχίο χημικού, αποδεδειγμένη γνώση αγγλικής γλώσσας (επιπέδου (2), μεταπτυχιακό δίπλωμα σε γνωστικό αντικείμενο συναφές με το αντικείμενο της θέσης
       
  • Ειρήνη Μαυρομμάτη, Καθηγήτρια
    Προτεινόμενο πεδίο:
    Educating Creative professions taking into account the advances of Artificial Intelligence Εκπαίδευση Δημιουργών σε Έναν Κόσμο με Ραγδαία Εξέλιξη της Τεχνητής Νοημοσύνης
    (συγγραφή στην αγγλική γλώσσα)
    Προαπαιτούμενες γνώσεις/πτυχία:
    • Βασικό πτυχίο μηχανικού με αντικείμενο σχετικό με Σχεδίαση/Σύνθεση (τμημάτων Πολυτεχνικών Σχολών), συναφή εμπειρία με δημιουργική προσέγγιση/σύνθεση, αποδεδειγμένη γνώση αγγλικής γλώσσας (επιπέδου C2), μεταπτυχιακό δίπλωμα ή εργασία σε γνωστικό αντικείμενο συναφές με τις σύγχρονες ανάγκες εκπαίδευσης και τη Σχεδίαση. Περιγραφή:
    • Η προτεινόμενη διατριβή στοχεύει στην ανάπτυξη μιας νέας διδακτικής προσέγγισης. Η νέα προσέγγιση θα προσαρμόζεται στα δεδομένα της εποχής και στην ραγδαία εξέλιξη της Α' αλλά θα φροντίζει να διατηρούνται οι σημαντικές αξίες. Θα υπάρχει αλληλεπίδραση και παράλληλη εξέλιξη του ανθρώπου και της τεχνολογίας ώστε να αποφεύγεται η στασιμότητα που προκαλεί η αναπαραγωγή τυποποιημένων προτύπων λύσεων/έργων. Έτσι, οι μελλοντικοί επαγγελματίες θα μαθαίνουν πως να στηρίζονται στη μοναδικότητα της δικής τους σκέψης αλλά και πως θα εμπλουτίζουν τη «δεξαμενή» πληροφοριών της τεχνητής νοημοσύνης.
       
  • Νεκταρία Γκιζάνη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια
    Προτεινόμενο πεδίο:
    Μελέτη της επίδρασης της Ηλιακής δραστηριότητας στο κλίμα της Ελλάδας
    Προαπαιτούμενες γνώσεις/πτυχία:
    • Πτυχίο φυσικού, ηλεκτρολόγου μηχανικού, ραδιοηλεκτρολόγου, μηχανικού υπολογιστών με Μεταπτυχιακό δίπλωμα σε συναφές γνωστικό αντικείμενο, αποδεδειγμένη γνώση αγγλικής γλώσσας κατά προτίμηση επιπέδου Proficiency.
    • Περιγραφή: Στόχος της έρευνας είναι η μελέτη της επίδρασης της ηλιακής δραστηριότητας στο κλίμα στην Ελλάδα. Η μελέτη θα εκκινήσει το μοναδικό για την Ελλάδα πείραμα που θα καταγράφει συνεχώς την ηλιακή ραδιοροή στα 10,7 cm (ή 2800MHz) χρησιμοποιώντας το Hellenic Solar Flux Monitor (Hellios). Η ηλιακή ραδιοροή θα συσχετιστεί με ατμοσφαιρικές παραμέτρους – δείκτες καιρού. Η Hellios είναι μια μικρή παραβολοειδής κεραία (πιάτο) διαμέτρου 2m. Αποτελεί το πιλοτικό πρόγραμμα του Ελληνικού ραδιοτηλεσκοπίου THERMOpylae και βρίσκεται σε εξέλιξη στις εγκαταστάσεις του ΕΑΠ στην Περιβόλα της Πάτρας. Προέρχεται από τη μετατροπή ενός δορυφορικού πιάτου διαμέτρου 2 μέτρων σε ραδιοτηλεσκόπιο. Η ιδέα βασίζεται σε ένα παρόμοιο πείραμα που πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στο Dominion Radio Astrophysical Observatory (DRAO) (π.χ. Tapping & Morton, 2013- Tapping, 2001 και αναφορές σε αυτό). Προσδοκώμενα αποτελέσματα: α) Οι συσχετίσεις μεταξύ ηλιακών και μετεωρολογικών δεικτών που οδηγεί στη μελέτη του κλίματος στην Ελλάδα. Β) Η λειτουργία της Hellios (συνεχής καταγραφή ραδιοροής, αυτοματοποιημένη στόχευση, κίνηση) – εκκίνηση του πειράματος.
    • Η συγγραφή της διδακτορικής διατριβής θα γίνει στην αγγλική γλώσσα.

Υποβολή αιτήσεων – Απαιτούμενα δικαιολογητικά
Οι υποψήφιοι/ες θα πρέπει μαζί με τα δικαιολογητικά τους να υποβάλουν υπόμνημα που θα περιλαμβάνει τα εξής:

  1. Δήλωση που να περιγράφει για ποιο λόγο θέλουν να εκπονήσουν διδακτορική έρευνα επάνω στο συγκεκριμένο θέμα στη ΣΕΤ.
  2. Πρόταση συγκεκριμένου γνωστικού αντικειμένου στο προτεινόμενο πεδίο που θέλουν να ασχοληθούν και περιγραφή της μεθοδολογίας που προτίθενται να ακολουθήσουν κατά την εκπόνηση της διατριβής με ενδεικτική βιβλιογραφία.

Οι διαδικασίες και τα κριτήρια επιλογής των Υποψηφίων Διδακτόρων διέπονται από τον Κανονισμό Διδακτορικών Σπουδών της Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών και Βιώσιμου Σχεδιασμού του ΕΑΠ και τις σχετικές διατάξεις του Ν.4957/2022.

Υποβολή αιτήσεων -- Απαιτούμενα δικαιολογητικά
Η ΔΔ μπορεί να εκπονηθεί στην Ελληνική ή σε άλλη γλώσσα διάφορη της Ελληνικής εφόσον μπορεί να το υποστηρίξει η τριμελής Συμβουλευτική Επιτροπή. Για την εκπόνηση Διδακτορικής Διατριβής, ο/η ενδιαφερόμενος/η υποψήφιος/α υποβάλλει, κατά τη διάρκεια κάθε ακαδημαϊκού έτους, στη Γραμματεία της Σχολής σχετική αίτηση. Στην αίτηση πρέπει να αναγράφεται ο προτεινόμενος τίτλος, η γλώσσα εκπόνησης καθώς και ο προτεινόμενος επιβλέπων της Δ.Δ. από τα μέλη Δ.Ε.Π. της Σχολής. Η αίτηση θα πρέπει να συνοδεύεται από τα παρακάτω δικαιολογητικά:

  1. Αναλυτικό Βιογραφικό Σημείωμα
  2. Προσχέδιο της ΔΔ, προσδιορίζοντας σε γενικές γραμμές το σκοπό, το αντικείμενο και τη μεθοδολογία της ΔΔ
  3. (α) Αντίγραφο διπλώματος ή πτυχίου ή αναγνωρισμένου προπτυχιακού τίτλου σπουδών αλλοδαπής και αναλυτική βαθμολογία σπουδών, ή (β) ενιαίου και αδιάσπαστου τίτλου σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου του άρθρου 46 του ν. 4485/2017
  4. Αντίγραφο Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών ή αναγνωρισμένου τίτλου μεταπτυχιακών σπουδών αλλοδαπής, μόνο για τους υποψηφίους που υποβάλουν το πιστοποιητικό 3(α)
  5. Πιστοποιητικό που αποδεικνύει επαρκή γνώση της Αγγλικής γλώσσας σε επίπεδο τουλάχιστον Β2 ή και άλλης ξένης γλώσσας ή και ανώτερου επιπέδου, όπως τυχόν απαιτείται. Εάν ο υποψήφιος έχει ολοκληρώσει προπτυχιακές ή μεταπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό, ο αντίστοιχος τίτλος σπουδών του θεωρείται ως πιστοποιητικό επαρκούς γνώσης της ξένης γλώσσας. Το ίδιο ισχύει σε περίπτωση που ο υποψήφιος έχει την ξένη γλώσσα ως μητρική.
  6. Φωτοτυπία δελτίου αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου
  7. Άλλα έγγραφα ή στοιχεία που ενισχύουν την υποψηφιότητα για εκπόνηση ΔΔ (π.χ. Πιστοποιητικά ή βεβαιώσεις επαγγελματικής ή ερευνητικής απασχόλησης, αντίγραφα δημοσιεύσεων ή ανακοινώσεων, συστατικές επιστολές κ.τ.λ.)

Οι αιτήσεις κατατίθενται στη Γραμματεία της Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών και βιώσιμου Σχεδιασμού σε ηλεκτρονική μορφή στο: set@eap.gr, μέχρι την 28η Φεβρουαρίου 2025

Προκήρυξη
Αίτηση


Μοιραστείτε το:

Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο